Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Denon AVR-3808 - jeden kanał nawala

23 Cze 2012 12:00 1591 2
  • Poziom 22  
    mam problem z w/w amplitunerem.
    Po dłuższym postoju amplituner startuje bez jednego kanału tzn kanał gra ale o wiele ciszej (tak o ok 20-30dB)
    Pomaga nieraz wpięcie-wypiecie słuchawek (cykl przekaźnika) ale najczesciej pomaga ...zrobienie głosniej powiedzmy z -50dB na -30dB. Wówczas efekt poprawy stanu rzeczy jest niemal natychmiastowy. Jest to troche dziwne bo wpiecie słuchawek (mówimy o stereo) zawsze skutkuje tym ze OBA kanały grają prawidłowo stad wnioskuje że tor audio - przynajmniej do przekaźnika koncowego jest OK. Moze to przekaznik ? Tylko skoro przekaźnik - dlaczego pomaga pogłośnienie ?
    Z przewodami jest wszystko OK. Próbowałem wpinać i wypinać kolumnę i problem pozostaje. Próbowałem też opukiwać delikatnie urządzenie (zimne luty) też bez rezultatu..Reset urządzenia też już przerabiałem. FW aktualne

    Co moze być przyczyną ?

    gdy sprzęt jest dobrze wygrzany - gra OK. Gdy sprzet już zacznie grać prawidłowo - to już będzie grał aż do wyłączenia. Nie ma znaczenia czy głośno słucham czy po cichu
    Problem jest zawsze po przerwie w użytkowaniu (minimum doba). Amplituner nie jest eksploatowany w warunkach przeciążenia (kolumny 8 ohm, nie gram głosno itd)

    Proszę o pomoc
  • Poziom 39  
    Cytat:
    Moze to przekaznik ? Tylko skoro przekaźnik - dlaczego pomaga pogłośnienie ?


    Sam sobie odpowiedziałeś, pogłośnienie pomaga na chwilę bo powstaje iskra która lekko oczyszcza styk, po wyłączeniu masz powtórkę z rozrywki.

    Wymiana/czyszczenie przekaźnika.
  • Poziom 16  
    Na pewno przekaźnik. One tak mają czasami