Widzę że niezły bajzel się zrobił, więc omówmy po kolei:
1. C.
2. Obwód szeregowy, więc prąd jest stały, rezonans napięć, odp. B.
3. D (wiki)
4. Modulacja AM (np. pierwszy program polskiego radia) odp. B
5. Telefonu, reszta to RJ 45 (chyba). odp. C
6. C (wiki)
7. Na moje oko to powinien być Triak, ale że nie ma takiej odp. to zostaje Diak. odp. A
8. D (na logikę)
9. NAND (dwa zera na wejściu mają dać 1 na wyjściu)
10. D (wiki)
11. B (logika)
12.
Gen. Meissnera posiada transformator, a Hartleya dzieloną indukcyjność. Ja stawiam na to drugie, gdyż transformator powinien być jakoś logicznie zaznaczony. Odp. A
13. Wzmacniacz mocy, odp A.
14. Wzmacniacz, D (chyba nie trzeba wyjaśnień).
15. Klasy C, jest to klasa do zastosowań technicznych. Odpowiedź A.
16. A. (https://obrazki.elektroda.pl/6639072100_1340098120.jpg)
17. Transoptor, odp C.
18. Obwód z żarówką jest odseparowany przekaźnikiem od układu sterującego. Wzmacniacz prądu to nie jest, gdyż układ pracuje jako klucz. Zabezpieczenie przeciw przepięciowe realizuje sama dioda a nie cały układ. Odp. C
19. Klasyczny układ całkujący. Odp. C
20. Układ różniczkujący i wzmacniacz, regulator PD, odp. C.
21. B.
22. VA, odp. C.
23. A.
24. Wzmocnienia się mnoży, czyli 10 * x * 5 = 1000, co za tym idzie szukana wynosi 20. Odp. B.
25. Stałą czasową rozładowania kondensatora wyznacza się na charakterystyce za
pomocą linii prostej. Powinno być to odpowiedź 25.A) 1,5s (napisał kolega
Guml)
26. R*C - wynik=2uF. Odp. C.
27.
Tutaj potrzebne wsparcie, choć koledzy sugerują, że D.
28. Modulo 6 (potwierdzenia w postach poniżej przez kolegów
Guml i
buh), odp
29. Powinni zaliczyć C.
30. 2400/200 = 12, odp. B.
31. B - "W pytaniu mamy "do bezpośredniego połączenia", wg. mnie B - z tego co mi wiadomo quad podłączamy bezpośrednio (wbudowany multiswitch), a quatro z multiswitchem. ", napisał kolega
etezet
32. odp. C, "Komparatory cyfrowe są to układy do porównywania wartości dwu lub więcej liczb binarnych. Najprostsze komparatory określają czy porównane liczby są sobie równe. Bardziej złożone określają trzy możliwe wzajemnie wykluczające się relacje A=B i A<B. Komparatory liczb mogą być zrealizowane jako układy równoległe i szeregowe. " podrzucił kolega
etezet
33. Oczywiście B - symetryzator. Na upartego może być D - wzmacniacze antenowe również symetryzują 300->75. Ale tu na pewno chodziło o symetryzator. (napisał kolega
etezet)
34. A.
35. D.
36. Potrzebne jest napięcie, i prąd, czyli woltomierz. Odp. C.
37. A.
38. Debilne pytanie, ale pewnie chodziło o odp. A, że przy USZ maleje wzmocnienie lecz poprawia się stabilność pracy urządzenia.
39. C. Zwiększając pojemność w filtrze dolna f graniczna zawsze się przesunie w dół, bo większy kondensator dla tej samej częstotliwości ma mniejszą reaktancję.
40. A, każdy kto ma satelitę to wie
41. A (
http://www.swiatlo.tak.pl/pts/img/kolor-mix-rgb-ok.gif )
42. B.
43. D (jest robiona na wodzie).
44. B.
45. B (sprawdzone w necie)
46. B.
47. B.
48. C, choć miałem wątpliwości czy przy maszynach typu wiertarka stołowa nie powinno być mat antypoślizgowych.
49. D
50. D.
Niech ten post będzie ostatecznym, w którym znajdą się odpowiedzi, bo każdy pisze co innego, i można się pogubić. Wszelkie sugestie piszcie pod spodem, wtedy zedytuje posta.