Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana unifonu na dzwonek

Gregory8181 23 Jun 2012 15:22 7165 43
    Gregory8181
    Level 9  
    Witam forumowiczów

Z racji przeprowadzanego właśnie w domu remontu postanowiłem zrobić porządek z instalacją dzwonkową/domofonową. Mam w domku dwurodzinnym starą instalację domofonową, w której niestety działa tylko i wyłącznie wywołanie (jest wykorzystywana jako dzwonek do drzwi, a inne funkcje jak możliwość rozmowy z bramofonem niedostępne :-(. Ponieważ nie mogę się dogadać z sąsiadem co do naprawy całej instalacji pomyślałem, że ze względów estetycznych zastąpić słuchawkę unifonu jakimś dzwonkiem (dodatkowy plus to zmiana dość denerwującego sygnału (w tej chwili terkotanie) na jakiś przyjemniejszy. Zmierzyłem napięcie na przewodach podłączonych w tej chwili do terkotki- 1,5V. I tu pojawia się moje pytanie: Czy znajdę jakiś dzwonek na napięcie stałe, który wystarczy podłączyć do tych dwóch przewodów i będzie to działało, czy też sprawa nie wygląda tak prosto? Proszę o rady.
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Jeżeli terkotka to trochę niskie to napięcie,czy w momencie naciskania przy wejściu?
    zybex
    Helpful for users
    Jeżeli rzeczywiście była oryginalnie terkotka, to napięcie jej zasilania wynosi typowo 4,5V. Na takie napięcie można już dostać zwykły dzwonek lub inny (z melodyjką).

Ps. Skoro i tak system domofonowy nie działa, to można w ogóle wszystko odłączyć i zrobić niezależny dzwonek wykorzystując tylko stare kable.
    nikusert
    Level 40  
    Dobry pomysł,ale kolega Gregory8181 musiałby pewnie też zrobić przeróbkę sąsiadowi.Nie odpisał jak to napięcie mierzył.
    Gregory8181
    Level 9  
    Napięcie zmierzone na zaciskach dwóch przewodów oznaczonych w moim unifonie jako Lb i 0 (metodą prób i błędów znalazłem, że terkotka dalej działa przy pozostawieniu tylko tych dwóch więc pewnie jeden z nich to masa a drugi sygnał wywołania). I oczywiście napięcie zmierzone w czasie wciskania przycisku przy bramofonie. Kiedy przycisk nie jest wciśnięty wynosi ono 0.

Może to jeszcze ułatwi sprawę. Mój unifon to jakiś bardzo stary Telkom na instalacji 6 przewodowej. Pozostałe napięcie (między zaciskiem La-0 i Ba-0 są rzeczywiście w granicach 4,5-6V- spada po podniesieniu słuchawki) ale terkotka działa nawet po ich odłączeniu.
    zybex
    Helpful for users
    Gregory8181 wrote:
    Napięcie zmierzone na zaciskach dwóch przewodów oznaczonych w moim unifonie jako Lb i 0 (metodą prób i błędów znalazłem, że terkotka dalej działa przy pozostawieniu tylko tych dwóch więc pewnie jeden z nich to masa a drugi sygnał wywołania).

Sygnał wywołania (melodia) to typowe rozwiązanie w niemal wszystkich nowszych (od twojego) domofonach. Melodia trafia na słuchawkę unifonu gdy ktoś naciska przycisk przy drzwiach.
    U ciebie nie ma sygnału wywołania a jedynie załączane jest napięcie stałe na wymienione wyżej przewody. Napięcie to uruchamia brzęczyk.

