Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

mami60 20 Jun 2012 22:15 8380 15
  • #1
    mami60
    Level 9  
    Witam ,
    odziedziczyłam ww.lodówkę, stała 2 lata niewłączona, po uruchomieniu w chłodziarce było -5 stopni, wymieniłam termostat - danfoss 077b6100, po włączeniu do kontaktu lodówka nie działa tzn. nie włącza się agregat ani światło, przełożyłam ponownie stary,też nie działa.
    Proszę o informację co jest z nią nie tak,albo co ja zrobiłam źle, dodam, że kable zmieniałam pojedynczo więc myślę, że powinny być dobrze podłączone, zamrażarka działa prawidłowo.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    movzx
    Level 39  
    mami60 wrote:
    nie włącza się agregat ani światło, przełożyłam ponownie stary,też nie działa.
    Proszę o informację co jest z nią nie tak,albo co ja zrobiłam źle,
    Prawdopodobnie jednak przewody źle podłączone. Zdjęcie?
  • #3
    mami60
    Level 9  
    Postaram się jutro wstawić.
  • #4
    mami60
    Level 9  
    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.

    Polar cz300 po wymianie termostatu chłodziarka nie działa.


    brązowy do 3, czarny do 4
  • #5
    nares
    Home appliances specialist
    mami60 wrote:
    co ja zrobiłam źle

    Wtyczkę wiązki sprawdź.
  • #7
    mami60
    Level 9  
    Czy jest tu ktoś kto mi może udzielić odpowiedzi? Jest lato ja nie mam lodówki i nie wiem czy ja wyrzucić czy wołać fachowca.
  • #9
    nares
    Home appliances specialist
    mami60 wrote:
    nie wiem czy ja wyrzucić czy wołać fachowca.

    Jeśli potrafisz sprawdzać ciągłość przewodów, to nie trzeba fachowca.
    czolgista wrote:
    Podaj nr pnc z tabliczki poszukam schematu

    Jaja sobie robisz?
  • Helpful post
    #10
    zbigniew3107
    Level 20  
    Zewrzyj obydwa przewody brązowy-czarny jeśli zadziała to termostat, jak nie to sprawdź przewody na ciągłość obwodu ,następnie przekaźnik rozruchowy sprężarki ,na początek sprawdź przewód zasilający powodzenia .
  • #11
    czolgista
    Level 27  
    nares wrote:

    czolgista napisał:
    Podaj nr pnc z tabliczki poszukam schematu

    Jaja sobie robisz?
    kolega-
    nares- sam coś robi nie tak skoro nie udziela konstruktywnej odpowiedzi.

    mami60 wrote:
    przełożyłam ponownie stary,też nie działa.
    jak długo czekałeś na jej załączenie i jak miałeś ustawione pokrętło.Zobacz tu http://elgracool.pl/product-pol-484-Termostat-DANFOSS-077B6100.html parametry

    Czemu wymieniłaś?
    mami60 wrote:
    po uruchomieniu w chłodziarce było -5 stopni, wymieniłam termostat
  • #12
    zbigniew3107
    Level 20  
    Nie widzę potrzeby pisania dalszych postów bez odpowiedzi ze strony mami powinien ustosunkować się do sugestii zawartych w postach czy pomogły i co z nich wynika .
  • #13
    mami60
    Level 9  
    Witam wszystkich,
    dopiero jutro będę w domu to coś pokombinuję,stary termostat nie wyłączał się, na zerze też pracował, nowy w ogóle nie zagadał, wymieniałam bo w lodówce było -5,
    jutro się odezwę.
  • #14
    mami60
    Level 9  
    Witam,
    a więc zwarłam kabelki brązowy i czarny i chłodziarka załączyła się. Doszłam do wniosku, że nowy termostat jest zepsuty, wymieniłam w sklepie okazało się, że chłodziarka działa tzn.agregat pracuje. Niestety żarówka nie świeci, na pewno jest dobra bo sprawdzałam.Dam jutro znać czy temperatura w chłodziarce jest właściwa, na razie wszystkim dziękuję za pomoc.
  • #15
    mami60
    Level 9  
    Witam temp. w chłodziarce 8 stopni (pokrętło ustawione na-3), to chyba jest ok. Światło nie świeci :-(
  • #16
    kamild90210
    Level 17  
    Czy napięcie dochodzi do żarówki? Zamień czarny z brązowym zobacz czy zaświeci światło