Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT

aneuro 22 Cze 2012 03:32 11006 46
  • #1 22 Cze 2012 03:32
    aneuro
    Poziom 16  

    Witam,
    Od niedawna interesuje się programowaniem AVRów w C pod Linux w avr-gcc i programy sie ładnie "komplikują" i nawet udało mi się HEXa z AVRa z deasemblerować coby po optymalizowac lepiej kod wynikowy, więc czas zobaczyć efekty... na początku wizualne na diodach RGB oczywiście ;)
    Zaprojektowałem sobie taki prosty programator, aby za pomocą uisp pod Linux programować w trybie DAPA uP (póki co ATTiny45/ATTiny44 z 4Kb flash i ADC z AREF mnie interesują).
    Znalazłem opis podobny do tego co dorysowałem tutaj dokładnie co i jak łączyć:
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    I na tym schemacie wynikowym mam wątpliwości co do opornika R3 przy lini MISO, bo nie było w ogóle na oryginalnym schemacie i czy to bez tego opornika R3 jest OK i bezpiecznie dla portu LPT?
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT


    Update: R3 na 220, dodatkowo R5=10k po stronie AVR
    Tutaj ten R3=1k zaszkodzi? Na płytce zostawię tak czy inaczej miejsce-co najwyżej zwora tam będzie...
    Tak w ogóle chciałbym mieć galwaniczną izolację, bo chyba nawet użycie 3 stanowych bramek typu 74HC125 nie załatwia problemu?
    Nie wystarczyłoby podobnie jak zabezpieczało się porty LPT za pomocą optoizolatora PC817 a w zasadzie poczwórnego PC847 to zrobić i MISIO zrobić w druga stronę tylko do LPT?
    Chcę z tego programatora z zasilaczem +5V komputerowym stabilizowanym wystawić tylko złącze RJ45F (takie jak w karcie ethernetowej) z ISP i zasilaniem i do każdego uP tylko odpowiednią podstawkę DIL8-DIL40 na osobnej płytce PCB przylutować, dolutować specyficzne dla niego połączenia do ISP, zarobić końcówkę kabla internetowego (akurat idealnie pasuje tutaj-2ie żyły wolne zostaną) i tym sposobem programować te AVRy...

    Chciałbym się upewnić czy aby jakiś opornik nie powinien być pomiędzy DB25-pin 11 a portem MISIO uP AVR w tym trybie DAPA?
    Na schemacie z pytajnikiem zaznaczyłem, żeby kogoś nie wprowadzać w błąd...

    Pozdr.

    0 29
  • Metal Work Pneumatic
  • #3 22 Cze 2012 12:59
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    dondu napisał:
    Programator ma niewłaściwie rozmieszczone sygnały z portu LPT - (no chyba, że pod Linux ma być inaczej).
    To jest tylko kwestia ustawień w pliku konfiguracyjnym avrdude.

    0
  • #5 22 Cze 2012 13:39
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Fragment rzeczonego pliku, dotyczący układu ze schematu zamieszczonego w pierwszym wpisie:

    Code:

    programmer
      id = "dapa";
      desc = "Direct AVR Parallel Access cable";
      type = par;
      vcc   = 3;
      reset = 16;
      sck = 1;
      mosi = 2;
      miso = 11;
    ;

    Naliczyłem w nim aż 17 odmian dongli podłączanych pod LPT. ;)

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #6 22 Cze 2012 13:46
    aneuro
    Poziom 16  

    LordBlick napisał:
    dondu napisał:
    Programator ma niewłaściwie rozmieszczone sygnały z portu LPT - (no chyba, że pod Linux ma być inaczej).
    To jest tylko kwestia ustawień w pliku konfiguracyjnym avrdude.

    Poprawiłem ten schemat z pierwszego postu i rezystor R3 na 220 zrobiłem, bo gdzieś znalazłem, że jak dali wszystkie 3y na 1k to MISO chyba im nie działało.
    Natomiast tutaj chyba najlepszy patent jaki do tej pory widziałem (w adapterze DB25 wszystko schowane):
    Arduino Parallel Port Programmer
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT

    Schemat chyba prawie taki sam mają.
    Ale dają zamiast 1k R1=R2= 470, a R3=220 właśnie i w ogóle nie ma R0=10k?
    Jest potrzebny ten R0=10k? Ale chyba nie zaszkodzi co nie?

    Programują wtedy pod Linuxem tak jak ja chcę:
    $ uisp -dprog=dapa -dpart=ATmega8 if=prog.hex -dlpt=0x378 --erase --upload

    Więc chyba tak zrobię, bo wygląda taki adapter OK i praktyczny, tyle że chyba sobie na koniec dam RJ45F tak jak planowałem tak aby zwykłą skrętkę wykorzystać i wpinać rózne końcówki pod różne uP tak jak kabel internetowy ;)

    PS: Zastanawiam się tylko nad optoizolacją LPT-chyba ma szansę to działać natych optoizolatorach tylko tak dobrać aby LPT mógł czytać MISO?

    0
  • #7 22 Cze 2012 14:04
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    aneuro napisał:
    Schemat chyba prawie taki sam mają.
    Ale dają zamiast 1k R1=R2= 470, a R3=220 właśnie i w ogóle nie ma R0=10k?
    Jest potrzebny ten R0=10k? Ale chyba nie zaszkodzi co nie?

    Wyjaśniłem i podałem link do sprawdzonej wersji programatora.
    R0 także Ci wyjaśniłem dokładnie i podałem dodatkowo link w którym masz szczegółowo wiedzę na ten temat.

    aneuro napisał:
    PS: Zastanawiam się tylko nad optoizolacją LPT-chyba ma szansę to działać natych optoizolatorach tylko tak dobrać aby LPT mógł czytać MISO?

    Skoro się obawiasz to zrób wersję STK-200: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic429963.html

    0
  • #8 22 Cze 2012 14:04
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    aneuro napisał:
    PS: Zastanawiam się tylko nad optoizolacją LPT-chyba ma szansę to działać natych optoizolatorach tylko tak dobrać aby LPT mógł czytać MISO?
    Zależy jak szybko chcesz ładować dane do µC. Jeśli szybko to proponuję się zainteresować 6N136 lub 6N137, do tego kilka tranzystorów NPN, w Farnellu kupowałem takie SMD z wbudowanymi rezystorami DTC143X(4.7kΩ/10kΩ)+390Ω w szeregu z LED wejściowym. Wtedy musiałbyś sobie z zasilacza komputerowego wyprowadzić 5V po stronie komputerowej, a z drugiej strony zasilanie z układu docelowego. Wyjścia transoptorów muszą być podciągnięte do plusa zasilania, ja stosuję 4,7kΩ.

    0
  • #9 22 Cze 2012 14:16
    aneuro
    Poziom 16  

    dondu napisał:

    Jeszcze jedna uwaga dot. rezystora R0.
    Ten rezystor powinien być przy mikrokontrolerze, a nie w programatorze, ponieważ gdy odłączysz programator to miktrokontroler może nie ruszyć: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html

    OK. Do tych informacji o podłączaniu AVcc i innych zasilań ADC udało mi się dojść z dokumentacji AVRów ;)
    W takim razie rezystor 10k będę dorzucał dodatkowo na płytkę po stronie AVRa i wtedy dwa równolegle połączone 10k dadzą 5k, a jak nie będzie jednego 10k to będzie działać tylko z podłączonym programatorem i chyba OK?

    Gdyby jeszcze z optoizolacją to zadziałało to już by było wszystko...

    0
  • #10 22 Cze 2012 14:22
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    aneuro napisał:
    dondu napisał:

    Jeszcze jedna uwaga dot. rezystora R0.
    Ten rezystor powinien być przy mikrokontrolerze, a nie w programatorze, ponieważ gdy odłączysz programator to miktrokontroler może nie ruszyć: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html

    OK. Do tych informacji o podłączaniu AVcc i innych zasilań ADC udało mi się dojść z dokumentacji AVRów ;)

    Nie pisałem nic o AVcc tylko o rezystorze R0 na RESET'cie, ale widocznie nie doszedłeś do punktu gdzie dokładnie w tym linku wszystko jest opisane.


    aneuro napisał:
    W takim razie rezystor 10k będę dorzucał dodatkowo na płytkę po stronie AVRa i wtedy dwa równolegle połączone 10k dadzą 5k, a jak nie będzie jednego 10k to będzie działać tylko z podłączonym programatorem i chyba OK?

