Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec

sesekkkk 23 Jun 2012 01:45 7818 10
    sesekkkk
    Level 9  
    Niestety nie wiem gdzie znajdę jakiekolwiek dane na temat tego monitora, ale chętnie podam po wcześniejszym uprzedzeniu mnie gdzie mam tego szukać.
    Tak więc po włączeniu monitora ekran normalnie działa, niestety po 3 sekundach gaśnie, po przyłożeniu lampki widać obraz(tak jakby bez podświetlania). Dodam też, że miałem juz z nim taki problem, ale po kilku krotnym włączeniu/wyłączeniu, monitor działał prawidłowo. Czytałem na forum, że często w tym sprzęcie padają świetlówki, więc rozebrałem go na części pierwsze i zrobiłem zdjęcia. Mogę zrobić więcej czegokolwiek byście potrzebowali, by pomóc rozwiązać mi ten problem
    Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec
    radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dlaczego od razu czepiasz się świetlówek? Jeżeli świecą równomiernie to ok. Zasilacz na początek doprowadzić trzeba do porządku.
    sesekkkk
    Level 9  
    Jak doprowadzić go do porządku? jakie urządzenia są mi do tego celu potrzebne ?
    radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wiedza i miernik, na temat zasilaczy - inwerterów napisano już wszystko.
    Krzysiek 7676
    Level 16  
    Jak już masz świetlówki na wierzchu to podepnij je i uruchom monitor, obserwuj ich zachowania. Czasem jest tak za jedna świetlówka nie świeci albo świeci bardzo słabo co możne oznaczać jej uszkodzenie lub uszkodzenie tej linij inwertera. Potem dla pewności zamień świetlówki miejscami. Z tego co się orientuje to Inwerter ma zabezpieczenie, układ mierzy płynący prąd przez świetlówki a dokładnie to chyba spadek napięcia na rezystorze.
    Jeżeli wartość tego napięcia jest nieprawidłowa to inwerter po kilku sekundach się wyłączy.

A tak w ogóle to należny sprawdzi stan kondensatorów (czy nie są wybrzuszone lub wylane) bo wydaje mi się za w tym możne tkwić problem.
    sesekkkk
    Level 9  
    A więc tak zrobiłem zdjęcie świetlówek:
    Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec
    dodam też, że podczas tych 3 sekund widać, że świetlówki sie ładują i w tym momencie gasną.
    Druga sprawa kondensator na zdjęciu jest wypukły Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec
    Dorzucam jeszcze 2 zdjęcia
    Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec Samsung syncmaster 920nw - gaśnie po 3 sec
    Jakant
    Level 35  
    Wymień ten napęczniały kondensator i wtedy zrób próby bo to może być cała przyczyna wyłączania się podświetlenia.
    sesekkkk
    Level 9  
    Co potrzebuje do wymiany tego kondensatora? Gdzie kupić nowy i ile takie cudeńko kosztuje?
    Krzysiek 7676
    Level 16  
    Nie wiem czy ta płytka jest tak bardzo zabrudzona czy spalona, przebarwienia na laminacie świadczą o tym że to miejsce mocno się grzeje, te punkty lutowania należy poprawić i wyeliminować ewentualne zimne luty.
    Jeżeli chodzi o kondensatory elektrolityczne, to uważam że przy tak ugotowanej płytce najlepiej będzie wymienić wszystkie.
    sesekkkk
    Level 9  
    Płytka jest zabrudzona, wymienię jak najszybciej ten kondensator i dam znać co sie dzieje. Aha i po odpięciu jednej świetlówki druga świeci cała, jednak też sie wyłacza
    dzimi
    Moderator
    Kolego z całym szacunkiem ale nie czytasz albo nie rozumiesz podpowiedzi Innych Kolegów.
    Krzysiek 7676 wrote:
    Jeżeli chodzi o kondensatory elektrolityczne, to uważam że przy tak ugotowanej płytce najlepiej będzie wymienić wszystkie.
    - przecież nie popadniesz w duże wydatki jeśli zamiast jednego kupisz 4-5 kondensatorów.
    Poza tym najpierw wymień a później pisz jakie są efekty.