Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiec

Luke92 21 Jun 2012 12:01 61742 212
SterControl
  • SterControl
    rouvin
    Level 11  
    ghosterr wrote:
    Czy mozna zrobic to np tak?:
    -Właczenie przycisku s1 powoduje rozruch
    -Dojscie silownika do czujnika B3 powoduje zwiekszenie obrotow

i tak dalej....

Jak najbardziej. Wg CKE V punkt czyli algorytm jest warty w sumie 8pkt
    np:
    CKE wrote:
    "Wciśnięcie przycisku S0 powoduje uruchomienie urządzenia [...] - 1 pkt

A za "Program załadowany do pamięci sterownika wraz z komentarzami oraz wnioski dotyczące poprawności działania programu" można dostać 30pkt
    ghosterr
    Level 10  
    A gdzie te wnioski nalezy umiescic? Dzis mam egzamin o 15:00 wiec probuje dowiedziec sie jak najwiecej
  • SterControl
    pogromca22
    Level 12  
    Wnioski piszesz w wordzie razem ze screenami, wszystko masz napisane co gdzie jak, powiedzą i wytłumaczą a do tego masz pol godziny na zapoznanie z tym wszystkim, także bez obaw :)
    ghosterr
    Level 10  
    Mam nadzieje ze dam rade.. nie boje sie samego programu tylko tych wszystkich opisow;p
    I mam przeczucie ze niestety nie zdalem teorii :(
    Mnich16
    Level 10  
    Jesli chodzi o kolegę uki150 i jego schemat połączenia sterownika z falownikiem to wydaje mi się że pominął parę rzeczy to znaczy nie zasilił czujników kontaktronowych one powinny być połączone 3 przewodami czyli 2 od zasilania i jeden na sterownik te czujniki należało tesz jakoś inaczej narysować nie jak zwykły przełącznik i jeszcze jedno nie wiem na jakich sterownikach wy robiliscie bo ja na logo i on jest zasilany 24V a falownik 12V więc narysowałem 2 szyny napięcia

pozdro
    gacek135
    Level 11  
    Witam ponownie.
    ghosterr- komentarze mozesz napisac w programie sterownika, tam jest miejsce, mozesz napisac co robi kazdy krok, wtedy jest ladnie. Mozesz tez w Wordzie. Oby to bylo na wydrukowanym zrzucie.
    m4a1domin
    Level 12  
    Co do wniosków to pisz gdzie chcesz nas uczyli ze tak
    I PROJEKT
    1temat
    2zalozenia
    3czynnosci
    4sprzet
    5algorytm
    II DOKUMENTACJA
    1 Schemat polaczen
    2 Program i lista przyporzadkowania w zalcznikach
    3 Wnioski (na kartce)
    Ale czy napiszesz tak czy tak powinno byc dobrze wazne zeby napisac gdzie sie znajduja
    zdasz napewno trzeba isc z pozytywnym nastawieniem:)
    Co do zad 4 faktycznie zagmatwane troszke ale juz kombinuje z nim za chwile powinienem go wstawic i mozliwe ze wspolonie dojdziemy z nim konca
    dragonn
    Level 11  
    Mnich16 pytałem się o to jednego z członków komisji czy to nie jest czasami błąd (chodzi o to z 12V) to on mi wytłumaczył że falownik sam pobiera swoje zasilanie z sieci 400V a to jest wyjście 12V jak byś chciał ręczenie sterować falownik poprzez przycisk (nie potrzebujesz innego zasilacza), jedyne co ja zrobiłem to połączyłem GND falownik z masą zasilania sterownika (wspólna masa by falownik mógł wykryć stany na wejściach).
    pogromca22
    Level 12  
    ja w 4 zadaniu zrobiłem tryb rozruchu, potem ze przechodzi w tryb pracy albo postoju i tyle... jak zacząłem dalej kombinować to wszystko zaczęło się zapętlać i wykluczać dlatego, zostawiłem to co wg. mnie było dobrze i napisałem komentarz odpowiednie co dobrze co źle i dlaczego. Teraz czekam na łaskawego egzaminatora :) Błędów było wszędzie dużo w czwartym w tabeli pierwszej jest tytuł jakiś z kosmosu, w karcie odpowiedzi złe przyciski, komisja miała inna rozpiskę i podłączyli inne przyciski niż są w zadaniu...
    Mnich16
    Level 10  
    No możliwe ale powinno gdzieś pisać jakie jest zasilanie falownika te egzaminy ciągle są niedopracowane były błędy w oznaczeniach czujników na jednej stronie pisało B1 B2 B3 a na drugiej te same czujniki były oznaczone B2 B3 B4 a w środku egzaminu dostaliśmy telefon z tego CKE czy tam OKE i kazali pozmieniać na B2 B3 B4
    PawellM
    Level 11  
    Powinno być ok, a już na pewno będzie lepiej zrobić w myślnikach niż wogóle. Ogólnie nauczyciel, który także sprawdza testy mówił, że nie ważne czy jest ten algorytm poprawnie zrobiony, byle były jakieś warunki i jako taka logika
    pogromca22
    Level 12  
    pewnie, Ci nauczyciele widzą jakie są zadania i z tego co nasz mówił to jak widzi ze gość jest kumaty wie o co chodzi tylko gdzieś tam się pomylił to starają sie zaliczać.
    gacek135
    Level 11  
    Ja bym chcial jeszcze troche skomentowac zadanie 3- sa tu przerozne spory, to na temat programu, to rysunku czy cos. Pisalem to zadanie wiec jestem w temacie.

