Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiec

Luke92 19 Jun 2012 11:21 61736 212
SterControl
    Geezer
    Level 10  
    Ma ktoś pytania z arkusza przedsiębiorczości?
  • SterControl
    lukasz200992
    Level 10  
    Ktoś wie ile jest pkt za sam program w części praktycznej?
    Jaavi
    Level 10  
    Nam nauczyciel mówił ze jest 5pkt. Najważniejszy jest opis i plan działania
    lukasz200992
    Level 10  
    jak będzie coś trudnego i mi nie bedzie działać, to napisze we wnioskach, ze nei działa poprawnie bo za to sa podobno jakieś punkty. Reszte mam dobrze wykutą wiec powinno być ok.;)

Dodano po 18 [minuty]:

A i jeszcze jedno czy program sprawdzamy tylko na kompie czy przesyłamy do sterownika i spradzamy układ? I czy ewentualnie układ jest juz zmontowany czy sami musimy go zmontować na tablicy?
    szokus
    Level 1  
    Dajcie arkusz dla technika ekonomisty, proszeeeeeeeeeeeeeee.........To pilne!
    Gizmoń
    Level 28  
    Proszę, zadanie z dzisiaj. Mój program, działający, rzecz jasna, miał długość 4 "networków" w LADderze dla S7-200. Mogłem go nawet skrócić do dwóch, ale musiałbym napisać bardzo długie komentarze do nich :D W ogóle bym to zrobił na Logo, ale jakiś idiota wymyślił, że trzeba najpierw wybrać sterownik, a dopiero później dostaje się treść zadania - w związku z tym wybrałem najmocniejszy, jaki mamy, żebym mógł zrobić na nim każde zadanie.

Egzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiecEgzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiec
    Egzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiec Egzamin zawodowy - technik mechatronik 2012 czerwiec

Stanowiska u mnie były już połączone, wystarczyło wetknąć trzy wtyczki i przesłać program do PLC. Później zrobiłem jeden zrzut ekranu przedstawiający działający program napisany dokładnie według treści i już. Tylko we wnioskach napisałem, że czujnik S1 powinien mieć styki NZ, ale w tym konkretnym przypadku nie musi (tak sprytnie program napisałem, że układ mimo awarii S1 mógł działać dalej, tylko ciągle świeciło się czerwone światło, co należy zgłosić obsłudze technicznej :D )

dzilet wrote:
    Co do zadania 8 to raczej bym powiedział, że odpowiedź prawidłowa to odpowiedź A. Timer TP tak chyba działa o ile dobrze pamiętam. Z opóźnieniem to raczej timer TOF

Ja słyszałem tylko o Ton, Toff, dlatego zdziwił mnie TP :)
    m4a1domin
    Level 12  
    Całkiem znośne zadaniem, ciekawe co będzie jutro ( w moim przypadku). Fajnie mieliście, że mogliście sobie wybrać sterownik u nas jest losowanie. Co do pkt za program to jest ich chyba 15, aczkolwiek program w 100% nie musi działać poprawnie ważne aby wykorzystać elementy języka programowania i zachować jakąś logikę. Trzeba jednak pamiętać pisząc wnioski, aby uwzględnić to, że program nie działa według założeń lepiej stracić 5pkt za błędy programu i zyskać 4pkt za poprawne wnioski niż napisać, że program jest OK i stracić 9pkt. Przykładowy wniosek do zadania przesłanego przez kolegę wyżej. (Zakładamy, że nie udało nam się poprawnie napisać programu do opuszczania szlabanu po odczekaniu 20s)
    "Wnioski:
    Program realizujący operacje podnoszenia i opuszczania szlabanu nie działa poprawnie w Networku X występuje problem z opuszczeniem szlabanu po upływie 20 sekund. Prawdopodobnie jest to spowodowane niewłaściwą funkcją logiczną. W tej chwili nie jestem w stanie samodzielnie rozwiązać tego problemu. Pozostała część programu działa według założeń."

