Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyj±tek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że ogl±dasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirpool awm 6061 problem z pomp±

edek123 16 Cze 2012 19:29 3428 19
  • #1 16 Cze 2012 19:29
    edek123
    Poziom 10  

    Witam , pewnie kiedy¶ już było , ale nie mogę znaleĽć.
    Mam problem z pralk± whirpool awm 6061. Podczas wypompowywania wody doszło do zwarcia ,w podstawie mocowania filtra pękł zaczep i końcówka pompki dotknęła do metalowej obudowy . Po tej awarii pralka zachowuje wszystkie swoje funkcje oprócz wypompowania wody. Sprawdziłem pompkę na krótko ( podł±czyłem 230V ) i dział ,rezystancja silnika pompki 179 Ω wg instrukcji 155 Ω ± 7% u mnie + 15% ale to chyba nie szkodzi skoro działa na sztywno.Natomiast na wyj¶ciu z programatora już po wł±czeniu pralki ( przekręcenie pokrętła wyboru programu na dowoln± pozycję ) pojawia sie ok 220V ale pompka nie działa.Mam pytanie czy to jest ok. i jak jest sterowana pompka skoro na sztywno działa ,a tu przy napięciu 220V nie działa.

    0 19
  • Pomocny post
    #2 16 Cze 2012 20:33
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    edek123 napisał:
    pojawia sie ok 220V ale pompka nie działa.Mam pytanie czy to jest ok. i jak jest sterowana pompka skoro na sztywno działa ,a tu przy napięciu 220V nie działa
    A sprawdzałe¶ miernikiem, czy też próbowałe¶ np.żarówk±?

    0
  • Pomocny post
    #3 17 Cze 2012 12:40
    krzysiekl
    Poziom 22  

    Musisz dostać się do programatora i sprawdzić triaka od pompki .

    0
  • #4 17 Cze 2012 22:10
    edek123
    Poziom 10  

    Tak sprawdzałem miernikiem. A gdzie można znaleĽ schemat programatora. Bo w serwisówce jest tylko schemat ogólny elektryczny pralki. Jest jaki¶ problem z zerem bo miernik ( taki co sprawdza tylko fazę lub zero ) pokazuje , że zero jest przez jak±¶ rezystancję w momencie kiedy pojawia się to 220V bo przygasa dioda i słabnie sygnał w mierniku natomiast multimetr pokazuje ok 217 - 220 V .

    1
  • #5 17 Cze 2012 22:28
    krzysiekl
    Poziom 22  

    Schematu programatora nie ma trzeba obejrzeć czy nie jest uszkodzony .

    0
  • Pomocny post
    #6 17 Cze 2012 23:33
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    edek123 napisał:
    Tak sprawdzałem miernikiem.

    Co sprawdzałe¶ , to co proponował stanisław 1954, czy krzysieki ? Sprawdzian triaka miernikiem nie daje pewno¶ci .Najlepiej wymienić triak na nowy .
    edek123 napisał:
    miernik ( taki co sprawdza tylko fazę lub zero ) .

    Tak z ciekawo¶ci , jaki to miernik ?

    0
  • Pomocny post
    #7 18 Cze 2012 02:09
    peter falk
    Specjalista AGD

    Do wymiany TC1 ( Z0103 ) , oraz do sprawdzenia/wymiany VR2 , R3 , R23, R6 .

    edek123 napisał:
    Jest jaki¶ problem z zerem bo miernik ( taki co sprawdza tylko fazę lub zero ) pokazuje , że zero jest przez jak±¶ rezystancję w momencie kiedy pojawia się to 220V bo przygasa dioda i słabnie sygnał w mierniku natomiast multimetr pokazuje ok 217 - 220 V .

    Pominę dyplomatycznym milczeniem w/w wypowiedĽ w ¶wietle tej:
    edek123 napisał:
    Natomiast na wyj¶ciu z programatora już po wł±czeniu pralki ( przekręcenie pokrętła wyboru programu na dowoln± pozycję ) pojawia sie ok 220V ale pompka nie działa

    i tej:
    edek123 napisał:
    Sprawdziłem pompkę na krótko ( podł±czyłem 230V ) i działa

    :?

    0
  • #8 21 Cze 2012 11:22
    edek123
    Poziom 10  

    Sprawdziłem miernikiem w miejscu podł±czenia pompki , a nie triak.To nie miernik tylko typowy wskaĽnik ( taka trochę lepsza neonówka ).