Zaczne od programu. Ktos tam mowil o blokadach powrotu. Taka blokada w tym zadaniu jest zbedna. Bo skoro zalaczamy, obroty 1450 sie wlaczaja (C2 o ile sie nie myle), silownik idzie w dol, jak dojdzie do srodka, kontraktron zalaczy C1 i obroty rosna do 2900 na minute. Jak dojdzie do konca resetujemy C2 wiec C1 ma nadal stan wysoki. Silownik chowa sie. I nawet jesli przejdzie przez kontraktron srodkowy ktory sprobuje zalaczyc znow obroty 540 (czyli C1) to nic to nie da bo te obroty wlasnie chodza, C1 stan wysoki. Wiec bezsensem jest robienie tu jakiejs blokady. Jak wroci i dojdzie do gornego kontraktronu to ma odliczyc 5 s- tutaj potrzebna jest blokada zeby nie liczyl od samego poczatku, zanim wcisniemy START. Najlepiej wstawic wyjscie C1 i polaczyc szeregowo do kontraktronu na poczatku. No i po odliczeniu czasu 5s resetuje sie wyjscie C1 ktore wylacza obroty silnika.
    Nie wiem czy blokada na poczatku nie byla potrzebna, zeby moc kolejny cykl zrobic pod warunkiem ze wrzeciono nie obraca sie. Ja tam zrobilem- przed przyciskiem START wstawilem szeregowo wyjscie C1 zanegowane (C2 i tak bedzie wylaczone kiedy wiertlo bedzie u gory, wiec nie bylo potrzebne). To tyle na temat programu.

Co do rysunku kolegi uki150 to jest tam duzo bledow niestety. Polecenie bylo zeby narysowac realny uklad- czyli czujniki, falownik. Wprawdzie kolega podpisal prawdziwymi symbolami ale chodzilo o narysowanie symbolow czujnikow kontraktronowych, symbolu elektrozaworu. Falownik mozna bylo przerysowac z zadania, tylko odpowiednio podlaczyc do sterownika. Ja narysowalem jeszcze siec 3-fazowa do podlaczenia falownika i osobno siec 24V DC do sterownika.
    A z tym algorytmem to roznie moga potraktowac. Bylo wyraznie ze ma byc ten albo ten sposob. Tak jak kolega podal- moze byc Grafcet albo to z rombami (nie wiem jak sie nazywa). A czy uznaja jezyk opisowy albo jakis taki mieszany? Pewnie sie nie dowiemy bo tego w wynikach nie bedzie:)

