Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW passat b3 1.6 TD wymieniłem czujnik... i nie załączają się świece żarowe

Martini84 22 Jun 2012 21:48 2944 8
    Martini84
    Level 2  
    Witam serdecznie!

po wymianie czujnika załączania wentylatorów podczas zapalania auta nie włączają się świece żarowe,

czy mogłem coś przez przypadek poruszyć/rozłączyć, że powstał taki problem?

-------------------------------------------------------
    proszę pilnie o pomoc i z góry dziękuję!
    nikusert
    Level 40  
    Witam

Witam
    Sprawdzałeś próbówką czy sugerujesz się kontrolką świec.Nie odłączył się przewód od czujnika temperatury(są dwa,jeden do świec,drugi wskaźnik),lub urwane zasilanie świec.
  • Helpful post
    Zico63
    Level 37  
    nikusert wrote:
    Nie odłączył się przewód od czujnika temperatury

Raczej inaczej: w obecnie panującej temperaturze jedynie ODŁĄCZENIE wtyczki czujnika temperatury płynu, ale nie włącznika w chłodnicy - pokaże, czy układ włączania świec jest sprawny.
  • Helpful post
    nikusert
    Level 40  
    Właśnie o tym samym piszę-czujnik świec i czujnik wskaźnika ,bo są obok siebie i takie same.
  • Helpful post
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Panowie, spokojnie, "czujnik załączania wentylatorów" - ustrojstwo siedzi w chłodnicy. Czujnik podwójny lub dwa pojedyncze są jeden od wskaźników a drugi info dla sterownika świec między innymi. Jeśli grzebał przy czujniku wentylatorów, w chłodnicy to nie miałoby to wpływu na świece.
  • Helpful post
    nikusert
    Level 40  
    Ja wiem który jest od czego ,ale nie wiadomo co kolega Martini84 wypinał i wymieniał
    Martini84
    Level 2  
    nikusert wrote:
    Ja wiem który jest od czego ,ale nie wiadomo co kolega Martini84 wypinał i wymieniał

dzięki

Panowie,

każdy z was po części ma rację,

dziś jeszcze raz sprawdziłem wszystkie połączenia i:

okazało się że włącznik(czujnik), który zakupiłem w sklepie i który miał załączać wentylatory to w praktyce okazał się czujnik do świec żarowych lub temperatury,

założyłem stary czujnik/włącznik i świece żarowe działają prawidłowo,

na chłopski rozum poszukałem właściwego czujnika/włącznika wentylatorów, kable od silników wentylatorów poprowadziły mnie do rogu w chłodnicy, gdzie znajduje się jakieś urządzenie trzypinowe,
    Pawel wawa utwierdził mnie teraz w tym przekonaniu,

Pawle,

ten czujnik/włącznik przy chłodnicy, jak właściwie go wymienić?
    wygląda mi on na pewnego rodzaju nakrętkę

tak na marginesie, nie wiem czemu sprzedawca sprzedał mi nie ten czujnik...
    Zico63
    Level 37  
    Tak, klucz chyba 24.
    Nie - klucz 29 na 100% - teraz zmierzyłem :D

Nr części w/g VW: 191 959 481C Jeśli u Kolegi są trzy kabelki we wtyczce.
    nikusert
    Level 40  
    Nim wymienisz czujnik ten na chłodnicy,to sprawdź czy jak złączysz przewody od tego czujnika,włączył się wentylator.Czujnik łatwo podmienić,wykręcasz tą nakrętkę jak nazwałeś.Podstaw oczywiście miskę pod silnik ,bo trochę płynu poleci.Co do czujnika może się sprzedającemu pomyliło,lub mało kumaty w temacie.