    0
  • #9 21 Cze 2012 12:22
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    edek123 napisał:
    .To nie miernik tylko typowy wskaĽnik ( taka trochę lepsza neonówka ).

    To się nie nadaje do takich prac.

    0
  • #10 21 Cze 2012 12:57
    edek123
    Poziom 10  

    To wiem, że się nie nadaje. Dlatego jeszcze raz miernik cyfrowy Multimetr - w miejscu podł±czenia pompki wskazanie 217-220V w momencie kiedy wł±czam pralkę.Neonówka - zanik ci±gło¶ci zera ( zero przez jak±¶ rezystancję ) w momencie kiedy wł±czam pralkę. Dlatego wskazanie Multimetru 217-220V a nie 230V. Ale przy spadku ok 5% wydawało mi się, że pompka powinna działać.

    0
  • #11 21 Cze 2012 13:50
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    edek123 napisał:
    Dlatego jeszcze raz miernik cyfrowy Multimetr
    Nie zawsze miernik jest też odpowiedni,czasem zwykła żarówka jest bardziej przydatna.

    0
  • #12 21 Cze 2012 13:57
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    edek123 napisał:
    .Neonówka - zanik ci±gło¶ci zera ( zero przez jak±¶ rezystancję ) w momencie kiedy wł±czam pralkę.

    Cały czas jako¶ kluczysz z tym zerem . Jak zamienisz miejscami w gnieĽdzie zasilaj±cy zero z faz± to będziesz miał zanik ci±gło¶ci fazy :wink:
    edek123 napisał:
    Dlatego wskazanie Multimetru 217-220V a nie 230V.

    Napisz konkretnie czy mierzysz wraz z podł±czon± pomp± czy na samych pustych konektorach odpiętych z pompy .
    edek123 napisał:
    wskazanie Multimetru 217-220V a nie 230V. Ale przy spadku ok 5% wydawało mi się, że pompka powinna działać.

    I tu masz rację , przy takim spadku napięcia pompa powinna ¶migać .

    0
  • #13 21 Cze 2012 14:41
    edek123
    Poziom 10  

    Mierzę na samych konektorkach. Nie zamieniałem wtyczki raczej trudno bo bolec uziemiaj±cy na to nie pozwala natomiast stwierdziłem to bo na konektorkach od pompki jest opisane podł±czenie L i N dlatego żeby nie pomylić wskaĽnikiem zidentyfikowałem L oraz N i z t±d wiem, że N przez jak±¶ rezystancje . Może faktycznie sie czepiam tego zera , ale zastanowiło mnie dlaczego wskazanie miernika ok 220V a pompka nie działa oraz , że to 220V pojawia się zaraz po wł±czeniu pralki a kiedy powinna pracować pompka ( program wypompowanie ) stan tego wskazania się nie zmienia na mierniku.

    0
  • #14 21 Cze 2012 15:51
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    edek123 napisał:
    Mierzę na samych konektorkach.

    I to bł±d . Podaj napięcie z wpięt± pomp± .

    0
  • #15 21 Cze 2012 15:53
    edek123
    Poziom 10  

    Ok sprawdzę wieczorem i napiszę jutro.

    0
  • #16 22 Cze 2012 07:29
    edek123
    Poziom 10  

    Pompka podpięta, wskazanie miernika 0V.

    0
  • Pomocny post
    #17 22 Cze 2012 09:42
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No to szukaj triaka na module odpowiadaj±cego za pracę pompy .

    0
  • #18 26 Cze 2012 13:42
    edek123
    Poziom 10  

    Triak poszedł czę¶ciowo w powietrze ale udało się odczytać symbol. Dzisiaj w lutuję i dam znać czy działa wszystko. mam jeszcze pytanie czy oznaczenie " RD 3 " to zwykła zwora czy rezystor? Bo jest przerwana , spalona .

    0
  • Pomocny post
    #19 26 Cze 2012 14:38
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    edek123 napisał:
    czy oznaczenie " RD 3 " to zwykła zwora czy rezystor?

    Zwora , mostek .

    0
  • #20 27 Cze 2012 09:08
    edek123
    Poziom 10  

    Pompka działa . Dziękuję Wszystkim za porady oraz za " dyplomatyczne milczenie ".

    0