Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alan 18 brak odbioru. Przy nadawaniu słychać buczenie.

maly3000 22 Jun 2012 20:15 2158 17
Altium Designer Computer Controls
    maly3000
    Level 14  
    odsmażam kotleta. Mam dokładnie tak samo. Jakieś sugestie co to może być ?
    Przyczyna nie znana. Radio działało normalnie, przy następnym włączeniu dokładnie takie objawy jak wyżej.

Moderated By c2h5oh:

Kolego, wykorzystywanie cudzych tematów w celu "zaoszczędzenia" punktów za założenie swojego tematu nie jest mile widziane...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8329012#8329012
    Tym razem wydzielę temat zawierający Twoje problemy ale następnego razu już nie będzie.

Wydzielone z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8228186#8228186
  • Altium Designer Computer Controls
    PLEXI
    Level 24  
    Kolego Alan 18 to już zasłużone radio. Sprawdź elektrolity w układzie m.cz. , zimne luty spotkasz napewnow nie jednym miejscu. Usuń zimne luty- prawdopodobnie pomoże.
  • Altium Designer Computer Controls
    maly3000
    Level 14  
    Zapodałem radio pod zasilanie z zasilacza stabilizowanego.
    Jak idzie na odbiorze to dopóki jest skręcony na 0 pr od mikrofonu nie pobiera jakiegoś strasznego prądu (przy 13,8V około 100mA), delikatne odkręcenie pr od mic powoduje gwałtowny wzrost prądu w zasilaniu (ponad 0,5A). W głośniku szum na FM, na AM tylko buczenie.
    W czasie odbioru nagrzewa się końcówka mocy toru audio.

Posiada ktoś schemat na którym da się odczytać wartości napięć ?
    kombi15
    Level 18  
    A tak nawiasem mówiąc mikrofon sprawny,wtyczka ok?
    maly3000
    Level 14  
    Wtyka jest ok, wszystkie kable na miejscu. Żadnego zwarcia nie ma.
    kombi15
    Level 18  
    W tym radiu mic gain odcina bezpośrednio sygnał z mikrofonu, więc jeśli buczenie wchodzi jak podkręcisz mic gain to masz uszkodzony mikrofon albo jeśli jest tam wzmocnienie to ono generuje to buczenie.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli mikrofon na sto procent sprawny podmień IC4-LA545. Wzmacniacz operacyjny służy też do wzmacniania sygnału z mikrofonu.
    maly3000
    Level 14  
    Mirofon odłączony, pin 2 i 3 zwarte, objawy takie same. Pr mic na 0, dotykam 2 nogi IC4 (6458d) w głośniku hałas, przez chwile słychać odbiór.

Hymm, niechcący zwarłem pin 3 mic do obudowy i jak ręką odjął. Co to moźe być ?
    kombi15
    Level 18  
    Podmień IC4 i zobaczymy co dalej.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A na wyjściu scalaka m.cz. jakie napięcie masz?
    kwantor
    Level 38  
    Jak na FM głośny szum, a na AM buczenie, to nic tu nie ma mikrofon, trzeba sprawdzić zimne luty.
    Postukać, powyginać płytką drukowaną, spray mrożący, suszarka do wlosów i spowodować ta usterkę, lub jej brak.
    To potwierdzi.
    maly3000
    Level 14  
    Już działa, jednak dałem ciała jak poprawiałem kable we wtyku, robiłem to milion razy, a tym razem źle odczytalem oznaczenia pinow. Po przeleceniu miernikiem i sprawdzeniu organoleptycznuie który gdzie ma być okazało się że mam dokładnie na odwrót wszystko. Z tąd to zamieszanie.
    Sory za problem, i dzięki za szybkie odpowiedzi.
    kombi15
    Level 18  
    maly3000 wrote:
    Już działa, jednak dałem ciała jak poprawiałem kable we wtyku

kwantor wrote:
    jak na FM głośny szum, a na AM buczenie to nic tu nie ma mikrofon

Faktycznie mikrofon nie ma nic do rzeczy!
    Poza tym
    kwantor wrote:
    Postukać, powyginać płytką drukowaną, spray mrożący

Świetny pomysł.
    kwantor
    Level 38  
    kombi15 wrote:
    Podmień IC4 i zobaczymy co dalej.

świetny pomysł

kombi15 wrote:
    Świetny pomysł.

Dziękuję za uznanie.
    Sam kolego widzisz, że po takim zamieszaniu przewodami, można sobie strzelać.
    Jak temat zakończony, to proszę go zamknąc, bo już się zaczyna kontrola pokontrolna.
    bc211
    Level 30  
    Co było w końcu z tym radiem ? Namieszane jak w kaszance na zasmażce...
    W tym radiu na pierwszy ogień idą zimne luty pod blachą także żebyś się nie zdziwił jak przestanie "hulać" po jakimś czasie
    maly3000
    Level 14  
    Zimne już kiedys robilem, tutaj mialem wyrwane kable od gruchy. Znalazlem opis, polutowalem i nie przynioslo efektu. Wiec na ogien poszla plyta. Jak sprawdzalem napiecia to odlaczylem gruche żeby się nie platala i zwarlem rx z masa i zaczelo gadac, po tej operacji doszedlem do wniosku że jednak cos nie tak z grucha. Pozamienialem kable i dziala. To tak w skrócie.

Nie będę zaznaczał wszystkiego. Proszę zastosować się do regulaminu we wszystkich swoich wypowiedziach pkt 3.1.13. Proszę pamiętać że istnieje pkt 3.3. /Olek II/
    bc211
    Level 30  
    Z opisu wynikałoby, że coś nie "styka" pod tą blachą. Chyba, że jesteś pewny.
    Jednak zawsze lepiej wiedzieć w 100% co było powodem usterki.
    maly3000
    Level 14  
    Jestem pewien na 200% a jak zacznie pajacowac to VCO przegrzeje.