Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Epox i verifying DMI Pool Data

Peef 14 Sty 2005 16:46 1677 2
  • #1 14 Sty 2005 16:46
    Peef
    Poziom 14  

    Witam!
    Mam dysk (interfejs IDE) podłączony do Epoxa 8rda3+ przez przejściówkę Serillel Abita do złącza SATA. Trochę źle funkcjonował dysk, więc postanowiłem podpiąć go po IDE. Podpiąłem, odpaliłem kompa, a tutaj disk boot error. Więc podpiąłem dysk z powrotem do SATA, ale wtedy na ekranie wyskoczył napis verifying DMI pool data i komputer zawiesił się Wogóle nie chce odpalić się z dysku. Ew. działa jak dysk się całkowicie odepnie (łącznie z zasilaniem) od mobo i wtedy mozna odpalić kompa z dyskietki startowej. Jak jest dysk podpięty to wtedy nawet z dyskietki nie czyta (albo po 5-10 min zaczyna). Dysk jest napewno sprawny (sprawdzałem na innym kompie czy dane widzi).

    Co mogę zrobić, żeby komp zaczął mi działać?

    ps. Flashowałem bios do najnowszej wersji z przełącznikiem f (force), robiłem clear cmos (zworką) i też nie pomogło.

    0 2
  • #2 14 Sty 2005 17:26
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Sprawdz wszystkie ustawienia dotyczace dysku w biosie.Czy dysk jest sam na tasmie?

    0
  • #3 14 Sty 2005 18:49
    Peef
    Poziom 14  

    Na sata jest, więc jest sam. Na ide jak był podpięty też sam. Nawet wszystkie inne urządzenia odpiąłem. Dalej się zawiesza.
    Co do ustawień dysku w biosie no to wszystkie są moim zdaniem w porządku/bez zmian.

    Update:
    Wyłączyłem w biosie wszystkie rzeczy związane z dyskiem (ide block coś takiego, ide dma transfer itp) oraz dźwięk zintegrowany, kontroler sata.Dysk podpiąłem do IDE i zakoczył. Strasznie długo ładuje co prawa system, ale chodzi :) Pytanie, co jest przyczyną awarii? Płyta główna czy dysk?

    Mi bardziej wychodzi na płytę główną, bo jak podpiąłem dysk inny do niej (3 gb) sam na ata, to też za nic nie chciał odpalić się komputer (tzn przejść verifying dmi pool data).

    Update2:
    Już wiem, że przyczyną zawieszania się kompa, był włączony IDE DMA Transfer Access. Muszę mieć go wyłączonego (disabled), aby komputer się włączał. Ale patrzę w ATA controlers i pisze, że dysk pracuje w trybie PIO, ponieważ były liczne błędy w przesyłaniu danych na dysk (normalnie dysk powinien chodzić na ATA-100).
    Podłączyłem dysk do drugiego kompa, tam elegancko napisał, że pracuje w trybie UDMA5 (czyli właśnie ATA-100).
    Moje pytanie brzmi tak: czy na pewno jest zepsuta płyta główna, a jeśli tak czy to się wogole da naprawić?

    0
  Szukaj w 5mln produktów