Przeglądam stronę dipola pod kątem anten radiowych do instalacji zbiorczej w domu jednorodzinnym. Mieszkam na podkarpaciu (Lubaczów), do nadajnika w Przemyślu mam 50 km, w Tarnawarce podobnie, do Rzeszowa 90 km. Zależało mi na antenie która odbiera w obu polaryzacjach i była dookólna aby można było w miarę sporo stacji odebrać. No i widzę 2 modele: Link i Link. Obydwie mają polaryzacje H i V, ale różnią się konstrukcyjnie. Co do tego okrągłego dipola to jestem sceptycznie nastawiony - miałem kiedyś to na kawałku drutu lepiej grało jak z tej anteny, no ale może gdzieś popełniłem po drodze błąd (może zamiast symetryzatora trzeba było wstawić wzmacniacz, teraz nie sprawdzę).
W związku z tym mam pytanie - która z w/w będzie lepsza/stabilniejsza pod względem poziomu sygnału, czy po prostu lepsza ze względu na konstrukcję, trwałość, etc? I czy ta SV Total faktycznie odbiera jednocześnie H i V? Do tej pory uważałem że pręt odbiera albo/albo, nigdy jednocześnie, no chyba żeby go ustawić pod kątem 45 st, ale wtedy robi się ona chyba lekko kierunkowa?
A może inna antena która się nada? Może popełniam błąd w założeniach i antena sprawi więcej problemów niż będzie korzyści z odbioru obydwu polaryzacji na raz? Zależy mi na dookólnej konstrukcji. Cena choć istotna to ma znaczenie drugorzędne - chcę założyć, zapomnieć i cieszyć się dobrym sygnałem w gniazdku.
W związku z tym mam pytanie - która z w/w będzie lepsza/stabilniejsza pod względem poziomu sygnału, czy po prostu lepsza ze względu na konstrukcję, trwałość, etc? I czy ta SV Total faktycznie odbiera jednocześnie H i V? Do tej pory uważałem że pręt odbiera albo/albo, nigdy jednocześnie, no chyba żeby go ustawić pod kątem 45 st, ale wtedy robi się ona chyba lekko kierunkowa?
A może inna antena która się nada? Może popełniam błąd w założeniach i antena sprawi więcej problemów niż będzie korzyści z odbioru obydwu polaryzacji na raz? Zależy mi na dookólnej konstrukcji. Cena choć istotna to ma znaczenie drugorzędne - chcę założyć, zapomnieć i cieszyć się dobrym sygnałem w gniazdku.