Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebny schemat płyty główej komputera gazu BRC SEQUENT 24

Jacekgro 15 Jun 2012 11:05 13472 30
Eltrox Hurton
    Jacekgro
    Level 12  
    Witam
    Mam problem z komputerem od instalacji sekwencyjnego wtrysku gazu BRC SEQUENT 24. Podczas wyjmowania akumulatora został krzywo włożona ponieważ wypadała z obudowy płyta główna do komputera przy wyciąganiu obudowy akumulatora przez co uszkodziło się parę elementów na płycie.Prosiłbym o odpowiedź jakie to są elementy kondensatory czy rezystory i jakie mają wartości??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Jacekgro

https://obrazki.elektroda.pl/8676730400_1339751025.jpeg
    https://obrazki.elektroda.pl/4697234600_1339751025.jpeg
    https://obrazki.elektroda.pl/7219686200_1339751026.jpeg
    https://obrazki.elektroda.pl/9039584500_1339751026.jpg
  • Eltrox Hurton
    spychu14
    Level 11  
    Witam !!!

Te elementy to kondensatory SMD

C = 100nF

Pozdrawiam
    Jacekgro
    Level 12  
    spychu14 wrote:
    Witam !!!

Te elementy to kondensatory SMD

C = 100nF

Pozdrawiam

Witam
    Dzięki za informacje odnośnie elementów i wartości tych elementów.Tylko jak podłączyć te kondensatory chodzi mi o bieguny + i -.
    Pozdrawiam
    Jacekgro
    spychu14
    Level 11  
    Jaja se robisz ?

byle jak. będzie działać.
    Jacekgro
    Level 12  
    spychu14 wrote:
    Jaja se robisz ?

Witam
    Z tymi kondensatorami obok procesora poradziłem sobie tylko jest jeszcze jeden element wygląda na kondensator tylko chodzi mi o wartość tego elementu.Będę wdzięczny za informację Potrzebny schemat płyty główej komputera gazu BRC SEQUENT 24
    pozdrawiam
    Jacekgro
    mondeo38
    Level 12  
    Witam.
    Podpinam się pod temat .
    Na pierwszej fotografii przedstawionej na początku postu jest umieszczonych osiem jednakowych elementów przy wtyczce.
    Jakie to elementy i jak je wymienić?
    Pytam , Potrzebny schemat płyty główej komputera gazu BRC SEQUENT 24 ponieważ nie jestem elektronikiem ,a muszę to jakoś poskładać do kupy.
    Dodam ,że dwa z nich się grzeją.
    lemonr
    Level 14  
    Kiepskie zdjęcie ale to tranzystory raczej, pewnie cztery odcinają wtryski PB a pozostałe cztery sterują wtryskiwaczami gazu. Winą za grzanie się tranzystora bym bardziej obwiniał wtryskiwacze warto by sprawdzić ich rezystancję.
  • Eltrox Hurton
    mondeo38
    Level 12  
    To już coś .
    Szkoda komputera,może w ten sposób naprowadzę gazownika na właściwy trop.
    Ostatni z nich naciągał mnie na nowy komputer .

Można gdzieś uzyskać schemat całego komputera ?
    Może ktoś naprawia takie rzeczy ? (sprawdzenie)
    lemonr
    Level 14  
    Ze schematem może być ciężko, a generalnie co z nim jest nie tak?
    mondeo38
    Level 12  
    Jak wspomniałem : nie jestem elektronikiem ,ale staram się autko usprawnić.
    Kilkakrotnie zgasł silnik ,bez powodu ,gasły diody w centralce-włączanie i wyłączanie alarmu pomagało -centralka ożywała.Któregoś dnia zajechałem na podjazd i na drugi dzień silnik nie odezwał się .Vectrę odholowali elektrycy ,rzekomo naprawili główny komputer , przed nimi sprawdzałem napięcia na wyjściu 7812 i 7805 . 12 zmierzyłem ,natomiast zamiast 5v było 0,3 .Wymieniłem 7805 dwie sztuki .Po wymianie dalej to samo : 0,3 v , więc dałem sobie spokój.
    Poprawiłem złączki na przewodach ,
    Vectrę odebrałem ,jeździ na benzynie .Po włączeniu na gaz dusi się , przytrzymując na wysokich obrotach daje oznaki pracy jakby na dwóch garach.
    To taki opis na szybko .
    Szukam więc innego komputera by zweryfikować swój,nie wiem co mogę jeszcze szukać.......
    eavo
    Level 11  
    Mam pytanie do kolegi mondeo38 czy może mi podać wartość pomiędzy nóżką 1-3 układu MJF 122 czy ma ok 20 ohmow jest to tranzystor w układzie darlingtona wlutowany w lewym dolnym rogu płytki patrząc od góry na tym samym radiatorze co stabilizatory
    mondeo38
    Level 12  
    Nie jestem elektronikiem i specjalnie nie zam się na pomiarach .
    Ustawiłem elektroniczny miernik uniwersalny na zakres x 200 ohm.
    Pomiar między nóżką 1 - 3 : 26,8 .

