Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co sądzicie o spawarce TIG Welbach ENTRIX 315 do aluminium

viruseqqq 21 Jun 2012 03:34 6373 1
    viruseqqq
    Level 6  
    Witam!
    Przymierzam sie do kupna TIG-a do spawania aluminium. Dotychczas spawałem prądem 130-180Amper chinskimi spawarkami Magnum 315 czy 335 nie pamietam i Spartus 315. Spawalo mi sie nimi dobrze, ale z tego co wiem to sa awaryjne i nie zadko bywaja na serwisach. W Magnumie poszedl HF(zapalanie luku bezdotykowo), a Spartus jak strzeli czasem focha to robi brudne spoiny, daje wrazenie jak przy spawaniu aluminium pradem stalym (DC), zle sie topi i nie klei jak trzeba. Nie zawsze, robi tak tylko czasami. Generalnie byly ok, nie byly to moje spawary, a teraz sam musze cos kupic. Wiele czytalem na temat chinczykow roznych marek (sherman, magnum, viper, i wiele innych), ze sa do dupy i co chwila sie psuja.
    Moj budzet na chwile obecna to max 5000zl. W tym przedziale cenowym nie kupie markowego sprzetu, nawet na jakiegos JLT, co by dawal odpowiedni prac, nie starczy.
    Co mi mozecie polecic? Czy wybrac zwyklego chinola? Spartus to podobno tez chinol, ale troche lepszy, czy faktycznie?

Znalazlem tez cos takiego i teraz na prawde zastanawiam sie nad kupnem, bo cena odpowiednia...
    Mianowicie SPAWARKA WELBACH ENTRIX 315
    Link

Z tego co znalazlem, to jedyna firma w polsce sprzedaje spawarki tej marki. Parametry sa podobne do chińczyków, ale niemieckiej produkcji(chyba). Nic, absolutnie nic, zadnych opini nie znalazlem w internecie na jej temat. Czy ktos z Was mial doczynienia z ta spawarka? Jesli nie, to powiedzcie czy warto wogole sie nad nia zastanawiac? Nie chce jej oczywiscie brac ze wzgledu na panel dotykowy, bo mi to zupelnie nie potrzebne. Potrzebuje w miarę bezawaryjnego TIG-a do spawania aluminium.
    Doradzcie cos, z gory wielkie dzieki.

A i jeszcze jedno... znalazlem jeszcze inny model tej firmy WELBACH ALPHA 335
    Link
    Cena juz znacznie wyzsza bo 7000, roznica w cenie 2500zl, a w parametrach nie wielka, no poza tym ze sprawnosc ma zdecydowanie lepsza. Co o tym sadzicie?

Pozdro[/i]

Dodano po 2 [minuty]:

zapomnialem dodac iz wiem ze potrzebna jest do niej chlodnica, ale przez jakis czas bede musial spawac bez niej z mniejszm pradem, raczke odpowiednia juz mam
    CameLeonFX
    Level 12  
    Witam. Przepraszam za odświeżenie tak starego wątku ale niestety zostałem zmuszony do napisania kilku słów na temat jakości serwisu spawarek firmy Welbach.
    Pracuję na tych spawarkach już kilka lat spawając stal nierdzewną metodą TIG. Co do pracy, funkcjonalności jak i jakości spawów nie mam zastrzeżeń. Niestety problem pojawił się kiedy uległa awarii (tuż po gwarancji !!!). Zawiozłem ją do serwisu firmowego w Zielonej Górze. Dokonano "naprawy", serwis zainkasował nie małe pieniądze. Po uruchomieniu okazało się że usterka nie została usunięta. Po skontaktowaniu się z serwisem, tym razem spawarka została wysłana już na koszt serwisu. Po "naprawie" (ponownej wymianie procesora) spawarka wróciła tak samo niesprawna jak poprzednio, dodatkowo niechlujnie poskręcana. Serwis stanowczo twierdzi że urządzenie jest sprawne, wysyłając mi film z naprawy i spawania (na którym wyraźnie widać że usterka dalej nie została usunięta).
    Niestety nie mogę polecić zakupu urządzeń tej firmy. Serwis nie usunął awarii, pieniądze zainkasował a ja zostałem z niesprawnym urządzeniem.
    Sprzęt zostaje wysłany do rzeczoznawcy. Na historię kontaktów i napraw z serwisem mam pełną dokumentację, więc proszę administratorów serwisu o nie usuwanie treści niniejszego postu.