    Gdybyś przeczytał dokładnie w tym zakresie link, który Ci podałem, to doszedł byś do wniosku, że nie powinieneś umieszczać tego rezystora w programatorze o czym pisałem wcześniej. Co się stanie gdy będziesz chciał użyć swojego programatora z R0, do programowania układu gdzie do RESET jest podłączony rezystor 4,7k?

    Nie spiesz się, tylko czytaj uważnie co piszemy i materiały, które podajemy, byś później nie dziwił się, że nie możesz zaprogramować układu.

    0
  • #11 22 Cze 2012 14:32
    aneuro
    Poziom 16  

    dondu napisał:
    Nie pisałem nic o AVcc tylko o rezystorze R0 na RESET'cie, ale widocznie nie doszedłeś do punktu gdzie dokładnie w tym linku wszystko jest opisane.

    No nie wiem, ale jest coś nie tak teraz na tym schemacie?
    Dodałem R5=10k po stronie AVR-przecież chyba ten R0=10k nie przeszkadza, bo jak to się zepnie razem to wypadkowy opór i tak będzie 5k-tak jakby tylko przy AVR było R5=5k a R0=np. 1M...

    0
  • #12 22 Cze 2012 14:45
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    aneuro napisał:
    ... jakby tylko przy AVR było R5=5k a R0=np. 1M...

    Do tej pory pisałeś o R0=10k, a nie 1M.

    dondu napisał:
    Gdybyś przeczytał dokładnie w tym zakresie link, który Ci podałem, to doszedł byś do wniosku, że nie powinieneś umieszczać tego rezystora w programatorze o czym pisałem wcześniej. Co się stanie gdy będziesz chciał użyć swojego programatora z R0, do programowania układu gdzie do RESET jest podłączony rezystor 4,7k?

    Policz 10k + 4,7k i przeczytaj, co pisze w linku na ten temat, czyli jakie są wymagania Atmela w sprawie rezystora.

    0
  • #13 22 Cze 2012 14:53
    aneuro
    Poziom 16  

    LordBlick napisał:
    Wtedy musiałbyś sobie z zasilacza komputerowego wyprowadzić 5V po stronie komputerowej, a z drugiej strony zasilanie z układu docelowego.

    Akurat szybkość tutaj nie jest krytyczna, ale w innym projekcie może się przydadzą.
    Myślałem o zwykłym 4o kanałowym optoizolatorze np. PC847.

    W laptopie raczej się nie wyprowadzi napięcia do adaptera ale może z USB sobie wziąć te 5V do zasilania układu po stronie PC/Laptopa, a drugi stary zasilacz komputerowy do kostki z AVRem, bo niekoniecznie na płytce będą te potrzebne piny do ISP wolne...
    Rozumiem aby ta optoizolacja miała sens, to nie powininem tego adaptera zasilać z tego samego żródła co podłączoną kostkę z AVRem do programowania, a z zasilacza PC gdzie wpinam się do jego LPT?

    0
  • #14 22 Cze 2012 15:04
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Coś za bardzo kombinujesz. Opisz dokładnie co chcesz osiągnąć, bo mieszasz LPT z USB i optoizolacją, bez dokładnego podania celu.

    I nie zmieniaj pierwszego postu, bo chronologię dyskusji burzysz.

    0
  • #15 22 Cze 2012 15:06
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    O, masz USB, to może następny w kolejności byłby dobry USBasp ?
    http://www.fischl.de/usbasp/

    aneuro napisał:
    Rozumiem aby ta optoizolacja miała sens, to nie powininem tego adaptera zasilać z tego samego żródła co podłączoną kostkę z AVRem do programowania, a z zasilacza PC gdzie wpinam się do jego LPT?
    No raczej separacja galwaniczna polega, że się druciki nie stykają... ;)

    0
  • #16 22 Cze 2012 15:07
    aneuro
    Poziom 16  

    dondu napisał:

    Policz 10k + 4,7k i przeczytaj, co pisze w linku na ten temat, czyli jakie są wymagania Atmela w sprawie rezystora.