Pozdrawiam, Gacek!
    dragonn
    Level 11  
    gacek135 ja też żadnych blokad nie robiłem - cały program miałem na 9 bramkach nie licząc wejść i wyjść (w FBD na LOGO), a sam przycisk start zrealizowałem na RS - czyli nie było mowy o tym że coś się skasuje, RS był dopiero resetowany jak siłownik wrócił i minęło te 5s.
    Mnich16
    Level 10  
    orientujecie się kiedy będą wyniki bo ja słyszałem że pod koniec sierpnia dopiero
    m4a1domin
    Level 12  
    zad 4 nie mam jak sprawdzic na chwile obecna czy to pojdzie czy nie ale mniejwiecej tak bym to widzial
    Egzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiec

A co do programów 1,2,3,4,5,6,7,8 to tylu ilu zdających tyle programów:) ważne że działa egzaminator też człowiek wiadomo jak jest piszesz sam stres itp, w realnych warunkach była by to grupa programistów więcej czasu na symulacje dopieszczania, spekulacje.
    gacek135
    Level 11  
    Co do falownika- skoro byl caly uklad falownika narysowany, bylo gdzie podpiac sterownik i gdzie jakie wejscia to po co sie przejmowac. Akurat nasz egzamin z elektronika wspolnego nic nie ma, mamy podlaczyc sterownik i tyle. Bylo podane ze wejscia cyfrowe falownika sterowane sa 24 V DC. W wykazie elementow nie bylo nawet falownika tylko jego wejscia. Wiec po co sobie utrudniac. Zadanie jest po to zeby sprawdzic czytanie ze zrozumieniem, pisanie jezykiem fachowym i ogolne rozeznanie w sterowniku. Wiec ten falownik to taka ciekawostka, jego zasilanie pozostawmy na inny czas.
    PawellM
    Level 11  
    Środkowy czujnik załączał C2, a nie C1, więc jeśli do niego doszedł miał załączone C1 i załączał C2, czyli obroty max
    gacek135
    Level 11  
    PawellM - Srodkowy czujnik zalaczal ten ktory sam powodowal 540 obrotow. Najpierw zalaczal sie jeden i obroty byly 1450 wiec drugi dolaczal do 2900 i jesli sie ten 1 skasuje to zostawalo 540. Moze pomylilem C1 z C2 ale wiem ze na bank nie bylo tak ze sie obroty dolaczaly na max tylko ze zostawaly na tym samym poziomie 540 obr/min.
    dragonn
    Level 11  
    PawellM racja, ale z tego co pamiętam to miałem jakąś prostą blokadę - na ostatnim czujnik był RS - jeżeli siłownik do niego doszedł to blokował on AND-em (wejście zanegowane) sygnał do C2.

EDIT

gacek135 jeżeli program dział by w dól tak samo jak w górę, to wtedy rzeczywiście przy dojściu do drugie czujnika obroty by był na max, trzeba to jakoś zablokować.
    gacek135
    Level 11  
    Mnich16 - Z tymi B1 B2 B3 zamieniajacymi sie nagle na B2 B3 B4 to moglo byc troche specjalnie. Jesli tego nie zauwazysz to masz punkty minus i jestes mlot- tak mogla pomyslec komisja. Po to masz kartke zeby to zauwazyc i napisac. Ja skreslilem w liscie przyporzadkowania i napisalem uwage ze jest blad i ze ja sie posluguje tylko B2 B3 B4. Oni sprawdzaja myslenie, juz mowilem.
    A co do wynikow to do szkoly trafiaja 31 sierpnia ale tylko te zdane. A od polnocy 31 sierpnia mozna sprawdzic swoje wyniki na stronie CKE (login to pesel a haslo powinniscie dostawac ze szkoly, te same co do sprawdzania matury). Wiec poczekac trzeba. Wedlug mnie to troche zrobione lewo, bo na studia sie nie liczy bo nie ma wynikow. Powinni brac pod uwage wyniki na studia, skoro jestem mechatronikiem a ile na wlasnie takie studia.
    PawellM
    Level 11  
    Ja w założeniach napisałem, że w treści są rozbieżności i co zakładam
    gacek135
    Level 11  
    dragonn - nie dzialal w gore tak jak w dol. Tlumacze przeciez- przycisk start jesli C2 wylaczone uruchamia C1 i Y0. B3 uruchamia dodatkowo C2. B4 resetuje C1 i Y0- silownik wraca. Dochodzi do srodkowego (czyli B3) a ten probuje uruchomic C2 ale przeciez jest uruchomiony bo ten na koncu, na dole, skasowal C1 a nie C2. Dochodzi do gory i B1 uruchamia czasowke pod wrarunkiem ze C2 uruchomiony. Po 5 s czasowka wylacza C2 i znow mozna nacisnac START.

