Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kłopot z programowaniem AVR

Damian_C 14 Cze 2012 19:12 2425 29
  • #1 14 Cze 2012 19:12
    Damian_C
    Poziom 8  

    Witam. Właśnie rozpocząłem przygodę z programowaniem mikrokontrolerów AVR w języku C. I co się z tym wiąże pojawiły się pierwsze problemy otóż wyskakuje mi taki komunikat (podczas wgrywania programu):


    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.02s

    avrdude: Device signature = 0x1e9307
    avrdude: reading input file "C:\Documents and Settings\Damian_C\Pulpit\Led\led.hex"
    avrdude: writing flash (168 bytes):

    Writing | ################################################## | 100% 1.30s

    avrdude: 168 bytes of flash written
    avrdude: reading input file "C:\Documents and Settings\Damian_C\Pulpit\Led\led.eep"
    avrdude: writing eeprom (0 bytes):

    Writing | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: 0 bytes of eeprom written

    avrdude: safemode: Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may not be reliable.
    avrdude: safemode: Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may not be reliable.
    avrdude: safemode: Sorry, reading back fuses was unreliable. I have given up and exited programming mode


    No moje pytanie jest takie czym jest to spowodowane? Jak ten problem obejść?
    Program w jakim programuję to WinAVR, użyty programator USBasp (zakupiony na allegro), a mikrokontroler to AtMega 8L-8PU. Możliwe że coć źle podłączyłem gdyż układ składałem na płytce stykowej. program jaki próbowałem wgrać pochodzi z tej strony (ten sterujący dwiema diodami):

    http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=1

    Bardzo proszę o pomoc

    Proszę uzupełnić tytuł postu- zgodnie z regulaminem pkt.3.1.15 [dzimi]

    0 29
  • #2 14 Cze 2012 19:41
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    To znaczy, że za każdym razem jak próbuje odczytać fusebity to dostaje inne wartości. Zrób zapis do FLASH z weryfikacją i sprawdź czy zapis programu przebiega poprawnie. Najpewniej nie. Winę mogą ponosić złe połączenia, za długi kabel łączący programator z prockiem, itd.

    0
  • #3 14 Cze 2012 19:43
    Damian_C
    Poziom 8  

    Jak zrobić ten zapis? w programowaniu dopiero raczkuję, a kabel łączący ma ok.40cm

    0
  • #4 14 Cze 2012 20:41
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
  • #5 14 Cze 2012 21:09
    mirekk36
    Poziom 42  

    Damian_C napisał:
    Jak ten problem obejść?
    Program w jakim programuję to WinAVR, użyty programator USBasp (zakupiony na allegro), a mikrokontroler to AtMega 8L-8PU.


    Weź pobierz sobie program MkAvrCalculator i za jego pomocą bardzo szybko sprawdzisz - zamiast bawić się w tą pisaninę w konsoli. Program będzie działał w pełnej wersji z twoim prockiem i zobaczysz jak wygodnie się nim posługuje.

    Tylko pamiętaj, na początku wejdź w jego zakładkę "Ustawienia" i tam w ramce "avrdude" kliknij klawisz "INSTALUJ" .... wskaż jakiś krótki folder na dysku koniecznie, np:

    c:\avrdude

    i tam go zainstaluj po czym przejdź do zakładki "Programator AVR" i kliknij żółty klawisz "sprawdź podłączony AVR" ;) (dzięki temu programowi nie będziesz sobie musiał głowy zawracać tą pisaniną i pamiętaniem parametrów do avrdude a i przy okazji nie popełnisz błędu który może kosztować cię np zablokowaniem procka)

    przy okazji jak najszybciej zrezygnuj z tworzenia folderów z projektami gdzieś na pulpicie - toż zobacz jakie ci ścieżki długaśne wchodzą i to jeszcze zawierające spacje a może trafisz gdzieś jeszcze na polskie znaczki. Przenieś to także do krótkiego foldery bezpośrednio na dysku np:

    c:\projekty

    0
  • #6 14 Cze 2012 22:17
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    A w czym mu ten twój program niby ma pomóc? Tylko teraz wyjaśnij proszę bez złośliwości i zbędnego podniecania się. Komunikat, który uzyskał pokazuje, że połączenie z MCU jest zestawione, lecz z jakiegoś powodu jest niezbyt pewne, skoro za każdym razem odczytuje inne fusebity, o czym świadczy komunikat, który uzyskuje. Tu kliknięcie w jakieś magiczne "żółte klawisze" nic nie pomoże, bo jak byk widać, że sygnaturę czyta prawidłowo, tyle, że nic z tego nie wynika.
    BTW, jeśli AVRDude ma w path, a zapewne tak jest, to ścieżki wcale nie wyjdą długaśne, bo można wywołać AVRDude z katalogu projektu. Spacje w nazwach to też tylko straszenie, jak ktoś ma skopany makefile to przeszkadzają, normalnie nie powinny.

    0
  • #7 15 Cze 2012 00:19
    tplewa
    Poziom 37  

    IMHO 40cm tasiemki to troche duzo. Ja bym tutaj to minimalozowal - taka tasiemka + platanina na stykowce i efekt jak wyzej. Daj krotsza, ewentualnie zmniejsz czestotliwosc SPI. O ile dobrze pamietam opcja -B (ale dawno nie uzywalem avrdude i doklanie nie pamietam). Powinno poprawic to stabilnosc i nie bedzie problemow.

    0
  • #8 15 Cze 2012 01:31
    Antystatyczny
    Poziom 16  

    A ja mam niemal metrowej długości przewody i nic się nie dzieje. Z doswiadczenia wiem, że należy kilka razy sprawdzić poprawnośc połączeń, czy nic nie przerywa itd. Jeśli identyfikacja chipa przechodzi pozytywnie, skupiłbym się na ustawieniach programu. Nie jestem doświadczony, ale miałem już "przejścia" związane z komunikacją i zawsze były to niedociągnięcia związane z połączeniami.

    0
  • #9 15 Cze 2012 01:50
    tplewa
    Poziom 37  

    To zalezy jak rozwiazane sa bufory w programatorze - moj z propoxu niestety na takim kablu nie rusza (jak ustawie jakies normalny clock na SPI), na mniejszym zapewne by poszlo - tylko dlugo sie czeka na zaprogramowanie ukladu :) W sumie kiedys podstawialem kabel z oryginalnego STK200 Kanda ktory jest dluzszy niz ten dolaczony z propoxu no i byly problemy.

    Ja raczej stawiam na jakies smieci pojawiajace sie na magistrali dlatego proponuje krotszy kabelek :) Brak kontaktu to raczej dluzsze przerwy i byly by zapewne momenty z calkowitym brakiem transmisji...

    0
  • #10 15 Cze 2012 12:58
    tehaceole

    Poziom 28  

    tplewa napisał:
    IMHO 40cm tasiemki to troche duzo. Ja bym tutaj to minimalozowal - taka tasiemka + platanina na stykowce i efekt jak wyzej. Daj krotsza, ewentualnie zmniejsz czestotliwosc SPI. O ile dobrze pamietam opcja -B (ale dawno nie uzywalem avrdude i doklanie nie pamietam). Powinno poprawic to stabilnosc i nie bedzie problemow.
    Oooj tam Kolego... Od początku "zdiełania" USBAsp, o którym można poczytać tutaj, używam tasiemki o długości 100cm zakończonej po stronie programowanego układu gniazdami 6 (ISP atmel) i 10 pin (kanda). I nigdy jeszcze nie zdarzyło się, żebym z tego powodu nie mógł zaprogramować AVR'ka. Oczywiście nikogo nie namawiam do naśladowania mnie w tej "plataninie" - mi poprostu ułatwia to posługiwanie się tym programatorem.

