Witam.
Dzisiaj prezentuję mój ostatni projekt, którym jest samochodowy GPS Logger.
Układ powstał z dwóch powodów:
Pierwszy powód - parę tygodni temu udałem się na opolską giełdę i na jednym ze stoisk trafiłem na odbiornik GPS firmy JENTRO model SC-GPS-1 - zapłaciłem za niego dosłownie 5zł
Drugi powód - zbliżający się wakacyjny wyjazd moich rodziców. Ojciec bardzo lubi po powrocie analizować przebytą trasę
Te dwa "zdarzenia" zmobilizowały mnie do stworzenia takiego oto urządzonka.
Sercem układu jest Atmega328P w obudowie TQFP32, która komunikuje się z w/w odbiornikiem GPS dwukierunkowo poprzez sprzętowy UART z prędkością 115200. Żeby prawidłowo (bezbłędnie) odbierać ramki z odbiornika, zastosowałem kwarc 7.372800MHz. Całość docelowo zasilana jest przez port mini USB z ładowarki samochodowej lub z innego źródła dającego na wyjściu 5V i co najmniej 200mA, zakończonego wtykiem mini USB. Na płytce znajduje się stabilizator LD33 zasilający procesor oraz kartę SD, natomiast sam odbiornik GPS wymaga do poprawnej pracy 5V. Bezpiecznik polimerowy jest profilaktycznie.
Zasada działania jest następująca:
Po podaniu zasilania procesor naprzemiennie miga diodami LED przez 5 sekund. Jest to czas niezbędny do prawidłowego uruchomienia odbiornika GPS. Następnie wysyłana jest komenda przełączając odbiornik w tryb wysyłania tylko ramki GPRMC co jedną sekundę. Domyślnie GPS wysyła ramki GPGGA i GPRMC. Można też ustawić inne ramki, ale mi one nie były do niczego potrzebne. Po więcej szczegółów odsyłam do dokumentacji układ Sony CXD2951.
Po rozpoczęciu pracy układ oczekuje aż GPS zsynchronizuje się z satelitami i zacznie wysyłać poprawną ramkę GPRMC - poprawną w znaczeniu pełną. Świeci się wtedy dioda zielona, a czerwona zmienia swój stan co sekundę.
Jeśli ramka jest prawidłowa, to układ przechodzi do właściwej pracy, gdzie pełne ramki są zapisywane na kartę SD. Żeby zbędnie nie zajechać karty SD zapisuję co piątą odebraną ramkę. Dodatkowo w celu ochrony karty sprawdzam, czy odbiornik przemieścił się w stosunku do poprzedniego zapisu, zatem jeśli zatrzymam auto na światłach bądź zostawię na parkingu na całą noc, to z tego miejsca będę mieć tylko jeden zapis! Dioda zielona oznacza prawidłowe odebranie ramki GPRMC natomiast czerwona oznacza moment zapisu.
Zdjęcia układu:
Przykładowe zarejestrowane trasy (wyeksportowane do programu GOOGLE EARTH):
Trasa 1:
Trasa 2:
Praca układu w czasie jazdy:
Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam, Duch__
Fajne? Ranking DIY