Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router TP LINK i Moduł wi-fi AIR LIVE WL-1600 USB

patryk.nowak45 21 Cze 2012 15:56 1784 12
  • #1 21 Cze 2012 15:56
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    Witam mam problem z połączeniem komputera przez ten mały moduł klucze wszystko jest wpisane ale ciągle pobiera adres sieciowy i nie łączy się z internetem. Próbowałem wyłączyć zabezpieczenia routera ale bez skutku. :(

    0 12
  • #2 21 Cze 2012 16:16
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witaj :)
    Czy inne karty sieciowe łączą się z tym TPLinkiem?
    CZy Airlive łączy się z innymi sieciami?
    Możesz spróbować zaktualizować sterowniki od Airlive.
    Prawdopodobnie to nie będzie bardzo istotne, ale na wszelki wypadek możesz też podać model TPLinka.

    0
  • #3 21 Cze 2012 16:17
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    tak łączy się telefon z tp linkiem
    airlive łączy się tylko i wyłącznie z tp linkiem

    0
  • #4 21 Cze 2012 16:22
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Napisałeś, że się nie łączy. To zdecyduj się, łączy się czy nie?
    Pytając o Airlive miałem na myśli, czy próbowałeś podłączyć go do jakiejkolwiek innej sieci niż ten TPLink.

    0
  • #5 21 Cze 2012 16:24
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    Ahaa no bo nie zrozumiałem. ;D
    Żadnej innej sieci od TP LINK nie mam w domu ale na innym kompie jak podłącze to działa ten adapter

    0
  • #6 21 Cze 2012 16:53
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Zacznij od ściągnięcia najnowszych sterowników ze strony producenta. Sprawdź, czy jakaś zapora (może program antywirusowy) nie blokuje przypadkiem ruchu.

    0
  • #7 28 Cze 2012 19:52
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    Sciagniecie nowych sterowników nic nie dało więc nie wiem co to może być

    0
  • #8 28 Cze 2012 19:57
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Firewall/zapora?
    Co się stanie, jeśli w konfiguracji TCP/IP wpiszesz ręcznie adres ip (z klasy adresowej routera, ale nie kolidujący z przydzielanymi przez DHCP), maskę, brakę i DNS? Czy na routerze nie ma przypadkiem ustawionej autoryzacji lub blokady MAC?

    0
  • #9 02 Lip 2012 20:59
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    Blokady MAC nie ma. Jezeli wpisze adres z routera to występuje kolizja nie wiadomo z jakiej przyczyny z zaporą też kombinowałem i nadal nic ;/

    0
  • #10 02 Lip 2012 21:06
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Jeśli wpisujesz dokładnie taki sam adres, jak ma router, to wiadomo z jakiej przyczyny jest kolizja.
    Jeśli masz TP-Linka z domyślnymi ustawieniami, tj router ma adres 192.168.1.1 i przydziela adresy od 192.168.1.100 do 192.168.1.199 to wybierz sobie adres z zakresu 192.168.1.2 do 192.168.1.99 (albo alternatywnie 192.168.1.200-192.168.1.254), maska 255.255.255.0, brama domyślna 192.168.1.1, dns 192.168.1.1, drugi dns 8.8.8.8.

    Niektóre TP-Linki mają domyślny adres 192.168.0.1 - w takim wypadku wszystkie adresy oczywiście muszą mieć początek 192.168.0...

    0
  • #11 02 Lip 2012 21:07
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    Naprawiłem Wszystko i dział były pozmieniane filtrowania komputerów i odrzucało komputer w drugim pokoju ;)

    0
  • #12 02 Lip 2012 21:15
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Czyli tak jak pisałem, miał włączone filtrowanie. To jest zabezpieczenie, które jest słabe i najczęściej jedynie właścicielowi sprawia problemy, więc najlepiej je po prostu wyłączyć.

    Dobrze, że wszystko już działa.

    0
  • #13 03 Lip 2012 21:40
    patryk.nowak45
    Poziom 9  

    Dzięki bardzo za pomoc ;))

    0