Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A6 '01 - przepala bezpiecznik nr 5

marco1988mg 24 Jun 2012 22:01 7634 10
    marco1988mg
    Level 9  
    Witam serdecznie mam duzy problem ze swoim audi niedawno je nabylem i nie dziala klimatronik, ele. lusterka. Do tego na zegarach wyskakuje komunikat: poziom oleju w silniku, temperatura wody, poziom plynu spryskiwaczy. podmienilem modul komfortu, odlaczylem go. Tak samo postapilem z panelem klimatronika. I nic nie pomaga po wlaczeniu zaplonu odrazu pali bezpiecznik nr 5.
    gawlo235
    Level 19  
    Masz rozpiskę do czego jest bezp. nr5? Napisz jak masz ksiażkę może być po niemiecku.
    marco1988mg
    Level 9  
    bezpiecznik odpowiada za klimatyzacje, ogrzewanie wnetrza, lusterka boczne, deska rozdzielcza to znalazlem w internecie bo na obudowie skrzynki bezpiecznikow jest tylko napisane: kl.15 supply (control unit)
    gawlo235
    Level 19  
    Pozostaje sprawdzenie tych urządzeń. Klimatronik działa? Wentylator nawiewu daje się regulować? Jak tak to czy klima nie jest włączona od razu po zapaleniu( wyłącz lub odłącz przy sprężarce kabelek) lusterka boczne - odłącz kostki przy drzwiach i sprawdź czy też się przepala nr 5 . Jak to nic nie da zwarcie jest gdzieś głębiej i bez fachowca trudno będzie Ci zlokalizować miejsce usterki.
    marco1988mg
    Level 9  
    sprobuje to odlaczyc i zobacze czy cos pomoze. Panel klimatronika wogule nie reaguje. kompem nie moge polaczyc sie z klimatronikiem, modulem komfortu. dzieki za podpowiedz
    david0075
    Level 2  
    to nic mi nie mówi panel climatronica podmieniałem i dalej wali ten bezpiecznik
    Szary KMD
    Level 12  
    Mam ten sam problem, udalo Ci sie go rozwiązać ?
    ociz
    Moderator of Cars
    Czujnik poziomu oleju.
    Szary KMD
    Level 12  
    Też tak sądziłem bo wyświetlało komunikat kontrolki oleju z napisem SENSOR, wymienił czujnik to samo. Znalazłem za to przy wymianie kolejnego już bezpiecznika nr:5 10A, inny objaw: zaczyna przypalać/kopcić z wtyczki czujnika ciśnienia klimatyzacji czy chłodnicy klimatyzacji.
    Po wypięciu wtyczki czujnika klimy (3pinowa wtyczka), we wtyczce:
    na pierwszym pinie podaje "-"
    na drugim "+" dopiero po odpaleni silnika 12-14,4V
    na trzecim "+" po przekręceniu stacyjki 10V (po odpaleniu silnika ok 12V)

Czy taki stan jest poprawny ? Mam wrażenie że nie i gdzieś przebija/zwiera, po odpięciu od czujnika klimy wtyczki, nie pali bezpiecznika nr.5
    Jakieś pomysły ?

Świeci się na Panelu sterowania cały czas "Eco" / Panel zmieniałem - to samo.
    OverHit995
    Level 9  
    Sry że tak późno ale może ktoś zna przyczynę tej usterki? mam taki sam problem tylko że posiadam jeszcze czujniki parkowania które są podpięte pod ten sam bezpiecznik, po wymianie bezpiecznika wszystko rusza i po kilku sekundach wywala bezpiecznik.
    Arkadiusz09
    Level 2  
    Identyczne objawy.
    Problem przepalajacego bezpiecznika spowodowany byl zwarciem czujnika G65 (wysokiego cisnienia klimatyzacji) po odlaczeniu problem ustal pozostala wymiana na nowy lokalizacja czujnika za zderzakiem po stronie pasazera