Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzona bariera podczerwieni ?

DelphiX 14 Jun 2012 19:42 3664 17
Relpol
  • #1
    DelphiX
    Level 12  
    Witam serdecznie

    Po wczorajszej wichurze oraz obfitych opadach rano jedna z "czujek" bariery podczerwieni ostała się bez obudowy. Uważam że jest to odbiornik (2 przekaźniki, 4 przewody, kondensator 220uF, LM324 i 74L05, dioda podczerwieni) . Oznaczenie z tyłu od strony druku to RL166V4. Rano oczywiście brama nie działa, płytka odbiornika cała zalana, ale po naciśnięciu micro switch'a na pilocie , przekaźnik w centralce się załącza a po chwili pada - nawet próbuje zakręcić silnikiem - przez 1 lub 2 s.

    Wnioskuje, że bariera IR nie działa. Poprzednio, kiedy działała po przejechaniu ręką przez tor przekaźnik się odzywał na tej małej płytce - teraz milczy. Oczywiście sprawdziłem napięcie i ono występuje na zaciskach- około 26 V. Po demontarzu odbiorniczka przekaźnik w bramie milczy.

    Stany na wyświetlaczu segmentowym centralki:
    "--" - stan normalny
    "EF" - stan po nieudanej próbie otwarcia
    "--" - powrót do stanu normalnego

    Zdjęcia:
    Uszkodzona bariera podczerwieni ? Uszkodzona bariera podczerwieni ?

    Czy da się jakoś oszukać centralkę, aby zignorowała wystąpienie czujki - w celu sprawdzenia czy czujka padła. Przepraszam za moje niedoinformowanie, ale nie miałem z tym nigdy wcześniej styczności. Brama pracowała bez problemów od 2007 roku.

    Pozdrawiam, DelphiX
  • Relpol
  • #2
    mikus1982
    User under supervision
    Zewrzyj przewody od przekaźnika.Brama wtedy ruszy ale bez czujek.

    Dodano po 53 [sekundy]:

    Jakiej są firmy one i napęd?
  • #3
    DelphiX
    Level 12  
    Kurczę zwarcie przewodów przekaźnika nic nie daje ;/ Między przekaźnikami jest mała dioda LED w wydaniu SMD. Kiedy ona ma świecić - u mnie milczy non stop !
  • #4
    mikus1982
    User under supervision
    A jaki masz napęd?Model ,producent.
  • #5
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Jak wspomniał kolega mikus1982 ,zwarłeś przewody-prawe,nie lewe.
  • #6
    DelphiX
    Level 12  
    nikusert wrote:
    Witam
    Jak wspomniał kolega mikus1982 ,zwarłeś przewody-prawe,nie lewe.

    oczywiście że prawe, zwarcie tych lewych z napięciem chyba by zaszkodziło zasilaczowi :D
  • #7
    mikus1982
    User under supervision
    Co to za napęd? A pozatym masz wiadomość na pw odemnie.
  • #8
    DelphiX
    Level 12  
    nie znalazłem żadnych papierów od niego muszę jutro zerknąć na ew. napisy w centrlace
  • #9
    nikusert
    Level 40  
    W centralkach bariera przeważnie ma oznaczenie FOTO .
  • #10
    mikus1982
    User under supervision
    Tak właśnie jak przedmówca mówi ale jak ma Came to tam nie ma opisu.Niech Delphix poda co za typ model napędu będzie łatwiej.
  • #11
    nikusert
    Level 40  
    To prawda,gdyby miał instrukcje to byłoby wiadomo co to ma za napęd.
  • #12
    mikus1982
    User under supervision
    Niech poda co za producent.W napędzie musi być naklejka lub na fotokomórkach jaki producent ich niech poszuka.
  • #13
    nikusert
    Level 40  
    Po kolorach przewodów odbiornika FOTO ,lub miernikiem dojdzie,gdzie jest wpięte do napędu.
  • #14
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Jak czujki były podłączone z fofotestem to zwarcie fotki nic nie da bo cetntralka wykryje brak reakcji odbiornika fotek na modulację z nadajnika i i tak nie zadziała. Zmostkuj fotki ale w centralce - niestety wg instrukcji.
    PS. W swietle dziennym odbiornik fotki bez tej ciemnoczerwonej obudowy przeważnie durnieje i działa cały czas - testuj z założoną obudową. Co prawda fototranzystor jest barwiony ale ....
  • #15
    DelphiX
    Level 12  
    Witam serdecznie .Wybaczcie że nie odpisałem ale przy okazji ulewy ujechał mi brzeg razem z tujami ;/ i wczoraj był I dzień akcji ratunkowej.

    Na płytce centralki mam nadrukowane Q60A. Dziś dźwoniłem nawet do firmy która mi to montowała, ale niestety nie działają już na moim terenie :(

    Całość jest to to:
    http://mechanika-bramy-automaty.pl/products/swing/leader4 tylko z Q60A
    http://allegro.pl/centrala-q60a-proteco-newmatic-faac-nice-i2413664056.html

    W załączniku dodaje PDF z instrukcją - chyba teraz sobie poradzę, choć doświadczenie w automatyce mam zerowe :/ Spróbuje piny 3- 9 zewrzec.



    Pozdrawiam,
  • #16
    biltem
    Level 12  
    Witam.

    Z twojego PDF wynika iż zmostkowane powinno być 8 DO 2,3,4. ORAZ wyłączyć test foto.
    pozdrawiam
  • #17
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Albo 8 tylko z 2 a 9 z 3 i 4 (wynika to z oststnich dwóch rysunków na ostaniej stronie po prawej) - brama wtedy powinna pójśc nawet z włączonym fototestem i bez fotek.
    A fotki przetestuj bez bramy osobno na stole pod zasilaczem (same w sobie nie mają fototestów więc powinien pykać przekaźnik przy zasłanianiu)
  • #18
    mikus1982
    User under supervision
    Mam takie używane oryginały.