Powodzenia dla zdających w kolejnych dniach.
    Pawlak92
    Level 10  
    Też dziś robiłem to zadanie także na tym sterowniku, mi wyszło 6-7 networków.
    Masakra przez ten miesiąc wolnego duzo pozapominałem :D
    Nike_Sports
    Level 10  
    jak dla mnie program to pestka, teraz go zrobilem w 10 min, przyznam jak pierwszy raz przeczytalem tresc to sie troche przerazilem ale za drugim razem wszystko bylo jasne! mam nadzieje ze jutro o 15 tez bedzie cos podobnego!
  • SterControl
    gacek135
    Level 11  
    Witam Panow serdecznie!
    Tez jestem tegorocznym maturzysta, jutro rano zdaje egzamin praktyczny. Na moment jednak chcialbym wrocic do egzaminu teoretycznego. Mam watpliwosci i wskazowki co do niektorych zadan. Jesli sie myle prosze o poprawienie mnie i wyjasnienie dokladne poprawnych odpowiedzi.
    Chyba najwiecej sporow bylo przy zadaniu 8. Wedlug mnie zarowka sie nie wlaczy. Timer potrzebuje sygnalu ciaglego aby mogl zalaczyc odpowiednie wyjscie. Nie wiem czy w ten sam sposob dziala timer pulsacyjny, o ktorym tutaj mowa. Ale skoro nie ma wejscia Reset to wedlug mnie tak powinno byc.
    Byly tez spory na temat pomiaru odksztalcen, zadanie 29. Troche poszukalem w internecie. I mimo ze na egzaminie pojecia nie mialem to teraz wydaje mi sie ze chodzi o zmiane rezystancji, choc to dziwne. Mowa o tensometrach rezystancyjnych do pomiaru odksztalcen. Podaje link do cwiczen laboratoryjnych zwiazanych z tym:
    http://kmpkm.zut.edu.pl/pub/Wytrzymalosc_Mate...sztalcen%20tensometrami%20rezystancyjnymi.pdf

Dziwnym pytaniem bylo to o prace przy monitorach, zadanie 45. Sprawdzilem jednak ustawe i jest tam praktycznie slowo w slowo to co w pytaniu, a poprawna odpowiedzia jest C.

Jesli moglbym prosic o wyjasnienie mi odpowiedzi, nad ktorymi sie zastanawiam. Sa to zadania
    13 (wydaje mi sie ze to falownik, ale po czym to poznac?)
    16 (moglby ktos wyjasnic?)
    27 (ktory silnik ma najwiekszy moment rozruchowy?)

Jesli cos zle napisalem to bardzo prosze o sprostowanie i wyprowadzenie mnie z bledu. Z gory dziekuje i pozdrawiam z Gizycka ;)
    Gacek
    mateuszkat
    Level 11  
    Quote:
    Timer potrzebuje sygnalu ciaglego aby mogl zalaczyc odpowiednie wyjscie. Nie wiem czy w ten sam sposob dziala timer pulsacyjny, o ktorym tutaj mowa. Ale skoro nie ma wejscia Reset to wedlug mnie tak powinno byc.

Więc tak Timer TP działa w ten sposób że po podaniu sygnału na wejście rozpoczyna zliczanie jednocześnie dając 1 logiczna na wyjście. Po zliczeniu zadanego czasu da 0 na wyjściu.

13 - falownik. Mało o tym mieliśmy ale można było łatwo odrzucić pozostałe A i B na starcie a C dlatego że gdyby to był regulator PID to musiały by być podłączone gdzieś elementy poszczególnych członów a nie ma. Dodatkowo na falownik filtry wskazywały.

16 D Też proste. A wiąże się to z prędkością pola magnetycznego tzn. im mniejsza będzie f takiego pola obracającego wirnik tym wolniej będzie to pole wirowało a co za tym wirnik tak samo.

27. C Szeregowy. Między innymi w lokomotywach i tranwajach jest wykorzystywany.

KAT
    m4a1domin
    Level 12  
    16 odpowiedz te przeanalizuj wykres jeśli jest wciśnięte przyciski s1,s2is3 to częstotliwość jest najmniejsza SR7 im mniejsza częstotliwość tym wolniejsze obroty.

