Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Versa 15 - brak sygnału dźwiękowego

pdzran 16 Jun 2012 13:23 1196 5
Wago
  • #1
    pdzran
    Level 13  
    Witam

    Załączam czuwanie, naruszam czujkę, jest alarm na LCD, jest sygnalizacja optyczna a nie ma dźwiękowej.
    Co mogłem przestawić z klawiatury, zapewne jakaś kombinacja klawiszy (konfiguracji nie ruszałem, działała centralka jak należy) , że nie ma sygnalizacji dźwiękowej ?

    Paweł
  • Wago
  • #2
    Zbych034
    Level 38  
    Może syrenka uszkodzona.
  • Wago
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    Lukasz3232
    Level 19  
    A może nie wyłączyłeś domyślnej w Versach opcji "weryfikacja alarmu", która powoduje opóźnienie włączenia sygnalizatorów?

    Ale skoro piszesz, że nikt nie zmieniał ustawień a wcześniej było ok.

    Sprawdź czy po odłączeniu od płyty obecnej syreny, bezpośrednio na wyjściu pojawia się napięcie podczas alarmu. Najlepiej podłączając do płyty jakiś sprawdzony odbiornik.

    Jak już odłączysz od płyty kable prowadzące do "milczącego" sygnalizatora, podłącz je do zasilania i sprawdź czy przyczyna nie tkwi czasem w uszkodzonej syrenie lub przerwanym gdzieś po drodze przewodzie.

    Po takim sprawdzeniu będzie już wszystko jasne.
  • #5
    sq9cyg
    Level 11  
    Mam tak samo...
    U mnie okazało się że uszkodzony jest kabel akurat do sygnalizatora.
    Firma która tynkowała dom delikatnie go przewierciła...

    Przemek
  • #6
    pdzran
    Level 13  
    Witam

    Jestem informatykiem i wiem, ze najczęściej trzeba kompa wyłączyć i włączyć i tutaj okazało się to dobrym tropem ;-)
    Zrobiłem test wyjść, optyczne działa, dźwiękowe nie.
    Odłączyłem zasilanie, akumulator, włączyłem ponownie (jak w instrukcji) i co ... po testach działają oba sygnalizatory (test wyjść).

    Dziękuję za pomoc Wszystkim.

    Paweł