Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie komputera i telewizora pod głośniki komputerowe z subwooferem.

foxi82 22 Jun 2012 19:39 5644 9
Wago
    foxi82
    Level 1  
    Witam,

od dwóch dni staram się podłączyć telewizor i komputer pod ten sam zestaw głośników + subwoofer.

I prawie się udało. Dzięki informacji jakie znalazłem na Państwa forum. Niestety nie wiem z jakiej przyczyny gdy odtwarzam muzykę z komputera - jest wszystko ok, słychać na dwie kolumny (oczywiście subwoofer), natomiast po włączeniu telewizora "odzywa się" tylko prawa strona (jedna kolumna).
    Czy to może być spowodowane np. złym podpięciem? Jakimiś przebiciami?

Do subwoofera mam podłączone kolumny. Mam rozgałęźnik z małym jackiem, o taki:
    Podłączenie komputera i telewizora pod głośniki komputerowe z subwooferem.

Jack umieszczam w komputerze - a w gniazda tego rozgałęźnika daję jacka od telewizora, a do drugiego od subwoofera...

Bardzo prosiłbym o jakieś rady. Dziękuję.

Sprzęt:

Telewizor - thomson 55 MT 16 Tx
    Dekoder - Sagem ISD 83
    Zestaw głośników - Link
  • Wago
    Barthezz3
    Level 14  
    Sprawdziłbym w ustawieniach telewizora czy na zestaw zewnętrzny nie jest ustawiony dźwięk na jedną stronę tylko,to może być problemem.
  • Wago
    czesioj
    Level 12  
    Mam tego typu rozdzielacz i często zwyczajnie nie łączy (badziewna jakość wykonania). Teoretycznie rozdzielacz tego typu (na kablu) jest lepszy bo nie obciąża tak gniazda ale częściej jest z nim problem niż z rozdzielaczem "na kostce".

Osobiście to takie rozwiązanie mi się jednak nie podoba. Zauważ że po podaniu sygnału z telewizora pojawia się ten sygnał na WYJŚCIU karty dźwiękowej i odwrotnie. A co jeśli nawet przypadkiem włączymy dźwięk i z tv i z komputera? Powinieneś wiedzieć co się może stać...

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup przełącznika źródła sygnału (dźwięku). Mamy tam kilka wejść audio (najczęściej dwa lub trzy) i jedno wyjście. Do wejść podpinamy źródła dźwięku a do wyjścia w twoim przypadku zestaw głośników. Przełącznikiem wybieramy z którego źródła aktualnie ma być podawany sygnał na głośniki. Kiedyś na znanym portalu aukcyjnym widziałem taki przełącznik za około 20zł, była też o tym mowa na elektrodzie.
    coin22
    Level 12  
    Podepnę się.

Posiadam głośniki Microlab M880, które w specyfikacji mają "mozliwość podłączenia dwóch źródeł dźwięku".

Chciałem do nich podłączyć laptopa i tv. Sęk w tym, że głośniki z tyłu mają:

Audio Output: Prawy i Lewy - tu podłączam głośniki satelitarne
    Audio Input: Prawy i Lewy - i tu podłączam kabel audio który ma dwie wtyczki zapełniające i prawy i lewy audio input, a wychodzi to do jacka, którego wkładam do laptopa.

A gdzie w tym wszystkim telewizor, który chciałem podłączyć poprzez wyjście słuchawkowe do głośników?

Oczywiście chciałbym, żeby oba źródła miały możliwość grania naraz i do tego na obu głośnikach... czy to możliwe ?
    czesioj
    Level 12  
    Czy w dokumentacji technicznej dostarczonej od producenta również jest napisane o tym? Nie widzę tutaj takiej możliwości. Być może autor tego testu gdy zobaczył dwie pary złączy RCA "pomyślał", że ma dwie pary wejść, trudno powiedzieć. Jeśli jednak okaże się, że jest możliwość podłączenia dwóch źródeł napisz koniecznie;)
    Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest zakup przełącznika źródła sygnału (dźwięku) o którym pisałem wyżej, widziałem nawet ostatnio za około 10zł. Niestety w takim przypadku wybieramy jedno spośród podłączonych kilku źródeł.
    czesioj
    Level 12  
    To jest zastanawiające. Tylko skoro o tym piszą to czemu nie ma mowy jak to podpiąć? Bo zestaw nie ma więcej wejść/wyjść zgadza się? Chyba, że gdy podepniemy pod wyjście słuchawkowe sygnał to rola wyjścia słuchawkowego się zmieni ale ja bym tego nie próbował:D To jedyny pomysł jaki mi się nasuwa..
    coin22
    Level 12  
    Witam ponownie, centrala w Europie sie odezwala:

"Good morning,unfortunately, there is a mistake. As you can see from the technical data, there is only one input and one output. Sorry for that. We will change description as well as possible."

Czyli cała ich oferta w Polsce, każde źródło informacji po polsku za wyjątkiem informacji dołączonej do głośników, zawiera nieprawdziwe informacje.

Generalnie chcę mimo wszystko zatrzymać te głośniki - czy radzicie mi pisać do centrali/sklepu internetowego o jakąś finansową rekompensatę? Czy lepiej to po prostu olać ?

Dodam, że te głośniki jakością wykonania biją na głowę głośniki Logitechowo/Creativowe za ok 150zł, a są jakieś 60zł droższe.
    czesioj
    Level 12  
    A kupiłeś te głośniki tylko ze względu na rzekome dwa wejścia audio? Jeśli tylko na tym ci zależało to możesz próbować je zwrócić a jeżeli chciałeś mieć dobrze grający zestaw 2.1 to go masz i chyba nie ma sensu walczyć z wiatrakami bo wątpię żeby ktoś z uśmiechem na twarzy rekompensował ci błąd producenta.
    pablino3
    Level 9  
    jak podłączyć głośniki 5.1 komputerowe do tv? głośniki to creative T6100 a telewizor samsung PS43E450. wiem, że jedna możliwość to wpięcie się w gniazdo słuchawek i uzyskanie dźwięku stereo ( pary głośników przód i tył lewa prawa + sub) ale: 1. nie wiem jak włączyć się w to gniazdo słuchawek w TV - 3.5 mm jack pojedynczy, zaś z głośników idą trzy kable cinch ( różowy, zielony i czarny). 2. wolałbym uzyskać dźwięk przestrzenny 5.1. mam zewnętrzną kartę dźwiękową sound blaster creativa, ale nie mam jak jej zasilić energią, bo normalnie bierze prąd podłączona USB do komputera.