C1- 540 obrotow
    C2- 1450 obrotow
    C1+C2- 2900 obrotow

Wiec po START 1450 obr (C2), po B3 2900 obr (C1+C2), po B4 540 obr (C1) i powrot- znow B3 nadal 530 obr (C1), B2 czyli powrot na sama gore- czasowka 5s. Po 5s wylaczenie C1 (a C2 wylaczone juz dawno) czyli silnik zostaje wylaczony. Tyle:)

Dodano po 3 [minuty]:

PawellM- i bardzo dobrze zrobiles:)

Mnich16- Jak to dzwonili w trakcie egzaminu? I ktos do was wszedl? Wiesz ze za takie cos moga uniewaznic egzamin? NIE MAJA PRAWA GO PRZERYWAC pod zadnym pretekstem. Nikt nie moze wejsc i nic przekazac. U nas w tamtym roku dzwonili o cos tam kazali zmienic, to nauczyciel prowadzacy i dyrektor ich poszczuli, zwyzywali ze to niezgodne z prawem i powiedzieli ze sa nienormalni skoro dopuszczaja zadania z bledami. I juz wiecej nie dzwonili. No bo przeciez jak ktos Ci wbija i mowi a Ty juz masz wszystko to przeciez Cie wyprowadza z rownowagi i dodaje stresu.
    dragonn
    Level 11  
    Aa tak, miałem na myśli odcięcie C2 by zejść z 2900 na 540, czyli zostaje samo C1 i rzeczywiście C1 nie trzeba odcinać przy B3. Pewnie tak też miałem, pomieszało mi się z C2. Już rozumiem.

EDIT

U nas sam członek komis dzwonił - to znaczy myśmy zgłosili mu to a on dzwonił do CKE i to jeszcze w trakcie tych 20min na przygotowywanie.
    gacek135
    Level 11  
    No mi tez sie pomieszaly C1 i C2. Bo nie mialem arkusza przed soba. Ale wytlumaczylem mam nadzieje dla wszystkich:) Dobra, lece z kompa, jak wroce postaram sie rozbroic reszte zadan i rozwiac watpliwosci, bo do tego 2 jest ich duzo:) Milego dzionka, Panowie. Mnie za godzine czeka dentysta xD Pozdrawiam raz jeszcze!

Dodano po 1 [minuty]:

Ale od momentu rozpoczecia egzaminu komorek ma nie byc w pomieszczeniu. A te 20 minut to sprawdzenie sprzetu. Od momentu otwarcia egzaminow wszystko juz jest widoczne i przeciez moglby zadzownic po odpowiedzi czy cos. Jeszcze gorzej...
    Mnich16
    Level 10  
    Tak dokładnie z tego cke zadzwonili do kogoś w szkole pewnie do sekretariatu czy gdzieś i do sali wszedł nauczyciel i dał jakąś kartke do babki tej egzaminatorki co nas pilnowała i ona powiedziała proszę o uwage to jest informacja z cke w tabeli numer 1 czy 2 macie zmienić nazwy czujników
    PawellM
    Level 11  
    nas też poinformowali, ale już po tym jak sam pozmieniałem i dodatkowo mówili że możemy napisać w zadaniu godzinę o której zostaliśmy poinformowani o błędzie
    gacek135
    Level 11  
    m4a1domin- no ale jakim cudem z pozycji 3 przejechales od razu do 1? Przeciez silownik idac w gore spotyka po drodze tez 2:) Ale to zmienic nic nie powinno.

Tak swoja droga- co to za program?