Dodano po 4 [minuty]:

Ja w zasadzie już zakupiłem inny komputer ,gdyż potrzebny jest mi sprawny samochód ,ten zaś o którym mowa ..wystawię jako uszkodzony. Z mojej strony temat można zakończyć .
    eavo
    Level 11  
    A tak z ciekawości duzo kosztował i czy jest nowy czy uzywany, bo mnie chyba tez czeka wymiana
    mondeo38
    Level 12  
    Za komputer i programowanie : 280 zł ,było troszkę pracy ,bo wieszał się silnik krokowy i miał za duże obroty ,wiec program miał problem z ustawieniami. Doszedł jeszcze wtryskiwacz do wymiany -50 zł używany (to uszkodzony wtrysk był na 90 % winowajcą awarii kompa -taka bździna za 200 stówy) W sumie koszt tej niewinnej usterki wyniósł mnie około 800 zł

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli komuś może się przydać komputer do naprawy to proszę na gg 38510293 -45 zł
    KWMATIK
    Level 11  
    mondeo38 wrote:
    Witam.
    Podpinam się pod temat .
    Na pierwszej fotografii przedstawionej na początku postu jest umieszczonych osiem jednakowych elementów przy wtyczce.
    Pytam , Potrzebny schemat płyty główej komputera gazu BRC SEQUENT 24 ponieważ nie jestem elektronikiem ,a muszę to jakoś poskładać do kupy.

to są tranzystory mocy sterujące cewkami
    ja mam płytę DE813001-03 i też nie mam do niej schematu
    uruchomiłem ją Potrzebny schemat płyty główej komputera gazu BRC SEQUENT 24

3 przewody +12V, GND , linia DATA i skomunikowałem się z softem

komputer BRC SEQuent FLY SF model: DE813001-03

Dodano po 16 [minuty]:

Jacekgro wrote:
    Witam
    Mam problem z komputerem od instalacji sekwencyjnego wtrysku gazu BRC SEQUENT 24. Podczas wyjmowania akumulatora został krzywo włożona ponieważ wypadała z obudowy płyta główna do komputera przy wyciąganiu obudowy akumulatora przez co uszkodziło się parę elementów na płycie.Prosiłbym o odpowiedź jakie to są elementy kondensatory czy rezystory i jakie mają wartości??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Jacekgro

https://obrazki.elektroda.pl/8676730400_1339751025.jpeg
    https://obrazki.elektroda.pl/4697234600_1339751025.jpeg
    https://obrazki.elektroda.pl/7219686200_1339751026.jpeg
    https://obrazki.elektroda.pl/9039584500_1339751026.jpg

na ostatnim obrazku masz uP Motorola jego nota Link
    zobacz czy jego nogach VDD (vcc) jest napiecie +5V,jesli nie ma być moze uszkodzony jest stabilizator lub któryś z tranzystorów,diod włączających sterownik, być może też poleciał stabilizator +12V, +12V jest poprzez kolejny stabil. redukowane do +5V,a brak +5V może być przyczyną że komputer nie żyje, bo procesor ma brak zasilania.
    Samo dołożenie +12V do sterownika powinno być przez zasilacz z ograniczeniem pradowym, inaczej dobijesz komputer przy mostkowaniu diód lub zwieraniem do mas lub + baz tranzystorów
    gumbi_piast
    Level 10  
    Szanowni Państwo.
    Podłącze się pod temat, gdyż również mam problem ze sterownikiem/ komputerem BRC SQ 24.
    Otóż centralka wogule nie odczytuje sygnałów obrotów, przez co ni cholery nie przełącza na gaz.
    Proszę o pomoc gdzie mogę znaleść usterkę lub namiary na elektronika godnego polecenia.
    gumbi_piast
    Level 10  
    Zarwno byo podczone pod wyjcie cewki jak i pod czujnik wau korbowego bodajże.
    Ja osobiście nic z tym nie robiłem bo zabardzo się nie znam, ale gazownik próbował ją podpiąć na kilka sposobów i nic.
    Są jakieś szanse by ją uratować czy lepiej szukać innej??
    gumbi_piast
    Level 10  
    Spróbuje pokombinować i zobaczymy czy zadziała.
    Dam znać czy coś się zmieniło.
    picaswoj
    Level 11  
    Witam wszystkich forumowiczów, dopisuję się do tego wątku ponieważ mam również problem ze sterownikiem brc sequent 24. Wszystko działało bezawaryjnie przez 190 tys. km, ale moja chęć wymiany czujnika biegu wstecznego tzn. zapalającego światła cofania skończyła się tragicznie. Wszystko stało się w xsarze Picasso 2002r. 1,6 benzyna. Poczytałem na forum i postanowiłem przez zakupem nowego czujnika sprawdzić jego stan. Problem pojawił się w momencie kiedy zrobiłem zwarcie ale nie na kablu od czujnika biegu wstecznego, lecz na kablu od położenia wału, potem znalazłem ten właściwy czujnik i faktycznie jest do wymiany. Po podłączeniu wszystkiego samochód nie zapala. Świecą się kontrolki przy zapłonie, rozrusznik kręci, pompa paliwowa podaje paliwo, świece są suche, więc wtryski od benzyny się nie otwierają. Nie świeci się żadna dioda na centralce BRC ani na PB ani na LPG. Sprawdziłem już wszystkie przekaźniki, bezpieczniki, wykonałem diagnostykę sterownika benzynowego, wymieniłem go nawet i nic. Z tego co się zorientowałem to ta instalacja gazu może brać sygnał z czujnika położenia wału i pytanie moje co się spaliło w sterowniku BRC, czy to w ogóle jest naprawialne czy szukać nowego sterownika z demobilu. Sposób jaki wyczytałem na forum żeby zapalić awaryjnie na gazie również nie działa. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    gumbi_piast
    Level 10  
    W sumie posiadam inny samochód z powyższą instalcją, to wiem, że jeżeli nie odłączałeś komputera od gazu z wiązki to na benzynie powinien kręcić normalnie.
    Co do samej instalacji to masz racje, że pobiera sygnał z czujnika położenia wału.

Mi osobiście w komputerze LPG padło coś na płytce, bo nie czytał obrotów silnika, i najlepsze co mogłem zrobić to szukałem podobnej instalacji- kompletnego przodu, a nie samego sterownika- w sumie u mnie w jednej cenie by wyszło, gdyż miałem instalacje jeszcze z prostokątnym przełącznikiem w kabinie.

