Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kalibracja baterii. O co z tym chodzi i do czego to służy?

compaq 14 Jan 2005 21:22 1653 4
phoenixcontact
    compaq
    Level 17  
    Witam! czy moglby mi odpowiedziec na pytanie zawarte w temacie? o co z tym chodzi i do czego to sluzy? z gory dzieki za odp
  • phoenixcontact
    piotrek5001
    Level 24  
    Myślę, że chodzi o formatowanie. Czyli 3 razy rozładowanie do końca i ładowanie przez 12-14h.
  • phoenixcontact
    dyziek@
    VIP Meritorious for electroda.pl
    nie przez 12-14h tylko minimum 12h
    Dariusch
    Level 18  
    Zdaje mi się że chodzi Ci o formatowanie nowej baterii, czyli do sześciokrotnego ładowania nominalnym prądem bateii na przemian z rozładowaniem o o określonym prądzie rozładowania,( ja robię to profesjonalną ładowarką-regeneratorem mikroprocesorowym z wyświetlaczem LCD).
    Wiem że do niektórych tel. komórkowych mozna kalibrować baterię programowo np siemensa " Siemens Sensors Tools v1.1." jest to w zasadzie to samo co regeenaracja, ważne są tu dobrze dobrane parametry prądowe, które przy każdym ponownym cyklu są inne, program robi to samoczynnie, podobnie jak moja ładowarka z ty że ja to wszystko moge obserwować na wyświetlaczu LCD.
    edit
    nie zauważyłe poprzednich postów, ale troszkę nie zgodzę się z przemówcami, długość cykli uzależniona jest od stopna efektu pamięciowego (tylko regeneracja) i i zaczynają się czasami (przy baterii trupie) od kilku minut, ważne jest aby nie przeładować.
    druid756
    Level 14  
    jest to zwiększenie wydajności bateri poprzez trzy minimum krotne rozładowznie i ładowanie do pełna przez minimum 12h