Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel CA-10 totalny reset - jak fabryczne.

Kuniarz 20 Cze 2012 20:06 11245 17
  • #1 20 Cze 2012 20:06
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie

    Witajcie !

    Szukałem, nie znalazłem. Zobowiązałem się znajomemu, że "zerknę" w jego system alarmowy wymontowany z biura, z zamiarem montażu w domu.
    Mam na stole:

    - centralka CA-10 v4.9-24
    - manipulator LCD CA-16 LCD v2.4
    - manipulator CA-6_10K v 1.9

    Po pierwsze, chciałbym to wszystko "wyzerować do fabryki". Próbowałem w funkcjach specjalnych, zawsze zostają mi nazwy stref... Nie mogę ustawić czasu, w instrukcji to dość enigmatycznie opisane (przynajmniej dla LCD).
    Docelowo chciałbym ustawić dwie strefy, myślę że to ogarnę, jak tylko wyzeruję urządzenia.

    Opcję z 60cio sekundowym zwarciem resetu próbowałem - nazwy zostały.

    To nie do końca moja branża, ale chciałbym pomóc koledze, może i Wy mi pomożecie ? ;-)

    0 17
  • Pomocny post
    #2 20 Cze 2012 20:58
    robertamel
    Poziom 27  

    W ca10 nazwy są zapamiętywane w manipulatorze a nie w centrali. Całkowity reset centrali zapewne już wykonałeś. Nazwy można wgrać przez port rs232 znajdujący się w manipulatorze lcd.

    0
  • #4 21 Cze 2012 09:34
    humek
    Poziom 32  

    Jak złożysz wszystko do kupy to masz w menu ustawianie zegara ,najpierw minuty godziny potem dzień i miesiąc na koniec rok.

    1
  • Pomocny post
    #6 21 Cze 2012 09:53
    humek
    Poziom 32  

    O ile pamiętam to w CA10 jak odepniesz akumulator i odłączysz sieć 230V to zegar i data ci wylatuje.Co oczywiście owocuje wskaźnikiem awarii.Polecam wejść na stronkę producenta i zciągnąć sobie instrukcję instalatora i użytkownika.

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Cze 2012 13:05
    robertamel
    Poziom 27  

    A może jednak nie zresetowałeś haseł. Wejdz w tryb serwisowy za pomocą zworki i zresetuj ustawienia i hasła funkcjami serwisowymi 107 i 110.

    1
  • Pomocny post
    #10 21 Cze 2012 13:32
    tehaceole

    Poziom 28  

    Kuniarz napisał:
    Zrobiłem to, ale pozostały mi nazwy stref, no i komunikat o awarii.
    Przecież:
    robertamel napisał:
    W ca10 nazwy są zapamiętywane w manipulatorze a nie w centrali. Całkowity reset centrali zapewne już wykonałeś. Nazwy można wgrać przez port rs232 znajdujący się w manipulatorze lcd.

    Jaki problem zmienić nazwy w LCD z poziomu serwisu? :)
    No a awaria miga bo centrala wszelkimi sposobami usiłuje doprosić się od Ciebie ustawienia zegara...

    A taki jeden szczególik: dałeś rezystory 2,2k jako wstępne obciążenie wyjść wysokoprądowych centrali? Instrukcja instalatora rysunek nr 12 str 23.

    0
  • Pomocny post
    #11 21 Cze 2012 14:59
    edek123
    Poziom 10  

    Z poziomu LCD wejdź w funkcje użytkownika i w menu będzie ustawienie zegara. Wejście w/w funkcję : kod użytkownika *( gwiazdka) i wyświetli się menu użytkownika : ustawienie czasu , blokowanie wejść , przegląd awarii , przegląd zdażeń itd.

    0
  • #13 21 Cze 2012 15:03
    edek123
    Poziom 10  

    Tak obowiązkowo rezystory 2,2 k jako obciążenie wyjść wysoko prądowych innaczej centrala będzie pokazywała awarie w/w wyjść jest to zabezpieczenie przed sabotażem sygnalizatorów.

    0
  • #16 22 Maj 2017 16:07
    Altharis
    Poziom 8  

    Witam,
    Temat co prawda już stary jednak choć bym nie chciał muszę go odświeżyć. Może ktoś z szanownych kolegów będzie potrafił pomóc.
    A więc tak: posiadam centralę CA-10 i manipulator KLED-M. Centrala sobie działała, jednak znajomy przebudował lokal i doszło kilka czujek. Wszystko było by dobrze gdyby nie to że osoba zakładająca i konfigurująca cały system jest nieosiągalna a co za tym idzie brak hasła serwisowego, użytkownik też już nie pamięta haseł żadnych. Starałem się wejść w TS z kołków nie wchodzi tylko piszczy wykonanie 107# 108# nic nie daje a po chwili manipulator w sekundowych odstępach piszczy i miga wszystkimi diodami. Próbowałem też zrobić reset całkowity z kołków z odczekaniem 60s, Wyłączam zasilanie zakładam zworę załączam zasilanie czekam, po jakiś 15 może 20 s zaczyna manipulator pulsować dźwięk i diody w sekundowych odstępach po około 70s zdejmuję zworę i chwila nic, po tym czasie staram się wpisać 12345# ale manipulator tylko piszczy jak by się alarm wzbudził.
    Jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi co jest nie tak? Dodam że OUT są obciążone rezystorami 2,2 a czujek w tej chwili nie ma wcale.

    0
  • #17 22 Maj 2017 20:14
    dawidedziu
    Poziom 27  

    Cześć. Domyślam się, że robiłeś wg instrukcji instalatora całą procedurę "Uruchomienie trybu serwisowego z "kołków" " - strona 28, i później kolejna część tego schematu? Ja miałem taki sam przypadek pół roku temu tylko, że z klawiaturą LCD. Zadzwoniłem do serwisu, poinstruowali mnie wg procedur z instrukcji i serwisant potwierdził moje domysły, że centralka nie chce się przywrócić do ustawień fabrycznych. Jedyną opcją byłoby odesłanie centralki do Satela (koszt 200-250zł), ale szybciej i pewniej(bo z gwarancją) wyszło zakupienie nowej płyty głównej. Zadzwoń na infolinię to Ci pomogą ogarnąć ten problem.

    0
  • #18 22 Maj 2017 21:26
    robertamel
    Poziom 27  

    Poprzedni instalator ustawił opcję blokada trybu serwisowego. Ta opcja uniemożliwia wejście do trybu serwisowego podczas uruchamiania centrali przy założonej zworce reset.
    Wejście do trybu serwisowego jest również niemożliwe za pomocą prawidłowego hasła serwisowego, jeśli centrala jest w alarmie. Należy najpierw skasować alarm jednym z kodów użytkownika.

    0
  Szukaj w 5mln produktów