    0
  • #11 15 Cze 2012 13:28
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    tehaceole napisał:
    tplewa napisał:
    IMHO 40cm tasiemki to troche duzo. Ja bym tutaj to minimalozowal - taka tasiemka + platanina na stykowce i efekt jak wyzej. Daj krotsza, ewentualnie zmniejsz czestotliwosc SPI. O ile dobrze pamietam opcja -B (ale dawno nie uzywalem avrdude i doklanie nie pamietam). Powinno poprawic to stabilnosc i nie bedzie problemow.
    Oooj tam Kolego... Od początku "zdiełania" USBAsp, o którym można poczytać tutaj, używam tasiemki o długości 100cm zakończonej po stronie programowanego układu gniazdami 6 (ISP atmel) i 10 pin (kanda). I nigdy jeszcze nie zdarzyło się, żebym z tego powodu nie mógł zaprogramować AVR'ka. Oczywiście nikogo nie namawiam do naśladowania mnie w tej "plataninie" - mi poprostu ułatwia to posługiwanie się tym programatorem.


    Kolego, to nie jest wątek na temat "na jak długiej taśmie programuje się procesor". Autor ma problem, związany najpewniej z zakłóceniami. Koledzy słusznie sugerują, że warto wyeliminować potencjalną przyczynę problemów jaką jest dłuższa taśma. Co prawda 40cm nie powinno być problemem, ale to zależy od wykonania programatora i zastosowanych buforów. Dość powiedzieć, że oryginalne narzędzia Atmela mają taśmy <20cm.

    0
  • #12 15 Cze 2012 13:33
    tehaceole

    Poziom 28  

    tmf napisał:
    Kolego, to nie jest wątek na temat "na jak długiej taśmie programuje się procesor". Autor ma problem, związany najpewniej z zakłóceniami. Koledzy słusznie sugerują, że warto wyeliminować potencjalną przyczynę problemów jaką jest dłuższa taśma. Co prawda 40cm nie powinno być problemem, ale to zależy od wykonania programatora i zastosowanych buforów. Dość powiedzieć, że oryginalne narzędzia Atmela mają taśmy <20cm.
    tmf - nie zamierzam się z Tobą kłócić bo bezsprzecznie masz rację. Mimo wszystko podałem przykład, że na 100cm taśmy mój (ale konkretnie mój bo czyjś inny nie musi) USBAsp działa poprawnie. Jest to wersja najbardziej minimalna bez żadnego buforowania we/wy Atmegi użytej w programatorze. Jak już pisałem, to że taka konfiguracja działa u mnie (bezawaryjnie już od kilku lat) to wcale nie oznacza, że u kogoś innego będzie tak samo.

    Już bardziej skłaniałbym się, żeby Autorowi podsunąć pomysł dokładnego sprawdzenia obwodów zasilających jego programowany procesor. Czy aby nie jest tak, że atmega nie zasilona da się zaprogramować przez ISP ale odczytać już nie? Mogę się mylić...

    Wpisz Kolego w google "Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may not be reliable" - wyskoczyło tyle linków, że nawet nie ma sensu żebym je tu wklejał.

    Tak swoją drogą to zdarzały mi się przypadki, że na płytce omyłkowo wlutowałem przy kwarcu kondensatory 100n zamiast 22p (wsio smd) - wszystko działało poprawnie dopóki fusków nie przestawiłem z taktowania wewnętrznego na zewnętrzny kwarc... Albo przy nóżce reset rezystor 10 om zamiast właściwego... Mylić się jest rzeczą ludzką. :) Ale ile czasu później zajmuje wyłuskanie takiego babola... A w Twoim przypadku dochodzi jeszcze do tego płytka stykowa.

    0
  • #13 15 Cze 2012 16:27
    Damian_C
    Poziom 8  

    Użyłem tego programu MkAvrCalculator i wykrywa on mikrokontroler, a odnośnie tego programatora to jak napisałem kupiłem go na allegro: http://allegro.pl/programator-usbasp-isp-usb-stk500-atmel-avr-i2411366775.html

    Odnośnie tego WinAVR to wyskoczył mi jeszcze taki komunikat:

    > "make.exe" program
    avrdude -p atmega8 -P usb -c usbasp -U flash:w:led.hex

    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.03s

    avrdude: Device signature = 0x1e9307
    avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
    To disable this feature, specify the -D option.
    avrdude: erasing chip
    avrdude: reading input file "led.hex"
    avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex
    avrdude: writing flash (168 bytes):

