Witam forumowiczów
Z racji przeprowadzanego właśnie w domu remontu postanowiłem zrobić porządek z instalacją dzwonkową/domofonową. Mam w domku dwurodzinnym starą instalację domofonową, w której niestety działa tylko i wyłącznie wywołanie (jest wykorzystywana jako dzwonek do drzwi, a inne funkcje jak możliwość rozmowy z bramofonem niedostępne
. Ponieważ nie mogę się dogadać z sąsiadem co do naprawy całej instalacji pomyślałem, że ze względów estetycznych zastąpić słuchawkę unifonu jakimś dzwonkiem (dodatkowy plus to zmiana dość denerwującego sygnału (w tej chwili terkotanie) na jakiś przyjemniejszy. Zmierzyłem napięcie na przewodach podłączonych w tej chwili do terkotki- 1,5V. I tu pojawia się moje pytanie: Czy znajdę jakiś dzwonek na napięcie stałe, który wystarczy podłączyć do tych dwóch przewodów i będzie to działało, czy też sprawa nie wygląda tak prosto? Proszę o rady.
Z racji przeprowadzanego właśnie w domu remontu postanowiłem zrobić porządek z instalacją dzwonkową/domofonową. Mam w domku dwurodzinnym starą instalację domofonową, w której niestety działa tylko i wyłącznie wywołanie (jest wykorzystywana jako dzwonek do drzwi, a inne funkcje jak możliwość rozmowy z bramofonem niedostępne