Schemat twojego unifonu.

zybex
    Helpful for users
    Typowo jest tam 4,5V, ale pomiar powinien zrobić bez terkotki. Oczywiście ktoś powinien na dole naciskać przycisk.
    W sumie to skoro terkotka działa, to taki pomiar jest zbędny.

nikusert
    Level 40  
    No tak trochę się zamyśliłem.Dobrym rozwiązaniem jest podłączenie dzwonka elektronicznego ,przynajmniej miły dźwięk.
    Gregory8181
    Level 9  
    No tak, problem jest jednak taki, że napięcie to zmierzyłem i przy podłączonej terkotce i przy odłączonych przewodach Lb i O od unifonu. W obydwu przypadkach wynosiło ono 1,4-1,5 V
    zybex
    Helpful for users
    Gregory8181 wrote:
    No tak, problem jest jednak taki, że napięcie to zmierzyłem i przy podłączonej terkotce i przy odłączonych przewodach Lb i O od unifonu. W obydwu przypadkach wynosiło ono 1,4-1,5 V

Terkotka obciąża zapewne to napięcie. Jak chcesz dokładnie zmierzyć to odłącz terkotkę.
    nikusert
    Level 40  
    Wymienić ten w unifonie na elektroniczny,na taki sam jak ten dodatkowy.
    Gregory8181
    Level 9  
    zybex wrote:
    Gregory8181 wrote:

Terkotka obciąża zapewne to napięcie. Jak chcesz dokładnie zmierzyć to odłącz terkotkę.

Ale ja ją odłączyłem. Odłączyłem przewody od unifonu i napięcie się nie zmieniło- dalej jest 1,5V.

Terkotka działa. Skoro piszecie, że powinno to być co najmniej 4,5V a u mnie jest mniej, to może mam jeszcze jakiś inny model. Wklejam zdjęcia może one coś pomogą.
    zybex
    Helpful for users
    Na terkotce powinno być napisane napięcie pracy. Poza tym na zasilaczu też powinno być to napięcie podane.
    Ps. Może twój miernik źle mierzy.
    Gregory8181
    Level 9  
    Sprawdziłem i rzeczywiście na terkotce jest napięcie 4,5V. Miernik chyba w porządku, bo na baterii 1,5V pokazuje napięcie 1,6V. Zaczynam się denerwować. :-(
    zybex
    Helpful for users
    Obwód dzwonka jest bardzo prosty. Napięcie stałe z zasilacza (zapewne plus) idzie do przycisku i z niego (po naciśnięciu) do unifonu. Tam trafia na terkotkę i na końcu do masy.
    Gregory8181
    Level 9  
    W takim razie jeszcze jedno pytanie: czy jeśli terkotka działa na obecnym napięciu to jeśli kupię dzwonek na napięcie stałe 4,5V to on również będzie działał?
    nikusert
    Level 40  
    Jakikolwiek elektroniczny napewno tak.
    Gregory8181
    Level 9  
    Dopiero teraz przeczytałem swojego wczesniejszego posta i pomyślałem, że mogłem zostać źle zrozumiany. Na terkotce jest napisane napięcie pracy 4,5V co nie znaczy, że takie napięcie jest tam w rzeczywistości. W rzeczywistości jest tam napięcie 1,5V (przynajmniej według mojego miernika). Pytanie co to może oznaczać:
    1. Czy jednak mam zesputy miernik i w rzeczywistości jest tam 4,5V?
    2. Czy terkotka ma prawo działać przy napięciu 1,5V (zakładając że wskazania miernika są jednak prawidłowe)?
    3. Gdzie mogę znaleźć dzwonki na tak małe napięcia (przejrzałem trochę internet i wszędzie są dostepne tylko takie na napięcia 8V)?
    zybex
    Helpful for users
    Zadajesz dużo pytań a sprawa jest prosta. Podam ci jak ja to widzę. Mam brzęczyk na 4,5V i mam zasilacz, który daje 4,5V. Podłączam brzęczyk pod zasilanie i mi terkocze. Nie mierzę już napięcia jakie jest w tym momencie, bo i po co? Ważne, że działa jak trzeba.
    Według mnie, to przy 1,5V brzęczyk może zaledwie lekko drgać.
    Jak bardzo ci zależy, to poszukam identyczny brzęczyk i zrobię pomiar u siebie.

