Ja bym chcial jeszcze troche skomentowac zadanie 3- sa tu przerozne spory, to na temat programu, to rysunku czy cos. Pisalem to zadanie wiec jestem w temacie.
Zaczne od programu. Ktos tam mowil o blokadach powrotu. Taka blokada w tym zadaniu jest zbedna. Bo skoro zalaczamy, obroty 1450 sie wlaczaja (C2 o ile sie nie myle), silownik idzie w dol, jak dojdzie do srodka, kontraktron zalaczy C1 i obroty rosna do 2900 na minute. Jak dojdzie do konca resetujemy C2 wiec C1 ma nadal stan wysoki. Silownik chowa sie. I nawet jesli przejdzie przez kontraktron srodkowy ktory sprobuje zalaczyc znow obroty 540 (czyli C1) to nic to nie da bo te obroty wlasnie chodza, C1 stan wysoki. Wiec bezsensem jest robienie tu jakiejs blokady. Jak wroci i dojdzie do gornego kontraktronu to ma odliczyc 5 s- tutaj potrzebna jest blokada zeby nie liczyl od samego poczatku, zanim wcisniemy START. Najlepiej wstawic wyjscie C1 i polaczyc szeregowo do kontraktronu na poczatku. No i po odliczeniu czasu 5s resetuje sie wyjscie C1 ktore wylacza obroty silnika.
Nie wiem czy blokada na poczatku nie byla potrzebna, zeby moc kolejny cykl zrobic pod warunkiem ze wrzeciono nie obraca sie. Ja tam zrobilem- przed przyciskiem START wstawilem szeregowo wyjscie C1 zanegowane (C2 i tak bedzie wylaczone kiedy wiertlo bedzie u gory, wiec nie bylo potrzebne). To tyle na temat programu.
Co do rysunku kolegi uki150 to jest tam duzo bledow niestety. Polecenie bylo zeby narysowac realny uklad- czyli czujniki, falownik. Wprawdzie kolega podpisal prawdziwymi symbolami ale chodzilo o narysowanie symbolow czujnikow kontraktronowych, symbolu elektrozaworu. Falownik mozna bylo przerysowac z zadania, tylko odpowiednio podlaczyc do sterownika. Ja narysowalem jeszcze siec 3-fazowa do podlaczenia falownika i osobno siec 24V DC do sterownika.
A z tym algorytmem to roznie moga potraktowac. Bylo wyraznie ze ma byc ten albo ten sposob. Tak jak kolega podal- moze byc Grafcet albo to z rombami (nie wiem jak sie nazywa). A czy uznaja jezyk opisowy albo jakis taki mieszany? Pewnie sie nie dowiemy bo tego w wynikach nie bedzie:)
Pozdrawiam, Gacek!