Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Switch des-108d + Inea 100 Mb/s

lebinho 22 Cze 2012 20:23 1488 13
  • #1 22 Cze 2012 20:23
    lebinho
    Poziom 12  

    Witam. Chciałem zapytać o jedną kwestię - otóż wprowadzam się do mieszkania i moim providerem internetu(TV+telefonu) będzie Inea. Prędkość internetu posiadać będę 100 Mb/s . Zamierzam rozdzielić przy pomocy des-108d na osiem pokojów (czy pokoi jak kto woli). Na switchu napisane jest 10/100 Fast ethernet switch.. zastanawiam się, czy jeśli np. na jednym komputerze będę pobierał coś z max prędkością, to gdybym między 2 innymi komputerami kopiował coś dużego (albo z komputera na tv puszczał przez sieć film w jakości bluray ) to czy ten switch da radę, czy powinienem zakupić taki, który jest 10/100/1000 ??

  • #2 22 Cze 2012 21:40
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Switchem nie rozdzielisz internetu bo dostawca pewnie daje ci jeden IP.
    Potrzebujesz router, z portami 1Gbs.

  • #3 22 Cze 2012 22:17
    lebinho
    Poziom 12  

    Jak nie rozdziele ? Podając internet do switcha jednym kablem sprawia on że mogę go rozdzielić na tyle miejsc (komputerów, itp.) ile mam portów... <???>

    Dodano po 3 [minuty]:

    bogiebog napisał:

    Potrzebujesz router, z portami 1Gbs.


    A dlaczego? Z tego co właśnie wyczytałem to 100Mb jest na i port... więc w sumie wystarczy mi 100Mb

  • #4 22 Cze 2012 22:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    lebinho napisał:
    Jak nie rozdziele

    Kolego rozdzielić rozdzielisz, niestety dostęp do internetu będziesz miał tylko na tylu komputerach ile masz dostępnych adresów od dostawcy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    lebinho napisał:
    A dlaczego? Z tego co właśnie wyczytałem to 100Mb jest na i port... więc w sumie wystarczy mi 100Mb

    Przy tak dużym ruchu w sieci też proponuję coś z portami ethernet obsługujące prędkość 1Gbps.

  • #5 22 Cze 2012 22:50
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Koledzy mają rację, dodam tylko, że do łącza 100 Mb/s w ogóle potrzebujesz urządzeń obsługujących 1 Gb/s, bo w przeciwnym razie nie osiągniesz pełnej prędkości.

    Inea w standardzie daje jeden adres, a za podłączenie dodatkowych komputerów każe sobie płacić, a więc będziesz potrzebował nie tylko switcha, ale również routera z gigabitowym portami WAN/LAN.

  • #6 22 Cze 2012 22:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jestem ciekawy jak im to "100Mbit" działa w praktyce ;)

  • #7 22 Cze 2012 23:12
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Jeśli po światłowodzie, to ma szansę działać dużo lepiej niż po koncentryku.

  • #8 22 Cze 2012 23:15
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Widziałem już parę negatywnych postów na temat tego providera więc jestem ciekawy ;) Wszystko zależy od infrastruktury tak jak powiedziałeś wyżej.
    Poza tym dostawca z moich okolic (wielkopolska).

  • #9 23 Cze 2012 11:37
    lebinho
    Poziom 12  

    jimasek napisał:

    Kolego rozdzielić rozdzielisz, niestety dostęp do internetu będziesz miał tylko na tylu komputerach ile masz dostępnych adresów od dostawcy.


    Kolego. Podaję nr MAC routera mojemu dostawcy i mogę dzielić na tyle urządzeń na ile mi się spodoba.

  • #10 23 Cze 2012 11:49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    lebinho napisał:
    Kolego. Podaję nr MAC routera mojemu dostawcy i mogę dzielić na tyle urządzeń na ile mi się spodoba.

    Kolego czytaj ze zrozumieniem, w tym poście odnosiłem się do rozwiązania ze switch-em.
    lebinho napisał:
    Podaję nr MAC routera mojemu dostawcy

    Nie trzeba podawać adresu fizycznego, bo przy zastosowaniu routera z portem WAN-Internet będziesz miał do dyspozycji funkcję "Clone MAC".

    Pytanie zasadnicze ile tych mac-ów możesz mu podać? Bo jeżeli jeden to bez routera się nie obejdzie.

  • #11 23 Cze 2012 11:57
    lebinho
    Poziom 12  

    jimasek napisał:

    Kolego czytaj ze zrozumieniem, w tym poście odnosiłem się do rozwiązania ze switch-em.


    Nie zrozumieliśmy się. OK. Ale ja ja w domyśle miałem już, że idzie to najpierw przez router, bo inaczej nie miałbym internetu w chacie.

    jimasek napisał:

    Nie trzeba podawać adresu fizycznego, bo przy zastosowaniu routera z portem WAN-Internet będziesz miał do dyspozycji funkcję "Clone MAC".

    Pytanie zasadnicze ile tych mac-ów możesz mu podać? Bo jeżeli jeden to bez routera się nie obejdzie.


    Ale wg mnie lepiej i tak podać MAC routera i się nie męczyć w klonowanie.
    Dzięki za dyskusję.

  • #12 23 Cze 2012 11:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    lebinho napisał:
    że idzie to najpierw przez router,

    O jakim routerze myślisz, swoim czy tym od dostawcy?
    lebinho napisał:
    Ale wg mnie lepiej i tak podać MAC routera i się nie męczyć w klonowanie.

    To żadna męczarnia ;) choć jeżeli jest taka możliwość to nie ma tematu.

  • #13 23 Cze 2012 12:09
    lebinho
    Poziom 12  

    jimasek napisał:

    O jakim routerze myślisz, swoim czy tym od dostawcy?


    O tym od nich. Btw - co to za różnica? Cisco z WiFi ma 4 porty 1000/100/10 więc będzie si.

  • #14 23 Cze 2012 12:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    lebinho napisał:
    O tym od nich. Btw - co to za różnica? Cisco z WiFi ma 4 porty 1000/100/10 więc będzie si.

    Kolego jeżeli pracuje jako typowy router z NAT-em to nie ma problemów.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo