Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Praca wentylatora CPU na pełnych obrotach, dziwne uruchamianie się maszyny

redapple 19 Cze 2012 12:57 2064 12
  • #1 19 Cze 2012 12:57
    redapple
    Poziom 7  

    Witam ponowie,

    Wydaje mi się, że problem jest dość znany, ale niestety nie wiem jak ubrać go w słowa żeby znaleźć jakiekolwiek informacje na forum (tym i innych) i jeśli powtarzam się to z góry przepraszam.

    W 2010 roku po czterech latach bezproblemowej pracy GA-8I945GZME-RH stanowiąca część zestawu wraz z C2D E6300, standardowym wiatrakiem Intela, Radeonem X1600 PCI-E, 2gb pamięci DDR2 800 ADATA, 250GB WD 7200rpm i zasilaczem no name zastrajkowała niespodziewanie spalając kondensatory (nie wiem jakie, bardziej niż w elektronice orientuje się w oprogramowaniu); została wymieniona na GA-G41M-Combo jednocześnie z C2Q Q9450, GF GTX 470 PCI-E, Corsair CM3X2G1600C9DHX 2x 2gb, zasilaczem CORSAIR HX Series CMPSU-620HX.

    Odświeżony zestaw chodził bez problemu do pewnego zimowego dnia zeszłego roku (około listopada); wróciwszy do domu z Warszawy włączyłem komputer i usłyszałem jak wentylator Intela zaczął chłodzić niezwykle szybko CPU, jakby wykonywał on strasznie obciążającą pracę. Nie słychać było sygnału POST, monitor także nie obudził się z trybu czuwania - komputer nie był wcześniej w tym dniu włączany; listwa do której jest podpięty jest włączana rano (oraz wyłączana wieczorem) w celu odpalenia liveboksa z którego mamy telewizję. Moja siostra mogła korzystać dwa albo trzy razy w ciągu mojej dwutygodniowej nieobecności - zazwyczaj siedzi przy swoim eMaku.
    Nie zadziałało wyłączenie i włączenie listwy, resetowanie, wyłączenie poprzez przytrzymanie przycisku power. Pomogło dopiero wyłączenie samego zasilacza z tyłu maszyny, po którym komputer włączył się bez problemu - takie "chłodzenie" niewiadomo w jakim celu zdarzało się kilkakrotnie. System (Windows Vista Ultimate SP2 PLK) zaczął również od tego momentu dziwnie się zachowywać - uruchamianie większości programów skutkowało rozpędzeniem się wiatraka na CPU i zresetowaniem komputera w najmniej spodziewanym momencie. Próby z Ubuntu i generalnie dystrybucjami live linuksów skutkowały zamrożeniem pulpitu - bez resetu oczywiście. Próbowałem wówczas reinstalować starsze sterowniki NVidii, bo standardowo po powrocie zabrałem się za aktualizację oprogramowania - to je właśnie podejrzewałem o powodowanie problemów.
    Chcąc nie chcąc przyzwyczaiłem się do takiego zachowywania maszyny; przyjaciel w pewnym momencie polecił mi wymianę coolera Intela na Zalman CNPS9700 NT, przetestowanie przy użyciu memtestu (żadnych oznak uszkodzenia) oraz zmianę częstotliwości pracy ramu, pozostawienie obudowy otwartej - podejrzewaliśmy przegrzewanie się maszyny. Poza nieznacznym obniżeniem się temperatury, która faktycznie nie była zbyt dobra, udało się wyeliminować problem z uruchamianiem jednak dziwne obciążenie systemu nie znikało. Pod koniec kwietnia oglądając serial w MPC i zatrzymując odtwarzanie spacją (być może to przypadek jeden na milion, ale w tym samym czasie siostra włączyła odkurzacz), spaliła się GA-G41M-Combo po niecałym roku od zakupu i to w takim stopniu, że płyta według serwisanta sklepu w którym kupiłem oryginalny pierwszy zestaw, rozwarstwiła się - ścieżka układu przy gnieździe zasilającym płytę "dyndała" w powietrzu.

    Ga-G41M-Combo:
    Praca wentylatora CPU na pełnych obrotach, dziwne uruchamianie się maszyny

    Byłem w stanie trochę zmodyfikować zestaw: obudowa Corsair CC650DW-1, płyta główna GA-P41T-D3P, zasilacz Corsair - Enthusiast Modular TX750M CP-9020003-EU; pozostałe komponenty pozostały bez zmian. Pojawił się ponownie problem z uruchamianiem; Zalman rozpędzał się już trzykrotnie w taki sam sposób jak ostatnio i oczywiście dopiero wyłączenie zasilacza pomaga normalnie uruchomić komputer. System (Ubuntu 12.04 jak na razie) zachowuje się stabilnie pomijając rozłączanie się myszki steelseries, ale prawdopodobnie jest to spowodowane brakiem obsługi klawiszy funkcyjnych.

    Co może być źródłem problemów? Leciwa instalacja elektryczna? Niewystarczająca ilość pasty termoprzewodzącej? Ładunki elektrostatyczne powstałe przy montażu czy ogólnie w pokoju (raczej odpada)? Uszkodzenie CPU? Czy może coś zupełnie innego?

    0 12
  • #3 19 Cze 2012 15:04
    piachu1994
    Poziom 18  

    Przywroc przy okazji BIOS do ustawien standardowych.

    0
  • #4 19 Cze 2012 19:54
    redapple
    Poziom 7  

    Jeśli chodzi o instalację to nie za bardzo wiem w jaki sposób miałbym to zrobić. Miernika nie posiadam jeśli to masz na myśli, DriverMSG.

    Płyta główna jest nowa; poza ustawieniami opóźnienia cyklu zegara wynoszącymi teraz 9-9-9-24 i przełączeniem z init display first z PCI na PEG nie zmieniałem w BIOSie nic; pierwsze rozpędzenie się wiatraka CPU nastąpiło z pierwszym uruchomieniem w nowej obudowie, przed zmianami w ustawieniach BIOSu.

    0
  • #5 20 Cze 2012 01:59
    piachu1994
    Poziom 18  

    A sprawdzales wentylator? Moze sie uszkodzil od tamtej plyty i teraz wariuje.

    0
  • #6 20 Cze 2012 11:58
    redapple
    Poziom 7  

    Sytuacja miała miejsce przy standardowym wentylatorze Intela i przy Zalmanie - więc to raczej nie to.

    0
  • #7 20 Cze 2012 14:26
    piachu1994
    Poziom 18  

    A masz jakis program (dolaczony wraz z sterownikami do plyty glownej), ktorym regulujesz predkosc wentylatora CPU?

    Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]

    0
  • #8 20 Cze 2012 18:03
    redapple
    Poziom 7  

    Nie, żadnego; nie znam żadnego takiego, który by chodził pod Ubuntu/linuksami.

    0
  • #9 20 Cze 2012 20:07
    adamadi33
    Poziom 43  

    Płyty główne były wymieniane i montowane do tej samej obudowy komputera?

    0
  • #10 20 Cze 2012 21:44
    redapple
    Poziom 7  

    Pierwsza płyta (GA-8I945GZME-RH) była "fabrycznie" w obudowie, druga (GA-G41M-Combo) zajęła jej miejsce; trzecia natomiast GA-P41T-D3P) co już podałem, znalazła się w nowej obudowie Corsair CC650DW-1.

    0
  • #11 02 Lip 2012 10:35
    redapple
    Poziom 7  

    Od ostatniego postu maszyna trzy razy uruchamiała się z coolerem cpu na pełnych obrotach. Znajomy poradził mi spróbować zmienić częstotliwość pracy pamięci z trybu auto - 1066mhz na 1333mhz; po wprowadzeniu wartości w biosie komputer uruchamia się prawie normalnie - wciśnięcie przycisku power na obudowie powoduje, że maszyna kontaktuje na 2 sekundy, gaśnie i po kolejnych 3 sekundach włącza się normalnie, system zaś pracuje bez problemów. Szczerze powiedziawszy nie wiem do końca czy to dobrze.

    0
  • #12 02 Lip 2012 16:46
    adamadi33
    Poziom 43  

    Aktualizuj bios jeśli jest najnowszy zrób flasz jeszcze raz.
    Sprawdź baterię podtrzymującą CMOS jak nie trzyma napięcia to do wymiany.

    0
  • #13 07 Lip 2012 17:40
    redapple
    Poziom 7  

    BIOS jest najnowszy i nowszego nie będzie, ale flashowałem.
    Kombinowałem z kościami ramu - wczoraj pracowałem na jednej i komputer uruchomił się tak jak w poprzednim poście; wieczorem wsadziłem drugą i dziś komputer za pierwszym razem nie zaskoczył - musiałem wyłączyć listwę, żeby "normalnie" go uruchomić, ponieważ najprawdopodobniej nie zaskoczyły komponenty i poza wiatrakami nie włączyło się nic. Włączyłem listwę, wcisnąłem power w obudowie i znowu uruchomił się z opóźnieniem.
    Ram skanowałem już przy poprzedniej płycie memtestem - nie pokazały się żadne błędy; jeśli zaś chodzi o baterię to nie wiem jak miałbym to sprawdzić @adamadi33

    Czy takie zwariowane uruchamianie się może powodować uszkodzony ram, który jakimś cudem przechodzi bezbłędnie memtest?

    0