    Writing | ################################################## | 100% 1.31s

    avrdude: 168 bytes of flash written
    avrdude: verifying flash memory against led.hex:
    avrdude: load data flash data from input file led.hex:
    avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex
    avrdude: input file led.hex contains 168 bytes
    avrdude: reading on-chip flash data:

    Reading | ################################################## | 100% 0.95s

    avrdude: verifying ...
    avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
    0x12 != 0xff
    avrdude: verification error; content mismatch

    avrdude done. Thank you.

    make.exe: *** [program] Error 1

    > Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:04

    0
  • #14 15 Cze 2012 16:39
    mirekk36
    Poziom 42  

    Damian_C napisał:
    Użyłem tego programu MkAvrCalculator


    No widzisz i to jest przynajmniej punkt zaczepienia ;) skoro w tym programie wszystko ci działa. A skoro działa to teraz:

    w zakładce ustawienia - włącz sobie jeszcze ptaszka żeby pokazywała się konsola

    i sprawdź w ogóle jak program MkAvrCalculator przygotowuje składnię polecenia avrdude żebyś mógł się wzorować.

    Bo jeśli wspomniany program wykrywa ci poprawnie procka to znaczy , że twój problem może leżeć po prostu w złej wersji np avrdude. Ale dzięki temu programowi możesz to szybko naprawić. Daj jednak znać jak wygląda konsola aha no i możesz także za pomocą tego programu spróbować wrzucić wsad do procka po uprzednim jego wykryciu.

    Na szczęście zadziała on na tyle inteligentnie, że gdy rozpozna iż fusy są ustawione na fabryczny 1MHz to sam włączy sobie do dalszych działań tą programową zworkę SLOW_SCK

    i wszystko będzie ci śmigać a jeśli nie to zastanowimy się dalej co może być nie tak. Bo sama taśma może być spokojnie 40cm albo i 50cm. Gorzej jeśli masz coś nie tak z połączeniami na własnej płytce :(

    0
  • #15 15 Cze 2012 16:44
    Damian_C
    Poziom 8  

    aha i jeżeli chodzi o tą tasiemkę to zakupiona ma 30cm + 10cm przejściówki którą dorobiłem żeby można ją bezpośrednio podłączyć do wyprowadzeń AtMegi8. Program na pewno jest dobry nie pisałem go sam lecz jedynie wkleiłem, moja modyfikacja polegała tylko na małej zmianie w linijce

    #define F_CPU 1000000L zmieniłem to na #define F_CPU 8000000UL

    gdyż wcześniej komplikator wysyłał ostrzeżenia, czy to mogło spowodować te wszystkie problemy? Jak wspomniałem wszystko złożyłem na płytce stykowej może tu popełniłem błąd dodam że nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w składaniu układów na płytkach

    Dodano po 2 [minuty]:

    na konsoli wyskoczyło coś takiego:


    avrdude: set SCK frequency to 93750 Hz
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.02s

    avrdude: Device signature = 0x1e9307
    avrdude: reading lfuse memory:

    Reading | ################################################## | 100% 0.02s

    avrdude: writing output file "C:\Documents and Settings\Damian_C\Moje dokumenty\mkAVRCalculator\tmp_fuse_lo.hex"
    avrdude: reading hfuse memory:

    Reading | ################################################## | 100% 0.02s

    avrdude: writing output file "C:\Documents and Settings\Damian_C\Moje dokumenty\mkAVRCalculator\tmp_fuse_hi.hex"

    avrdude done. Thank you.

    0
  • Pomocny post
    #16 15 Cze 2012 16:48
    mirekk36
    Poziom 42  

    Spokojnie można składać na płytce stykowej i też musi działać. A na pewno powodem problemów tzn tych opisanych tu problemów nie jest to że dałeś to nieszczęsne #define F_CPU. Z tym problemy zaczną ci się później jeśli będziesz to stosował. Na razie postaraj się opanować sprzętowe programowanie i odczytywanie procka.

    Dodano po 1 [minuty]:

    No to mówię - spróbuj jeszcze za pomocą tego programu wgrać wsad ;) albo odczytać wsad - to będziesz miał pełny obraz.