27 Strumień zależy od prądu obciążenia (przy zmianie obciążenia
    zmienia się strumień – wzrostowi momentu obciążenia odpowiada
    wzrost prądu obciążenia i wzrost strumienia zgodnie z charakterystyką
    magnesowania obwodu magnetycznego. Zaleta – duży moment rozwijany podczas rozruchu
    http://p.zaliczaj.pl/attachment/12/0/2/silnik_pradu_stalego.pdf
    gacek135
    Level 11  
    Ale w Timerze TP na wejscie nalezy podac nie impuls tylko sygnal trwajacy odpowiednio dlugo. W tym przypadku bedzie chyba to 1 s (bo TB 1s). Wiec po pojawieniu sie sygnalu wysokiego na I0.0 lampka bedzie wylaczona. Nie mniej jednak zadanie bez sensu bo nikt nigdy do czynienia z takim akurat sterownikiem nie mial i ten jezyk odbiega od reszty. Odpowiedz ze lampka nie bedzie swiecila jest poprawna, sa juz odpowiedzi:
    http://www.cke.edu.pl/images/stories/0000000_...e_zawodowe_2012_00000/t_mechatronik_122_k.pdf

Natomiast zastanawia mnie odpowiedz na pytanie 14 i 24. 14 bylo juz tlumaczone i w odpowiedziach chyba jest blad. A 24? Dioda Zenera stabilizuje, to fakt. Ale w tym akurat ukladzie jaka role spelnia? Tez blad w odopowiedziach czy ja popelnilem blad w rozumowaniu?
    Dziekuje za odpowiedzi. W tym 13 PID odrzucilem od razu bo tych czlonow nie bylo, sterownik PLC tez odrzucilem. Tylko mnie zmylilo to ze na wejsciu i wyjsciu byla mowa o AC wiec zaznaczylem stabilizator napiecia;/ Ale racja, o falownikach bylo malo.
    A tego 16 i tak nie zrozumialem mimo usilnych staran. No ale nic, dziekuje za pomoc:)
    czyzyk852
    Level 9  
    A ja dzisiaj pisałem, czyli egzamin nr 2. Ogólnie program wydawał się banalny, ale ostatnie zdanie mnie rozwaliło z tą minutową zmianą świateł blokujących czy jakoś tak. Przez to zawalił się cały program i zrobiłem tak jakby pomijając to. Mam nadzieje, że jakieś punkty będą.
    gacek135
    Level 11  
    m4a1domin wrote:
    16 odpowiedz te przeanalizuj wykres jeśli jest wciśnięte przyciski s1,s2is3 to częstotliwość jest najmniejsza SR7 im mniejsza częstotliwość tym wolniejsze obroty.

Dziekuje za wyjasnienie:) Tak na to nie spojrzalem. Racja ze proste, ale jakos na to nie wpadlem:)
    Gizmoń
    Level 28  
    m4a1domin - losujecie sterowniki?! I może później trzeba uzasadniać, czemu się "wybrało" akurat ten typ? Bo mi mówili, że trzeba napisać wyjaśnienie, czemu wybrało się dany typ sterownika (bo ma tyle a tyle wejść, wyjść, jest zasilany tak a tak, jest tani itp.). Przecież to się kupy nie trzyma. A niby egzamin państwowy.

czyzyk852 - które to zadanie i jaką miało treść?
    mateuszkat
    Level 11  
    Quote:
    Ale w Timerze TP na wejscie nalezy podac nie impuls tylko sygnal trwajacy odpowiednio dlugo.

Ale nigdzie nie jest napisane że to impuls. Pisze SYGNAŁ.:D

24 B oczywiście ogranicznik przepięć na cewce stycznika.

Moim zdaniem cały ten egzamin praktyczny nie trzyma się kupy. Wszytko polega na przepisywaniu tego co się dostanie już napisane a za napisanie programu nie ma dużo pkt.

Mateusz
    slawo133
    Level 10  
    Ja dziś musiałem na sterowniku siemens logo 12/24 RC. Z poczatku podczas analizy każdego zdania łatwo się robiło, ale gdy dochodziły kolejne narzucone zadania to już zmiany i zmiany. A co dokładnie było trzeba napisać we wnioskach ? Ja ogólnie stwierdziłem, że program został wysłany do sterownika i po przetestowaniu działa. Można go urzyć do urządzenia sterowniczego automatycznego szlabanu
    gacek135
    Level 11  
    Pewnie arkusza nie masz z tym egzaminem nr 2? Moze ktos inny ma i wrzuci?
    Ja postaram sie jutro podrzucic egzamin ;)
    O co chodzilo z ta minutowa zmiana swiatel? I o czym w ogole bylo zadanie? Boje sie jakiegos migania albo czegos w tym stylu bo nigdy tego nie robilem. A na konkursie mechatronicznym bylo i na tym poleglem;/
    slawo133
    Level 10  
    Mówisz o tym zadaniu co jest podany arkusz powyżej ?
    dzilet
    Level 10  
    U nas się wcale nie wybiera sterownika bo z góry mamy narzucony s7-1200
    Gizmoń jak Ty to upchnąłeś w 4 networkach jak dwa timery zajmują dwa networki :(
    Mnich16
    Level 10  
    Dziwne że wy musicie losować sterownik u mnie wszyscy robimy tylko na logo a za program jest około 30 punktów
    adamc8000
    Level 10  
    faktycznie 14 odpowiedziałem B i to A na logikę nie pasuje bo kiedy ten zawór z rolką zadziała? dopiero jak siłownik się wysunie..
    gacek135
    Level 11  
    Nie wiadomo dokladnie ile punktow jest za co. To nigdzie opublikowane nie jest, to slodka tajemnica komisji egzaminacyjnej. Niektorzy twierdza ze 5, niektorzy ze 30. Nauczyciele tak sobie mowia i tak oceniaja np na probnych. Ale czy to wazne? Wiadomo ze egzamin polega na pisaniu, opisaniu wszystkiego dokladnie i wlasciwie program dzialac nie musi. Jesli sie probuje cos tam napisac, jakis program jest i sie do niego odwolasz, czy dziala czy nie, to dostajesz punkty. Wiec sie nie przejmujcie tak tym programem:)
    mateuszkat
    Level 11  
    Quote:

Wszystko juz jest w miare jasne. Tylko czy w 14 ma byc odpowiedz A czy B? Bo mi to spokoju nie daje.

Ewidentny błąd jakim cudem nie wysunięty jak krańcówka zostaje dociśnięta dopiero po wysunięciu tłoczyska.

Mnie inna rzecz martwi. Mianowicie zad. 8. Przede wszystkim na PLC TWIDO nie ma takiej możliwości żeby wpisać takiego combosa jak oni wymyślili. Ale odchodząc od tego już to całkowicie nie rozumie tej odp. Po co dawać takie pytania jeżeli niektórzy w ucząc się na innych PLC mogli w ogóle nie widzieć takich timerów.

Poniżej zamieszczam materiał do sterownika TWIDO z opisem działania tego timera str 284. Moim zdaniem to się kupy nie trzyma.

Link

KAT
    gacek135
    Level 11  
    Mam nadzieje ze nie beda sprawdzali wedlug tego klucza. Ale nawet z tym bledem mam 74 % :) Wiec zdane i to najwazniejsze.
    slawo133
    Level 10  
    Zad 8 według klucza nie zaświeci się ;D w życiu bym nie wiedział. Ja jaką pierwszą odpowiedź odrzuciłem
    gacek135
    Level 11  
    No wlasnie powinni okreslic konkretne sterowniki, zeby kazdy mogl przynajmniej zobaczyc srodowisko i wiedziec o czym do niego mowia. Ja to robilem na czuja, bo mialem stycznosc tylko z Simaticem S7-200, EasySoftem Moellera i Logo Simensa, a pracowalismy tylko na tym pierwszym. Wiec troche slabe to bylo.