tak więc nie sądze by twoja usterka miała większy związek z LPG.
    picaswoj
    Level 11  
    No właśnie mało możliwe ale prawdziwe, już pisałem że zaczęło się od szukania czujnika biegu wstecznego, który nie działał. Skorzystałem z forum i jak to bywa nie do końca trafnie zlokalizowałem położenie czujnika biegu wstecznego. Był to czujnik położenia wału. Zdjąłem końcówkę z tego czujnika i aby wyeliminować okablowanie, żarówki, brak masy itp., wziąłem drucik i włożyłem go gniazdo tego kabla od czujnika położenia wału( zresztą sugestia taka była na forum). Oczywiście światła nie świeciły. Więc stwierdziłem że to nie ten czujnik i przeszedłem do drugiego czujnika - właściwego od biegu wstecznego. Metoda na zwarcie dała efekt zapalenia się świateł więc problem z czujnikiem rozwiązałem o tyle, że wiem gdzie jest i że jest do wymiany. Muszę go tylko kupić. W momencie zwarcia na kablu od czujnika położenia wału coś przeskoczyło w okolicy puszki z bezpiecznikami, komputera, przekaźników, odgłos jakby strzelił bezpiecznik, nic się nie zadymiło, nic nie śmierdziało. Po złożeniu wszystkiego do kupy samochód nie odpalił. Nic więcej nie robiłem. Sprawdziłem bezpieczniki, rozebrałem przekaźniki i raczej wszystko jest w porządku, nie wiem czy przekaźniki po zwarciu po otrzymaniu prądu już działają na 100% czy może mógł walnąć któryś obwód. Jeden przekaźnik to sun hold scb-1-m-1240 i nie wiem czy jest on od gazu czy od benzyny, drugi to od pompy paliwa - 240109. jest jeszcze jeden na pewno od gazu. Tak jak pisałem komputer diagnostycznie był ok. Na próbę wymieniłem jeszcze komputer benzynowy i nic. Może to któryś z tych przekaźników. Tak jak pisałem świece suche, pompa po zdjęciu wężyka z listwy wtrysków pompuje. Czyli wtryski benzynowe się nie otwierają.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Zwarcie czujnika wału nic nie psuje , tylko że ty brniesz i produkujesz kolejne usterki,
    picaswoj wrote:
    Na próbę wymieniłem jeszcze komputer benzynowy i nic

Czego sie spodziewałes po założeniu zakodowanego komputera?
    Teraz już nic nie wiadomo co jest sprawne a co nie.
    picaswoj
    Level 11  
    Jakby nic nie psuło to bym nie pisał tego postu, to że brnę dalej to oczywiste ale szukam przyczyny usterki, wymieniłem teraz wszystkie przekaźniki o których pisałem wcześniej tj. od gazu i od pompy paliwa, nie ma żadnej różnicy. Zawiozę jutro sterownik od gazu do gaziarza chyba że zechce przyjechać na miejsce z komputerem i sprawdzić. Ciągle mam nadzieję że to jakaś błaha sprawa, ale cóż czas pokaże.
    picaswoj
    Level 11  
    Witam, minął kolejny dzień i nic. Gaziarz przyjechał odłączył gaz, samochód nie odpala, z uwagi że stary sterownik benzyny już się upalił, sugestia gaziarza aby odblokować nowy sterownik i wtedy sprawdzić. Wiem że to oczywiste, ale dla mnie do tej pory nie było. Gaziarz podał kontakt do elektronika który to zrobi. Z błyskiem w oku ruszyłem do gościa. Kolejne dwie stówki i podobno dane ze starego przerzucone do nowego,więc miałem tylko włożyć nowy sterownik i jechać. No i klapa, nic ani nie kaszlnie, nie ma iskry. Pomimo że ze starego sterownika kazał ugotować zupę, otworzyłem go i nie było tak źle, owszem trzy połączenia były poupalane, ale nic poza tym, więc to polutowałem, zamknąłem i kolejny raz podmieniłem. Znowu nic, teraz pytanie moje i prośba o pomoc, czy jak wkładam zakodowany sterownik to coś się blokuje np. imo, czy nie ma to wpływu. Czy może trzeba odblokować tym razem imo?. Już nie wiem co mam robić żeby uzdrowić ten samochód. Oczywiście specjalista od programowania sterowników nie odbiera telefonu, ale podobno od nikogo nie odbiera. Więc czeka mnie jutro kolejna podróż na drugi koniec Wrocławia z dwoma sterownikami w plecaku. Nie wiem czy się to nie skończy na lawecie.
    ul1111
    Level 23  
    Jacekgro wrote:
    spychu14 wrote:
    Jaja se robisz ?

Witam
    Z tymi kondensatorami obok procesora poradziłem sobie tylko jest jeszcze jeden element wygląda na kondensator tylko chodzi mi o wartość tego elementu.Będę wdzięczny za informację Potrzebny schemat płyty główej komputera gazu BRC SEQUENT 24
    pozdrawiam
    Jacekgro

Interesujący cię kondensator ma wartość 1n.

Dodano po 19 [minuty]:

mondeo38 wrote:
    Witam.
    Podpinam się pod temat .

4szt bliżej złącza VND14NV04, 4 kolejne STD30NE06L