    W tym linku mamy coś takiego:
    >>>>>>>
    Ale są pewne zasady, które "w ciemno" możesz stosować:

    1. GND - podłączaj wszystkie piny do masy, nawet jeśli sąsiadują ze sobą.
    2. Vcc - podłączaj wszystkie piny do zasilania, nawet jeśli sąsiadują ze sobą.
    3. AVcc - podłączaj do zasilania Vcc przez filtr dolnoprzepustowy (sugerowany filtr LC)
    4. AGND - podłączaj do masy
    5. RESET - podłączaj do zasilania Vcc przez rezystor z przedziału 4,7k-10k
    <<<<<<<<<
    Pózniej niżej na schemacie minimum jest w porównaniu z moim dodatkowo kondensator 100nF tylko.
    Zobacz poprawiony przeze mnie schemat rezystory są 2x10k-10k w programatorze i 10k po stronie uP.... czyli w tym połączeniu równoległym dają 1/10k+1/10k=1/5k, czyli wychodzi tak jakby RESET był podłączony przez 5k, a to jest zgodne z pkt 5. zaleceń do stosowania w ciemno ;)
    Zgadza się, że do normalnej pracy uP te informacje tam zawarte będą cenne i na pewno zapamietam, ale aby tylko zaprogramować procka, to chyba nawet ten kondensator 100nF nie jest porzebny... bo to sprawa zasilacza aby dać stabilne zasilanie 5V... więc mozna chyba sobie darować ten kondensator na płytce z uP AVR...

    0
  • #17 22 Cze 2012 15:12
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    aneuro napisał:
    .... kondensator 100nF nie jest porzebny... bo to sprawa zasilacza aby dać stabilne zasilanie 5V... więc mozna chyba sobie darować ten kondensator na płytce z uP AVR...

    Przecież nigdzie w tym temacie nie piszę o kondensatorach.

    Piszę o rezystorze R0 który ma wartości 10k na Twoim schemacie i przypadku gdy tak zbudowanym programatorem będziesz chciał zaprogramować układ, w którym na resecie jest 4,7k:

    dondu napisał:
    aneuro napisał:
    ... jakby tylko przy AVR było R5=5k a R0=np. 1M...

    Do tej pory pisałeś o R0=10k, a nie 1M.

    dondu napisał:
    Gdybyś przeczytał dokładnie w tym zakresie link, który Ci podałem, to doszedł byś do wniosku, że nie powinieneś umieszczać tego rezystora w programatorze o czym pisałem wcześniej. Co się stanie gdy będziesz chciał użyć swojego programatora z R0, do programowania układu gdzie do RESET jest podłączony rezystor 4,7k?

    Policz 10k + 4,7k i przeczytaj, co pisze w linku na ten temat, czyli jakie są wymagania Atmela w sprawie rezystora.


    Policzyłeś ile wyjdzie łącznie tak połączony rezystor (z 10k +4,7k)?

    0
  • #18 22 Cze 2012 15:42
    aneuro
    Poziom 16  

    Coby uciąć wszelkie dywagacje, programator ma być póki co na LPT, ale jeśli to możliwe to opcjonalnie zasilany z portu USB i z galwaniczną izolacją od płytki z programowanym uP AVRem... bez tej izolacji też może być, ale "apetyt rośnie w miarę jedzenia" więc dobrze by było bo nie tak łatwo wymienić ubity port w LPT a może się jeszcze przydać czasami ;)
    A schemat z pierwszego postu poprawiłem, bo później trzeba czytać wile stron żeby się dowiedzieć, że jakiś zapodany jest.... niekompletny albo wartości rezystorów nie takie i nic nie działa.... więc bazujmy na tym co jest w danym momencie, a teraz nie będzie się już często zmieniał. Wersja z optoizolacją będzie w osobnym obrazku. Tam chciałem skonsultować wersję minimum i jest praktycznie identyczna jak ta z Arduino opisywana, tyle że tam nie optoizolacji...

    LordBlick napisał:
    O, masz USB, to może następny w kolejności byłby dobry USBasp ?

