Witam.
Mam problem jak w temacie.
Pierwotnie spalony był przekładnik prądowy (T1) oraz wypalona dziura w płytce.
Po wymianie spawarka zachowuje się normalnie do momentu rozpoczęcia spawania (MMA). W trakcie spawania wyrażnie słychać piszczenie łuku (nie przetwornicy).
Prosze o jakieś sugestie.
Piszczenie oznacza, że uszkodzony jest któryś z elementów mocy.
Proponowałbym podłączyć oscyloskop /zamiast elektrody podłącz jakieś liniowe obciążenie - ja używam żarówek projekcyjnych/ i zobacz jak wygląda przebieg.
Myślę, że na oscylogramie będzie widać jakieś "braki" w przebiegu napięcia, które to pewnie spowodowane będą uszkodzeniem może IGBT, może mostka (?).
panowie jestem tu calkiem nowy od roku spawam zwyklym hobbystycznym migomatem nareszcie moge kupic cos konkretniejszego tzn cos czym moge spawac aluminium o grubosci 5mm znalazlem na niemieckim ebayu Kemppi mastertig 3500W, wig o wadze okolo 100kg chlodzony woda kiedy spytalem sie posiadacza czy moge spawac tym w alu odpowiedzial ze nie jest pewny nie zna sie na tym stosowal tylko prad dc a na tigu jest jakas naklejka aluminiumline ale twierdzi ze chyba jest nieoryginalna a wiec prosil bym kogokolwiek aby zucil okiem i pomugl mi stwierdzic czy moge tym spawac w alu z gory dzieki za jakiekolwiek pomocnice info
ok spawalnik wzgledem twojej wypowiedzi kupilem tego tiga za 700euro mysle ze to super cena widzac ile kosztuje nowy to pewnie nigdy by mnie stac nie bylo z gory dzieki za info pozdro