Odnośnie samych dzwonków, to w sklepie "Wszystko po 5 zł" kupiłem dzwonek, który był zasilany na trzy paluszki (czyli 4,5V). Poza tym popularne syrenki alarmowe (alarm okienny, drzwiowy) też są na trzy małe bateryjki 1,5V (LR44) a hałasują bardzo głośno.
    nikusert
    Level 40  
    Kolega Zybex jak zwykle ma rację (duże ukłony w jego osobę),jedynie bateryjny dzwonek jak wcześniej napisał,jedynie pewnie będzie musiał dołożyć mały mostek prostowniczy do dzwonka,bo terkotka pewnie jest zasilana prądem zmiennym jeżeli dobrze myślę.
    zybex
    Helpful for users
    nikusert wrote:
    jedynie pewnie będzie musiał dołożyć mały mostek prostowniczy do dzwonka,bo terkotka pewnie jest zasilana prądem zmiennym jeżeli dobrze myślę.

Niestety źle myślisz, bo ta terkotka jest zasilana prądem stałym. Jest to elektromagnes ze stykami przerywającymi obwód.
    To jeden z nielicznych domofonów, gdzie wywołanie następuje przez podanie napięcia stałego.
    Zastanawiam się jedynie nad tym, że być może u autora tematu w zasilaczu wyschły kondensatory i praktycznie jest słaba lub brak filtracji. Wtedy pomiar napięcia (przy działającym brzęczyku) może być przekłamany.
    nikusert
    Level 40  
    Nie widziałem unifonu ,a raczej nie naprawiałem unifonu z terkotką ,stąd moja sugestia że jest na napięcie zmienne,,co do kondensatorów wszystko możliwe.
    Gregory8181
    Level 9  
    Wolę sparafrazować, żeby mieć pewność, że dobrze rozumiem. Powinienem szukać dzwonka gdzie zasilanie będzie np. z 3 baterii, a sam sygnał dzwonienia będzie wyzwalany z mojej instalacji domofonu (czyli z tych przewodów z napięciem 1,5V), czy tak?
    nikusert
    Level 40  
    Tak, już to kolega Zybex napisał,jedynie nie pomyl (+) z ( -).
    zybex
    Helpful for users
    Gregory8181 wrote:
    Powinienem szukać dzwonka gdzie zasilanie będzie np. z 3 baterii, a sam sygnał dzwonienia będzie wyzwalany z mojej instalacji domofonu (czyli z tych przewodów z napięciem 1,5V), czy tak?

Niestety nie. Przecież masz już zasilanie, to po co te baterie? Podłączasz nowe urządzenie na napięcie stałe pod to stare zasilanie. Załączenie nowego urządzenia (np. buzzera lub syrenki) nastąpi z chwilą podania napięcia stałego przez naciśnięcie przycisku przy drzwiach wejściowych.
    Inna opcja to taka, że jeżeli zakupisz dzwonek z własnym zasilaniem, to wtedy zamiast brzęczyka podłączasz mały przekaźnik, którego to styki wykorzystujesz jako przycisk dzwonkowy.

Ps. Miałeś zmierzyć jakie masz napięcie stałe na linii dochodzącej do brzęczyka, ale przy odłączonym brzęczyku.
    nikusert
    Level 40  
    Oczywiście bateryjny ,ale bez baterii zasilany z domofonu (terkotki),lub jak pisze Zybex z baterii przez przekaźnik 4.5V ,raczej 5v ,takie bardziej dostępne.Codzi oczywiście o dzwonek.
    Gregory8181
    Level 9  
    Zybex dzięki za dotychczasową pomoc (podziwiam Twoją cierpliwośc dla moich głupich pytań). Tak mierzyłem to napięcie przy odłączonych przewodach- tak samo jak przy podłączonych jest to 1,5V.
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Przy tak małym napięciu 1,5V działa jedynie pocztówka dźwiękowa.
    Ostatecznie możesz zrezygnować z tego napięcia i dać jakiś elektroniczny dzwonek, a przycisk przy drzwiach będzie go uruchamiał. Jednak w tym celu musisz pominąć to napięcie stałe i dać "czysty" przycisk.
    Gregory8181
    Level 9  
    No tak, ale terkotka działa (i to wcale nie tak cicho) i po prostu myślałem, że uda się znaleźć coś na jej miejsce.