    Tak tylko on chyba nie wspiera uisp, no i żeby go zrobić już... trzeba mieć programator AVRów :)
    Więc póki co to zasilanie bym sobie z portu USB tylko wziął do tego adaptera LPT z galwaniczną separacją.
    Wygląda na to że ten USBasp zasilają pinami 1 i 4 z portu USB + kondensator 4.7uF:
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    Bo wiki o ile nie kłamie to jest taki opis pinów USB:
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    Z tego by wychodziło, że miałoby sens w tym adapterze mały kondensator dorzucić i dorobić konektor pod USB z kompa... i tak jak sugerujesz odpowiednio podciągnąć na 4.7k za optoizolatorami. Pewnie wtedy zamiast 1k lepsze by były te 470 omów, ktore w Arduino są na schemacie, bo nie wiem czy z 10mA taka dioda w optoizolatorze nie powinna być prawidłowo zasilana... ale to do sprawdzenia...

    0
  • Pomocny post
    #19 22 Cze 2012 15:49
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    aneuro napisał:
    Tak tylko on chyba nie wspiera uisp
    Ale czemu by nie użyć avrdude ? Występuje w repozytorium praktycznie każdej dystrybucji...
    aneuro napisał:
    no i żeby go zrobić już... trzeba mieć programator AVRów
    Dlatego, napisałem, że następny w kolejności... ;)

    0
  • #20 22 Cze 2012 16:01
    aneuro
    Poziom 16  

    LordBlick napisał:
    Ale czemu by nie użyć avrdude ?

    Nie no pewnie w praktyce avrdude też będzie używane, bo wiele makefile go uzywa, ale akurat na tym lapie mam już uisp pod Linuxem przekompilowane, więc przynajmniej jeden adapter chcę miec taki że da się z oboma programami używać... W sumie taki adapter LPT (ten z Arduino) na 3ech opornikach (2x470 omów i 1x220 omów) nie ma co ale może się podobać na poczatek ;)
    A co do zasilania AVRów to mozna tez znaleźć takie zastosowanie i sposób podłaczenia ATTiny (13 chyba na tej fotce) :D
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    Nie widze tam żadnego rezystora 10k do RESET, który chyba jest do masy podpiety i dioda RGB poprzez 3y rezystory jest sterowana :)

    0
  • #21 22 Cze 2012 16:11
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    aneuro napisał:
    A co do zasilania AVRów to mozna tez znaleźć takie zastosowanie i sposób podłaczenia ATTiny (13 chyba na tej fotce) :D
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    Nie widze tam żadnego rezystora 10k do RESET, ...

    Po pierwsze ten rezystor nie dotyczy zasilania AVR'a.

    Po drugie, jeżeli twórca tego projektu będzie jeździł w samochodzie bez zakręconego korka oleju w silniku, Ty także zaryzykujesz?

    Jeżeli nie, to może doczytasz wreszcie w całości artykuł, by się dowiedzieć dlaczego czasami można sobie odpuścić ten rezystor, a dlaczego czasami lepiej ten rezystor mieć.

    I nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie, które zadałem dwa razy, a ostatnio tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11029994#11029994

    0
  • #22 22 Cze 2012 16:17
    aneuro
    Poziom 16  

    dondu napisał:
    Po drugie, jeżeli twórca tego projektu będzie jeździł w samochodzie bez zakręconego korka oleju w silniku, Ty także zaryzykujesz?

    Czasami coś robi się też dla zabawy i ryzyko jest wtedy wkalkulowane i wchodzi w grę...
    Akurat pomysł z tym uP i diodą RGB w wersji minimum genialny ;)
    Będę liczył jak dorzucę optoizolatory do tego programatora...

    0
  • #23 22 Cze 2012 16:53
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    aneuro napisał:
    Nie widze tam żadnego rezystora 10k do RESET, który chyba jest do masy podpiety
    W tej baterii mniejsza elektroda to minus/GND. Poza tym trudno byłoby, żeby µC w stanie resetu wykonywał program... ;)
    Co do USBasp, jak go sobie już zorganizujesz, na pewno poczujesz różnicę w szybkości ładowania do µC w stosunku do tego na rezystorach.

    0
  • #24 22 Cze 2012 17:05
    tplewa
    Poziom 38  

    hmm

    o ile uzywanie samej konstrukcji podobnej do STK200 nie jest jeszcze zle (sam dlugo uzywalem), to dorabianie do tego optoizolacji jest lekkim przerostem formy nad trescia ;) Jak ma to byc mieszaniec USB/LPT itd. musisz dac jeszcze tutaj przetwornice DC/DC ktora zapewni seperacje na zasilaniu (co robi sie juz srednio oplacalne przy takiej konstrukcji).


    No ale jak to mowia jedni zbieraja znaczki inni hoduja rybki, na upartego mozna zrobic wszystko ;>

    0
  • #25 23 Cze 2012 11:28
    aneuro
    Poziom 16  

    tplewa napisał:
    Jak ma to byc mieszaniec USB/LPT itd. musisz dac jeszcze tutaj przetwornice DC/DC

    Tyle że to nie będzie mieszaniec, a tylko po prostu zasilanie tego adaptera z portu USB opcjonalnie aby mieć separację od uP ze swoim zasilaczem-osobnym. Koszty bedą zerowe praktycznie (tylko poczwórny optoizolator i RJ45M do każdej płytki z uP) bo resztę znalazłem-w tym . min starą (uszkodzoną) kartę sieciową z której piękne (solidne w obudowie) złącze RJ45F jest z diodami sygnalizacyjnymi do wylutowania ;)
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT

    Dioda Link -to bedzie zasilanie, a Dioda ACK - sygnał SCK podczas programowania.
    Poza tym ten kabelek zasilający USB ma dodatkowo złaczkę do PS/2 coby większą moc z tego USB w starszych modelach laptopów dało się wyciągać.
    BTW: Na tej karcie sieciowej do demontażu siedzi zegar: "*TS 25000GMHZ"-chyba do wykorzystania co nie? Pierwsza litera jest zasłonieta...
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    Jest też... chyba uP w DIP8 "Atmel 152 93C64 PC27", w pobliżu podstawki pod EPROM karty więc chyba do jej obsługi-nie sprawdzałem czy by go dało radę zaprogramować w ISP ;)
    Programowanie AVR poprzez ISP (DAPA z uisp) z optoizolacją LPT
    LordBlick napisał:
    W tej baterii mniejsza elektroda to minus/GND. Poza tym trudno byłoby, żeby µC w stanie resetu wykonywał program... ;)

    Apropos tego to mam pytanko małe, bo w dokumentacji ATMELA RESETu w ATTiny44 jest że PortB w którym jest ten RESET ma symetryczne charakterystyki dla "high sink and source", za wyjątkiem własnie PB3 czyli RESET, ale że mozna go używać jako I/O, zamiast resetu, jeśli się zaprogramuje '0' RSTDISBL fuse.... Wychodziłoby że w tym przypadku RESET mogłby być do masy chyba, tylko ten fuse to podczas programowania ISP zwykłego ustawiam, czy w trybie podwyższonego napięcia? W ogóle da się tego procka pózniej programować jak ustawię ten fuse tak że zdaktywuję RESET? Nie doczytałem się tego jeszcze....
    W opisie tam jest jeszcze, że piny są w stanie Hi-Z podczas resetu, więc jeśłli w uP mam piny MISO/MOSI/SCK dedykowane do programowania wlutowanego uP, to jak ten RESET będzie zdezaktywowany, to jak ma się resetować? Chyba nie da się wtedy programować tego uP bez zmiany tego fuse?
    Da się przed programowaniem ustawić te fuse na wartość jaka się chce bez trybu podwyższonego napięcia?

    0
  • #26 23 Cze 2012 11:37
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    aneuro napisał:
    TS 25000GMHZ
    ITS to znak producenta, G - tego nie wiem, po rozcięciu tego drucika z pewnością znajdziesz kropkę... ;) Możesz próbować 25 MHz, ale max dla AVR jaki fabryka gwarantuje to 20 MHz i to w niektórych procesorach.
    aneuro napisał:
    chyba uP w DIP8 "Atmel 152 93C64 PC27"
    To jest pamięć EEprom z Microwire. Generalnie jak będziesz wrzucać Googlowi takie różne oznaczenia, to on dużo ci odpowie... ;)
    aneuro napisał:
    Wychodziłoby że w tym przypadku RESET mogłby być do masy
    Proste pytanie: Po co, skoro do masy jest odpowiedni pin ? Nie jest to dobry pomysł - bezpośrednie łączenie I/O do zasilania (obojętnie czy "+" czy "-"), bo jak wrzucisz jakiś program, co ustawi stan na przeciwny, to raczej uszkodzisz µC...
    aneuro napisał:
    chyba, tylko ten fuse to podczas programowania ISP zwykłego ustawiam, czy w trybie podwyższonego napięcia? W ogóle da się tego procka pózniej programować jak ustawię ten fuse tak że zdaktywuję RESET?
    Ta zabawa jest dozwolona tylko przy HV Programming. Jest to opisane w datasheet s. 160, pierwsza notka do tabeli 19-4. Jak zabawisz się z tym "fuskiem" to już ci się DAPA nie zda na nic... ;)
    aneuro napisał:
    Nie doczytałem się tego jeszcze....
    Doczytuj, doczytuj... ;)

