Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka siemens se25m850eu nie odprowadza wody - słychać pompę

Marcin b75 16 Cze 2012 04:50 6769 6
  • #1 16 Cze 2012 04:50
    Marcin b75
    Poziom 2  

    Witam. Podpowiedzcie proszę jak dostać się do pompy odprowadzającej wodę. Poprzedniego dnia zdjąłem lewą ściankę i widzę pionowy płaszcz z rurkami. Wybrałem wodę z dna zmywarki a następnie odessałem z rury odprowadzającej. Po włączeniu programu płukanie, zmywarka nabrała wody, przeszedł cały cykl do 0 ale nie odprowadziła wody. W płaszczu w prawej pionowej rurce pojawiło się ok. 10cm wody na wysokość i stop. Włączyłem program 70°C i zatrzymuje się na 114 min, załącza się pompa ale pracuje dosyć dziwnie tak jakby jakieś kulki ją blokowały a wody w płaszczu pionowym (rurki odpływu) nie przybywa. Gdy odsysałem wodę widziałem że tam jest zastosowany przelew z prawej do lewej. Teraz cały czas jest w pionie ok 10cm, pompka pracuje ale woda nie idzie w górę. Podejrzewam że do pompy wpadło coś grubszego (może karteczki ze słoików - ostatnio Teściowa wstawiła kilka słoiczków).
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Marcin.

    0 6
  • Pomocny post
    #2 16 Cze 2012 07:32
    max19747
    Poziom 12  

    Wyjmij filtry na dnie zmywarki i tam powinna byc srubka Torx 20 wykrec i przeczysc pompe wyrzutowa tak zeby smigielka swobodnie sie obracaly, powinno pomoc.


    Mod. ROBSON33
    Należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

    Oraz
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)

    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .

    0
  • #3 16 Cze 2012 15:10
    Marcin b75
    Poziom 2  

    ok, tak już wcześniej zrobiłem, łopatki chodzą luźno. Na dnie jest full wody. Po włączeniu płukania (19 min wyświetla) otwieram drzwi śmigło nadal kręci się bo dotykam delikatnie palcem (dobrze że nie wkręciło :) palucha) i nic się nie dzieje (staje na 18 min). Nie wyrzuca wody (wąż włożyłem do zlewu) a w płaszczu nadal jest w prawej, pionowej rurce ok 10 cm słupa wody. Co robić??

    0
  • Pomocny post
    #4 16 Cze 2012 21:14
    TomekCarlos
    Poziom 26  

    Zaślepka ma wrócić na swoje poprzednie miejsce, inaczej pompa nie spuści wody.

    0
  • #5 17 Cze 2012 11:02
    Marcin b75
    Poziom 2  

    Złożyłem i działa :) Cały program 70°C przeszedł bez zarzutu (w trakcie programu co jakiś czas wypompowywała i dobierała wody) więc zdaje się iż wszystko będzie ok. Jutro kupię środek dezynfekujący w butelce i ponownie zapuszczę program 70°. Tylko dlaczego od poprzedniej awarii minęło nie więcej jak 4 tygodnie. Wtedy rozebrałem, oczyściłem, zmontowałem, butla dezynfekująca i myślałem że kolejne kilka lat nie będę się dotykał, a tu taki zonk. Może ktoś z Was ma jakieś inne pomysły na oczyszczanie mechaniki (może jakiś program z domestosem, solą, czy jakimś innym siuwaksem coby dobrze oczyściło te rurki, pompę itd.).

    0
  • #6 17 Cze 2012 17:02
    Marcin b75
    Poziom 2  

    Niestety, po kolejnym programie na pusto bez naczyń (tylko płukanie 18 min.) zostaje woda na całej powierzchni ok 2 cm. Podczas płukania dobierała i wyrzucała ale po zakończeniu niestety nie odpompowuje do końca. Co robić?

    0
  • #7 17 Cze 2012 18:00
    Trull
    Poziom 28  

    Prawdopodobnie albo uszkodzona pompa albo wąż spustu pozapychany i ma mały przepływ. Zdemontuj wąż spustowy i dobrze go "wytrzęś" z wodą oraz kilka razy przepłucz. Jeśli pompa to do wymiany.

    1