Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kemppi Minarc 150. Pali IGBT

15 Cze 2012 13:00 4934 4
  • Poziom 14  
    Witam.
    Trafiła do mnie spawarka j.w. z uszkodzonymi tranzystorami IRG4PC50W
    oraz dioda RURG3060.
    Po wymianie tych elementów ponownie spalił-spaliły się tranzystory, po ok 2ch sekundach od włączenia. Przez te 2 sekundy wentylator zaczą się obracać i towarzyszył piskliwy dźwięk przetwornicy.
    Nie wymieniłem rezystora bramkowego 10 Ohm (omomierz nie wykazał przerwy).
    Dodam że spawarka była w serwisie lecz ze względu na zaoferowaną cenę (ponad połowa wartości nowej) została zabrana i trafiła do mnie. Co może być przyczyną? Nie posiadam schematu. Przeszukałem w trakcie naprawy elektrodę i nie trafiłem na podobny przypadek.
  • Poziom 14  
    Dodam że spawarka podobno była zalana (chyba wodą).
  • Poziom 13  
    Witam
    A driver wymieniłeś ? jak tam mostek diodowy na wyjścu nie ma zwarcia ?
    skoro przetwornica ćwierkała to coś przeoczyłeś i szło to na zwarciu , a co do rezystorów Rg to po rozwaleniu końcówy nie ma co oszczędzać, i je też się wymienia koszt masz niewielki a czasem skutek taki jak widać. Mam jeszcze jedno pytanko czy tam były IRG4PC50W ? - chodzi mi zwłaszcza o te W na końcu ?

    Jeśli będziesz miał więcej pytań pisz na PW email

    Pozdrawiam
    Mirek

    Zdanie zaczyna się wielką literą. [retrofood]
  • Poziom 14  
    Drivera nie wymieniłem. Tranzystory tam były takie jak napisałem z literką W (założyłem z TME z oznaczeniem na opakowaniu IRG4PC50WPBF). Na prostowniku wyjściowym zwarcia nie wyczaiłem, diody ok. Zamówię elementy ale naprawę będę kontynuował po powrocie do Polski ( za ok 14 dni). I brak tam jest rezystora w TO-220 na wyjściu (prawdopodobnie fabrycznie bo nie ma śladów lutowania). Naprawa tym trudniejsza że już ktoś tam grzebał, brak było śrub z obudowy i tych od wyjścia prądowego.
  • Poziom 14  
    Witam. Wymieniłem wspomniane wcześniej elementy. Jednak przyczyną była Dioda MUR460. Lakierowane chassis utrudniło mi jej 100% przemierzenie. Teraz spawarka działa. Temat zamykam. Pozdrawiam