Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVT5333 błąd w odczycie poboru mocy

golombek1991 14 Cze 2012 22:36 2093 7
  • #1 14 Cze 2012 22:36
    golombek1991
    Poziom 11  

    Witam. Posiadam miernik AVT5333 i problem polega na tym że do 65W jakie pobieram jest dobrze i wszystkie wskaźniki pokazują dobrze. Ale jak przekrocze tą pobierana moc to watomiesz pokazuje zero i pokazuje coraz więcej wraz ze wzrostem pobieranej mocy. Woltomierz i amperomierz pokazuja w każdym przypadku dobrze. Układ jest złożony z elementów jakie były w zestawie i uruchomiony wedłóg instrukcji.

    0 7
  • #2 12 Mar 2013 20:36
    waleryfw
    Poziom 12  

    A ja mam pytanie czy ktoś ma wsad do tego miernika . Chodzi mi o ten wsad z funkcją pomiaru temperatury . W archiwum EP jest zamieszczony plik *.bas ale do wersji bez DS18S20 . Mam zamiar zbudować ten multimetr i chciałbym zmienić trochę program

    0
  • #3 14 Lip 2014 15:57
    golombek1991
    Poziom 11  

    Dalej nie rozwiązałem problemu.

    0
  • #4 14 Lip 2014 20:01
    atom1477
    Poziom 43  

    Jest to błąd w kodzie. Jakaś zmienna jest 16-bitowa i 65W to pewnie jest 65,5W i to jest wartość 65500 w tej zmiennej. Potem tylko jeszcze o jakieś drobne setne części przekracza te 65,5W a dalej się przekręca do 0 i liczy dalej.
    Bez kodu źródłowego ciężko to poprawić.

    0
  • #5 16 Lip 2014 22:00
    golombek1991
    Poziom 11  

    Nigdy nie chciałem mieć doczynienia z uP i nawet nie mam możliwości podpięcia sie pod tego scalaka. Jak zacząłem studiować ten temat to sie szybko zniecheciłem. Nie ogarne tego bo to za wysokie progi.

    0
  • #6 16 Lip 2014 23:53
    atom1477
    Poziom 43  

    Podpięcie nic by nie dało.
    Bardzo ciężko było by to naprawić po zczytaniu programu (HEXa). Nikt by się tego nawet nie podjął bo to bez sensu. Trzeba napisać kod od nowa, szczególnie że ten miernik wydaje się być prosty.
    No chyba że jakimś cudem autor programu udostępni jego kod. Albo chociaż sam go poprawi i udostępni HEXa. Tak więc jak chcesz się w to dalej bawić to zaczynaj od tego (od uderzania do autora).

    0
  • #7 05 Lis 2014 22:05
    golombek1991
    Poziom 11  

    dalej nie rozwiazalem problemu

    0
  • #8 06 Lis 2014 12:37
    nsvinc
    Poziom 35  

    I nie rozwiążesz go, bo urządzenie jest wadliwe, a dokladniej to program w mikrokontrolerze. Jeśli się nie znasz na programowaniu (i nie zamierzasz się znać), jedyne co mozesz zrobic, to zwrocic się z reklamacją do producenta/projektanta urządzenia - czyli odesłać im to z opisem błędu i czekać aż komus się zachce poprawić program.
    Możesz też zlecić napisanie programu na ten diwajs tutaj, na forum - najpewniej znajdzie się jakis desperat który za parę stówek napisze ten program od nowa.

    Dodano po 5 [minuty]:

    atom1477 napisał:
    Jakaś zmienna jest 16-bitowa i 65W to pewnie jest 65,5W i to jest wartość 65500 w tej zmiennej. Potem tylko jeszcze o jakieś drobne setne części przekracza te 65,5W a dalej się przekręca do 0 i liczy dalej.

    Wlasnie w taki sposob wylazi niechlujstwo (pseudo)programistów bascoma i byle jak przeprowadzone testy (lub ich brak) kitów AVT.

    0