Mam na działce puszkę RB z różnicówką 25A i S'kami B10, zasilanie do niej będzie doprowadzone kablem ziemnym 5x10 długości ok 3m. Zabezpieczenie przedlicznikowe 10A (moc przyłączeniowa 5kW). Rozdział PE-N jest w ulicy w puszce PGE, właśnie 3m od mojej RB. Typ instalacji to TN-C.
A. Chciałbym podłączyć do tej RB instalację w blaszanym garażu, oddalonym o 15m. Będzie to jedna żarówka 40W i dwa gniazda. Garaż stoi na płytach chodnikowych.
Pytania:
1. Czy kabel YKY 3x2,5 wystarczy?
2. Czy mogę/powinienem podłączyć blachę garażu do przewodu PE?
3. Czy zabezpieczenia w RB wystarczą, czy trzeba zastosować kolejne w garażu?
B. Chciałbym podłaczyć do tej RB przyczepę kempingową. Ułożyłem w niej nowe kable i gniazda, oraz oświetlenie (jedna żarówka 40W). Blacha przyczepy jest połączona z bolcem PE na gnieździe. Dodatkowo za gniazdem jest podwójny S B10. Przyczepa stoi 25m od RB.
Pytania:
2. Czy uziemienie jest wykonane poprawnie?
3. Czy RCD w RB wystarczy?
Instalacja zostanie oczywiście sprawdzona i pomierzona przez elektryka przed przyłączeniem do sieci, jest to wymogiem przed założeniem licznika. Poza tym nie chcę się usmażyć ani spalić. Jednak wykonać chciałbym to wszystko sam (ułożenie kabli etc.), żeby ciąć koszta.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
A. Chciałbym podłączyć do tej RB instalację w blaszanym garażu, oddalonym o 15m. Będzie to jedna żarówka 40W i dwa gniazda. Garaż stoi na płytach chodnikowych.
Pytania:
2. Czy mogę/powinienem podłączyć blachę garażu do przewodu PE?
3. Czy zabezpieczenia w RB wystarczą, czy trzeba zastosować kolejne w garażu?
B. Chciałbym podłaczyć do tej RB przyczepę kempingową. Ułożyłem w niej nowe kable i gniazda, oraz oświetlenie (jedna żarówka 40W). Blacha przyczepy jest połączona z bolcem PE na gnieździe. Dodatkowo za gniazdem jest podwójny S B10. Przyczepa stoi 25m od RB.
Pytania:
2. Czy uziemienie jest wykonane poprawnie?
3. Czy RCD w RB wystarczy?
Instalacja zostanie oczywiście sprawdzona i pomierzona przez elektryka przed przyłączeniem do sieci, jest to wymogiem przed założeniem licznika. Poza tym nie chcę się usmażyć ani spalić. Jednak wykonać chciałbym to wszystko sam (ułożenie kabli etc.), żeby ciąć koszta.
Z góry dzięki za odpowiedzi.