    0
  • #17 15 Cze 2012 17:23
    Damian_C
    Poziom 8  

    Może to pytanie zabrzmi trochę idiotycznie ale już po wgraniu programu te diody same zacznę migać czy coś jeszcze trzeba zrobić. A te błędy może powodować zły sterownik programatora? Podczas wgrywania programu jest coś takiego
    Kłopot z programowaniem AVR

    0
  • #18 15 Cze 2012 17:30
    mirekk36
    Poziom 42  

    To okienko z podglądem HEX niepotrzebnie włączyłeś ptaszka żeby się pokazywało przy zapisie do procka. To nie żaden błąd - po prostu pokazał się podgląd HEX'a

    A diody powinny zacząć migać same jeśli tak był napisany program - tylko że ty go nam tu nie pokazałeś więc nie jestem w stanie powiedzieć czy jest hmmm był dobrze napisany.

    Pokaż go

    a przy okazji jak najszybciej przejdź na ECLIPSE zamiast pisać programy w Programmers Notepad albo kocim AVR Studio ;)

    poczytaj sobie to:

    http://mirekk36.blogspot.com/2011/11/dlaczego-eclipse-zamiast-avr-studio.html

    ale też to:

    http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/eclipse-instalacja-avr-plugin.html

    a także inne artykuły z tego bloga - pewnie się przydadzą - poszperaj tam ;)

    0
  • #19 15 Cze 2012 17:38
    Damian_C
    Poziom 8  

    program wygląda tak;

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    tylko jeszcze jak zbliżam palec (nie dotykam go) do rezystora przy diodzie to ona zaczyna świecić
    (fajna stronka na pewno coś tam znajdę)

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jak jeden kolego tu wspominał mogło dojść do zablokowania mikrokontrolera, jeżeli to by się stało to chyba AVR do kosza? Ale z tego co wiem są one podobno odporne na początkujących ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    a przed programowanie nie trzeba ustawić fusebitów czy innych parametrów>

    0
  • #20 15 Cze 2012 17:42
    mirekk36
    Poziom 42  

    Spróbuj skompilować taki program - jak najprostszy - bez żadnych przycisków na początek

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    skompiluj i wgraj do procka podłączając przez rezystor np 200R diodę LED do pinu PB0

    0
  • #21 15 Cze 2012 17:45
    Damian_C
    Poziom 8  

    Ok dzięki zaraz spróbuję to zrobić przeczytałem ten artykuł o tym eclipse i żałuję że wcześniej o nim nie wiedziałem

    0
  • Pomocny post
    #22 15 Cze 2012 17:49
    mirekk36
    Poziom 42  

    Damian_C napisał:

    Jak jeden kolego tu wspominał mogło dojść do zablokowania mikrokontrolera, jeżeli to by się stało to chyba AVR do kosza? Ale z tego co wiem są one podobno odporne na początkujących ;)


    Jeśli na tą chwilę będziesz używał programu MkAvrCalculator to chociaż byś chciał to nie uda ci się zablokować procka - więc bądź spokojny i nie przejmuj się tym typem co to opowiada bajki o magicznych żółtych klawiszach ;)

    Damian_C napisał:
    a przed programowanie nie trzeba ustawić fusebitów czy innych parametrów>


    Jak kupiłeś procka to on wychodzą z fabryki ma taktowanie wewn. oscylatorem 1MHz. I możesz spokojnie pierwsze swoje kroki w programowaniu i miganiu diodą LED stawiać bez przestawiania Fusebitów.

    A jak ci zacznie dioda LED migać to wtedy możesz sobie:

    1. odczytać podłączony AVR - żółtym klawiszem i jak widzisz wcale nie magicznym
    2. wejść w zakładkę "Fusy uproszczone" - zobacz jak tam przyjaźnie widać i jak można łatwo je przestawić - wystarczy że chciałbyś aby procek był taktowany 8MHz to klikasz ptaszka na 8MHz ale w ramce wewn. oscylator i następnie w zakładce Programator programujesz je ;) i już

    jak widzisz to nie boli i jest proste - a jeśli chcesz się dokładniej zainteresować jakie konkretnie fusebity odpowiedzialne są za to przestawienie taktowania to masz dwie pierwsze zakładki z innymi i bardziej szczegółowymi podglądami gdzie możesz sprawdzać co i jak się zmienia. To taki kalkulator fajny - i można się jeszcze dzięki niemu poduczyć fusków i oswoić z ich ustawianiem

    Dodano po 2 [minuty]:

    Damian_C napisał:
    Ok dzięki zaraz spróbuję to zrobić przeczytałem ten artykuł o tym eclipse i żałuję że wcześniej o nim nie wiedziałem


    Nie każdy wszystko od razu wie jak zaczyna - przecież to duży natłok informacji. A teraz już wiesz gdzie szukać i mniej więcej jak zaczynać. Więc dalej będzie coraz łatwiej.

    0
  • #23 15 Cze 2012 18:07
    Damian_C
    Poziom 8  

    Gdzie mogę pobrać ten program? Coś pobrałem ale chyba to nie to!

    0
  • #24 15 Cze 2012 18:51
    mirekk36
    Poziom 42  

    Damian_C napisał:
    Gdzie mogę pobrać ten program? Coś pobrałem ale chyba to nie to!


    No ale o jakim programie teraz piszesz ? MkAvrCalculator ? hmmm przecież już go pobrałeś . Nie rozumiem.

    0
  • #25 15 Cze 2012 19:04
    Damian_C
    Poziom 8  

    nie chodzi mi o eclipse

    0
  • #26 15 Cze 2012 19:22
    mirekk36
    Poziom 42  

    Damian_C napisał:
    nie chodzi mi o eclipse


    A oglądałeś filmik na blogu dokładnie ? ;) zrób wszystko wg tego filmu. Krok po kroku - zatrzymując sobie film ... a jak coś po drodze nie wychodzi to dopytaj - chętnie podpowiem.

    0
  • #27 15 Cze 2012 21:40
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Damian_C napisał:
    tylko jeszcze jak zbliżam palec (nie dotykam go) do rezystora przy diodzie to ona zaczyna świecić

    Zatrzymaj się, odsapnij, a potem zrób tak:
    - pokaż schemat, ale swój (dokładnie ten który zrobiłeś), a nie jakiś z sieci,
    - pokaż zdjęcia,
    - pokaż program,
    - dokładnie opisz czego oczekujesz, a co się faktycznie dzieje.

    0
  • #28 16 Cze 2012 08:43
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Dokładnie, odsapnij i pomyśl, potem działaj.
    Rozpoczynając ten wątek miałeś prosty do rozwiązania problem - poprawić połączenia i po kłopocie. Na skutek genialnych rad zainstalowałeś masę softu, który i tak wykorzystuje AVRDude, więc nic pomóc nie może, ponad to co oferuje AVRDude. Zainstalowałeś Eclipse, pomijając czy jest ci ta kobyła potrzebna, to masz kolejne kłopoty z jego konfiguracją. Jeśli już chcesz koniecznie zmienić środowisko to zainstaluj AS4 i problem z głowy. A w coś bardziej skomplikowanego się pobaw jak ogarniesz to co jest proste. Bo jeśli próbujesz rozwiązać problem zmieniając wszystko na raz to problemu nigdy nie rozwiążesz.

    0
  • #29 16 Cze 2012 15:39
    Damian_C
    Poziom 8  

    niestety nie mam czym zrobić fotki płytki na której to złożyłem, dzięki wszystkim za pomoc. Muszę wszystko od nowa sprawdzić mam dziwne przeczucie że na płytce jest coś źle. Chyba za bardzo się z tym wszystkim pospieszyłem (niecierpliwość początkującego)

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dondu strona ,,Mikrokontrolery jak zacząć" zrobiła na mnie duże wrażenie przeczytałem prawie wszystkie artykuły. Oby tak dalej ;)

    0
  • #30 16 Cze 2012 16:30
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Damian_C napisał:
    wszystko od nowa sprawdzić mam dziwne przeczucie że na płytce jest coś źle. Chyba za bardzo się z tym wszystkim pospieszyłem (niecierpliwość początkującego)

    ... tak, pośpiech to zły doradca - ważne że to zauważyłeś :)

    0