    0
  • #27 23 Cze 2012 12:00
    aneuro
    Poziom 16  

    LordBlick napisał:
    Ta zabawa jest dozwolona tylko przy HV Programming. Jest to opisane w datasheet.

    Masz na myśli przywrócenie resetu i możliwości programowania w zwykłym 5V trybie później, że tylko poprzez HV?
    W datascheet ATTiny44 słowo "fuse" czy "RSTDISBL" występuje tylko raz przy opisie który podałem ;)
    W manualu uisp zmalazłem jak czytać i ustawiać fuse, tylko który to może być bit RSTDISBL?
    >>>
    $ uisp -dprog=dapa --rd_fuses
    Atmel AVR ATmega128 is found.
    pulse
    Fuse Low Byte = 0xfe
    Fuse High Byte = 0x19
    Fuse Extended Byte = 0xfd
    Calibration Byte = 0xa8 -- Read Only
    Lock Bits = 0xff
    BLB12 -> 1
    BLB11 -> 1
    BLB02 -> 1
    BLB01 -> 1
    LB2 -> 1
    LB1 -> 1
    This indicates everything is working ok.
    To disable JTAG and ONCHIP DEBUGGING
    $uisp –dprog=dapa --wr_fuse_h=0xD9
    To enable JTAG (doing so is required for JTAG download and debugging):
    $uisp –dprog=dapa --wr_fuse_h=0x19
    It is recommended the fuse state be verified by reading the settings following a write:
    $uisp –dprog=dapa --d_fuses
    <<<<<<<<

    0
  • #29 23 Cze 2012 12:11
    aneuro
    Poziom 16  

    Tamte pytania odnośnie fuse trochu off topic były, ale z RESETEM związane i pewnie się wyjaśnią wkrótce jak... trzeba będzie w trybie HV reanimować uP ;)
    Mam tylko jeszcze wątpliwość aprops tego opisu DAPA w AVRDUDE.conf:
    Bo rzeczywiście dapa tak jest definiowana:
    >>>>>>>>>
    programmer
    id = "dapa";
    desc = "Direct AVR Parallel Access cable";
    type = par;
    vcc = 3;
    reset = 16;
    sck = 1;
    mosi = 2;
    miso = 11;
    ;
    >>>>>>>>
    I o co tutaj chodzi z tym
    >>>>>> vcc =3 <<<<<<<
    Czyto by oznaczało, że może powininem VCC przez jakiś opornik 470-1k na pin 3ci w DB25 podawać aby być w zgodzie z DAPA? czy wręcz zasilania +5V bez opornika to chybabez sensu by było? Co jest grane z tym Vcc tutaj?
    W sumie nie widziałem nigdzie aby ktoś tak robił, tyle że jako że podpisałem to jako DAPA, to jeszcze to Vcc powininem podpiąć do DB25M, żeby ten adapter był rozpoznany, czy co?

    0
  • #30 23 Cze 2012 12:49
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To jest tylko dodatkowa opcja, niczego nie musisz zmieniać. Raczej to służy zasileniu z tego pinu jakiejś kostki buforujacej na czas programowania, ale nie każdy LPT to uciągnie, a w laptopie to pewnie żaden.
    P.S. Używaj tagów code/syntax jak podajesz fragmenty konfiga lub wstawiasz kod w jakimś języku programowania, łatwiej się taki tekst czyta. Używanie przycisku "Podgląd" przed wysłaniem odpowiedzi jest też jak najbardziej na miejscu.. ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów