Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System monitoringu IP - wymagania

stirlic_pl 25 Jun 2012 11:50 10023 30
Optex
    stirlic_pl
    Level 10  
    Witam
    Jak w temacie mam do zrobienia system kamer IP w domu weselnym i na zew tego budynku.
    Założenia:
    w środku obserwacja pracowników - kuchnia hol itd (5 kamer)
    na zewnątrz parking 50 x 50 (5 kamer ) i wyjścia z budynku (5 kamer)
    Kamerki żeby były z POE.

Kamer IP nigdy nie montowałem dlatego zwracam się z prośbą to specjalistów w tej dziadzinie.
    Jakiej firmy kamery montować, czy lepiej kartę do kompa czy rejestrator. Jakiej firmy sprzęt wybrać. Jak później jest z podglądem przez neta coś tam czytałem że trzeba jakąś licencję na soft do podglądy kupować??
    Jeżeli miałoby być stałe nagrywanie z tych 15 kamer to jaki dysk trzeba by było upchnąć.
    Jak z internetem przy takim systemie jaki musiałby być upload.?

Może macie jakiś podgląd na żywo co by moc ocenić jakość.
    Jak mniemam to jeśli wybiorę rejestrator to schemat będzie tak wyglądał

10x kamer IP ----> swich -----> rejestrator ------> i np monitor do podglądu

Dzięki za wszelkie sugestie
    Pozdr
  • Optex
    Marek31415
    Level 31  
    stirlic_pl wrote:
    Kamer IP nigdy nie montowałem dlatego zwracam się z prośbą to specjalistów w tej dziadzinie.
    Jakiej firmy kamery montować, czy lepiej kartę do kompa czy rejestrator.

A do czego ta karta?
    Kamery IP do switcha, komputer z oprogramowaniem i to wszystko.
    Jaki budżet i wymagania klienta?Kamery proponuję Vivotek-a, sprawdzone i niezawodne.
    stirlic_pl wrote:
    Jak później jest z podglądem przez neta coś tam czytałem że trzeba jakąś licencję na soft do podglądy kupować??

Zależy od oprogramowania, są programy, które nie wymagają dalszych licencji do podglądu.
    stirlic_pl wrote:
    Jeżeli miałoby być stałe nagrywanie z tych 15 kamer to jaki dysk trzeba by było upchnąć.

Stałe nagrywanie? Co przez to rozumiesz?
    Zapis z detekcji ruchu. Raczej nie stosuje się zapisu ciągłego.
    Co do dysku, zależy od wielu czynników.
    Rozdzielczość kamer, stopień kompresji, ilości klatek/s, treści obrazu, intensywności ruchu itp.
    Nie ma dobrej odpowiedzi, jak największy.
  • Optex
    mikan4
    Level 26  
    Rejestratory sieciowe zazwyczaj są bardzo drogie, komp w sumie jest tańszy, ale raczej przy ciągłym zapisie odradzałbym kupno PC-ta z marketu za 1500 zł :) Co do HDD, to tylko zależy od tego jak długi czas rejestracji ma być archiwizowany.
    Jeśli chodzi o jakość kamer IP to niestety, jeżeli chcemy aby widziały sensownie, to trzeba uzbroić się w zastrzyk gotówki i tu radzę CI uświadom klienta, że to bardzo kosztowna inwestycja. Jeśli chodzi o infrastrukturę sieciową, to musisz zrobić wsio na w miarę wydajnym switchu, jeżeli chodzi o neta, to wypadałoby mieć sensowne łącze (czyli neo 2,6,8 MBps odpada, bo tam upload to kanał), niestety jak szarpnie klient wszystkie kamery na raz to łącze zapcha, dodatkowo spotkałem się parę razy z tym że miejscowy usługodawca odciął klienta bo ten mu sieć zapychał monitoringiem IP.
    Co do podglądu to tu niestety sam monitor nie wystarczy, trzeba albo kompa albo NVR + monitor, jedyna opcja co do licencji to jest dużo firm które udostępnia za darmo oprogramowanie do obsługi kamer IP.

Dodatkowym minusem może być jakość (widoczność) na nagraniach nocnych z parkingu i zaciemnionych miejsc, niestety kamery IP przeważnie słabiej sobie radzą przy słabym oświetleniu.
    Jeśli to dom weselny, to wydaje mi się lepszym rozwiązaniem analogowy system, też można po necie popchnąć, a nie obciąży tak bardzo łącza i będzie coś widać w nocy, no chyba że klient chce mrówki na parkingu oglądać :)
    stirlic_pl
    Level 10  
    Budzet na kamerke do 1500 zł brutto
    kolego Marek31415 możesz podać model tej kamerki vivoteka??

Stale nagrywanie czyli 24h na dobę - ale to sobie chyb odpuszczę

Chyba też będę parł na jakiś dobry analog tak jak pisze mikan4

Do tej pory montowałem BSC rejestratory a kamerki to rożne - może macie jakieś typy sprzętu z których jesteście zadowoleni??
    mikan4
    Level 26  
    Może trochę stronniczo ale ja biorę bezpośrednio od dystrybutora, testowałem różne kamerki i powiem szczerze miałem od mojego kamerkę 700TVL i tańszą z konkurencyjnej firmy, oszczędziłem 50 czy 60 zł i niestety okazała się kaszana u klienta.
    Kamery K2, ewentualnie kompakty z samsunga
    Rejestratory K2, bądź XVR - (mimo że k2 są droższe niż bcs (o identycznym wyglądzie i parametrach) to jednak jakoś tu wolę serwis, nieraz chłopaki ratowali jak się coś skaszaniło konkretnie.
    Jak coś to daj cynk podeślę Ci namiar, dogadasz się, napewno pomogą.
    Marek31415
    Level 31  
    stirlic_pl wrote:
    Budzet na kamerke do 1500 zł brutto
    kolego Marek31415 możesz podać model tej kamerki vivoteka??

Vivotek IP8332, IP7361, FD7160 itd.
    To tylko przykłady, średnio licząc zmieścisz się w budżecie.
    Są oczywiście jeszcze inne, droższe i tańsze.
    Reeltime
    Level 16  
    Kolega stirlic_pl tak naprawdę nie określił celów wprowadzenia monitoringu wizyjnego (czemu on ma służyć a nie co robić), stąd też dyskusja na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy jest na tym etapie bezprzedmiotowa. Hasło - obserwacja pracowników co kryje się za nim ?, to samo dotyczy pozostałych "zadań".
    Należy zacząć nieco schematycznie i systemowo od sprecyzowania owych niejasnych celów ale da nam to na koniec ramy w których powinniśmy się poruszać w kwestii doboru sprzętu i co najważniejsze - czy potrzebujemy rozwiązań HD czy dobry analog PAL wystarczy ?
    Gdy już wykrystalizują się cele ochoczo posłużymy pomocą w doborze sprzętu !!!
    dipol_wlan
    Level 24  
    Proponuję kamery Sunell kopułowe zewnętrzne SN-IPV54/12UDRi wewnętrzne SN-IPD54/12VDR. Wszystkie mają mechaniczny filtr podczerwieni, oświetlacz IR, rozdzielczość Full HD, kartę micro SD i PoE.
    Obraz możne być zapisywany za pomocą oprogramowania dołączonego do zestawu lub na niskobudżetowym rejestratorze Signal NVR3216 HD, który kosztuje 2000 zł brutto i nagrywa obraz z maksymalnie 16 kamer. Rejestrator ma wyjście HDMI oraz VGA, obsługiwać go można myszką dzięki czemu nie ma konieczności podłączania komputera.
    Ferago
    Level 11  
    Przyłączam się do tematu.
    Mam do wykonania monitoring w hali przemysłowej i zastanawiam się czy już wypada instalować kamery IP czy lepszym rozwiązaniem jest pozostać przy kamerach analogowych.
    W naszej firmie wymaga się sporej ilości kamer, ze względu na to że praktycznie każde stanowisko pracy ma być objęte monitoringiem.
    Ciągłe nagrywanie, nawet do miesiąca wstecz.

Może dałoby się połączyć kamery IP do switha, a switha bezpośrednio do serwera tak aby nie brała udziału sieć LAN w hali która posłuży do komunikacji i przesyłu danych firmowych. Nie chciałbym aby była obciążona przez monitoring. Da się to jakoś sensownie oddzielić ?
    Reeltime
    Level 16  
    Kolego Ferago
    To o czym Kolega pisze czyli intencja aby wydzielić sieć to jeden z fundamentalnych aksjomatów dobrego systemu IP CCTV. Aby strumienie z kamer nie przycinały się i można było wykorzystać wszystkie zalety kamer megapikselowych sieć transmisyjna musi być wydajna i nie współdzielona z innymi aplikacjami lub procesami. Ideałem jest stworzenie sieci szkieletowej w technologii światłowodowej (brak ograniczenia odległości tak jak to ma miejsce w instalacji miedzianej) z punktami dystrybucyjnymi wyposażonymi w switche z interfejsami Gigabit Ethernet SFP i wspierającymi standard PoE (wówczas odpada kłopot z zasilaniem kamer) oraz lokalne zasilacze UPS. Wówczas można dopinać kamery do switchy lokalnych wykorzystując zwykłą skrętkę UTP. Co do ilości i rodzaju kamer to przydał by się plan obiektu ze wskazaniem miejsc newralgicznych lub stanowisk które mają podlegać obserwacji oraz informacja jak bardzo szczegółowa obserwacja ma to być. To jest moment w którym można dokonać wyboru wymaganej rozdzielczości a co za tym idzie niezbędnej ilości kamer, z tego wyniknie ilość portów w switchach no i rodzaj urządzenia zapisującego (serwer, NAS czy NVR). Gdyby Kolega chciał konkretnej pomocy proszę o o kontakt prywatny.
    jpl
    Level 34  
    dipol_wlan wrote:
    Proponuję kamery Sunell kopułowe zewnętrzne SN-IPV54/12UDRi wewnętrzne SN-IPD54/12VDR. Wszystkie mają mechaniczny filtr podczerwieni, oświetlacz IR, rozdzielczość Full HD, kartę micro SD i PoE.
    Obraz możne być zapisywany za pomocą oprogramowania dołączonego do zestawu lub na niskobudżetowym rejestratorze Signal NVR3216 HD, który kosztuje 2000 zł brutto

Twoja pomoc mnie rozwaliła... Klient potrzebuje 15 kamer IP, ty proponujesz mu kamery 1080p i do nich rejestrator który obsługuje całe .... 4 takie kamery :) pomoc powalająca.
    Wiadomo.. najtańsza :)

Wg mnie na 15 kamer w takim zastosowaniu ja bym to zrobił na kamerach analogowych. Oczywiście skrętką sygnał puścisz (z zastosowaniem transformatorów - a nawet puścisz też zasilanie).
    Dlaczego analog? Dom weselny kiedyś przerabiałem - i wiem że potrzebujesz kamer bardzo dobrze działających w ciężkich warunkach oświetleniowych. Światła, dymy, większość akcji typu "nawaleni zaczynają się okładać" są w nocy - czyli będziesz potrzebował obrazu nie zniekształconego.

Kuchnia - spokojnie analogi możesz zamontować.
    parking - jeżeli jest dobrze oświetlony 5 kamer analogowych załatwi ci sprawę.
    wejście - kamery dobrze usytuowane z zoomem - zidentyfikują ci twarze

Niech kamera kosztuje średnio 800 PLN Brutto (600 lini, wdr, czułość, obiektyw)
    Rejestrator 2000-3000 brutto z dyskiem, pełen podgląd przez internet, ihpone, android itp.
    Na dysku 2Tb - z detekcji ruchu zapisze ci koło 7-14 dni

Rejestrator musi być dobry z nagrywarką DVD (pewnie policja będzie często, więc pasuje żeby zgrywanie materiału było szybkie i bezproblemowe, inacze co zadyma będziesz jeździł i nagrywał na pendrive itp).
    Nagrywanie na kanał D1, 12kl/s - strumień minimum 3-4mbit
    Firmy APER, UNIMO, SAMSUNG, D-MAX, GANZ.
    Do takiego zastosowania nie polecam bcsów, k2, dahua, simtec itp itp itp - bo sobie nie poradzą z cięzkim oświetleniem.

Kamery: Wszystkie lepsze marki: novus, shany, samsung, d-max,

Co do IP: wg mnie na taki obiekt - żeby to wszystko dobrze i szybko działało - IP kamery musiały by być drogie, np iqeye, acti - ceny od kamery wyjdą koło 2000 pln brutto
    Do tego rejestrator który to wszystko obsłuży - i w łątwy i szybki sposób zgra wszystko w przypadku "zadymy" (w ip nagrania są 5x większe, więc dvd odpada)
    Rejestrator musiałby być komputerem, z dedykowanym softem do kamer IP - czyli nuuo, geovision, alnet. - koszt takiego kompa koło 6000 PLN brutto (komputer działa szybko i szybko zgrywa)
    Jeżeli nagrania 5x większe to trzeba mieć 2-4 x więcej dysków, więc 2-3 dyski 2TB - wystrczą na 7-10 dni.

użyj google - a znajdziesz dużo firm które każde rozwiązanie ci polecą sprzetowo
    goabroad
    Level 12  
    Ferago wrote:
    Przyłączam się do tematu.
    Może dałoby się połączyć kamery IP do switha, a switha bezpośrednio do serwera tak aby nie brała udziału sieć LAN w hali która posłuży do komunikacji i przesyłu danych firmowych. Nie chciałbym aby była obciążona przez monitoring. Da się to jakoś sensownie oddzielić ?

Może VLAN i odseparowanie kamerek od LANu.
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dokładnie tak jak radzi goabroad.
    Kup porządne switche, ustaw VLANy, ustaw priorytety i będzie działało jak osobna sieć w sieci.
    Reeltime
    Level 16  
    Szanowni Przedmówcy
    Nie znamy parametrów sieci, a nie sądzę aby była to kategoria 6 lub 7, zatem tworzenie VLAN-ów na słabej sieci niczego nie zmieni - po prostu "wyseparujemy" je wirtualnie, ale pasma od tego nie przybędzie, w przypadku kamer megapikselowych przy Full HD i chociaż 5 klatkach na sekundę w 2 strumieniach H.264 (zapis + podgląd) wymagane pasmo dla 1 kamery wyniesie około 1.5 Mbps (oczywiście po przycięciu jakości będzie mniej) nie zmienia to jednak faktu że przy 50 kamerach to już 75 Mbps i .... już po sieci FE.
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Reeltime wrote:
    Szanowni Przedmówcy
    Nie znamy parametrów sieci, a nie sądzę aby była to kategoria 6 lub 7, zatem tworzenie VLAN-ów na słabej sieci niczego nie zmieni - po prostu "wyseparujemy" je wirtualnie, ale pasma od tego nie przybędzie, w przypadku kamer megapikselowych przy Full HD i chociaż 5 klatkach na sekundę w 2 strumieniach H.264 (zapis + podgląd) wymagane pasmo dla 1 kamery wyniesie około 1.5 Mbps (oczywiście po przycięciu jakości będzie mniej) nie zmienia to jednak faktu że przy 50 kamerach to już 75 Mbps i .... już po sieci FE.

Co racja to racja.
    Ferago
    Level 11  
    W głównej siedzibie firmy mamy 9 rejestratorów (zwykłe komputery w szafie rack) składających się z dwóch kart DVR, po 16 kamer na kartę. Więc łatwo można sobie wyobrazić że w przyszłości w nowej hali będzie tych kamer bardzo dużo.
    Stary system zawodzi można stwierdzić że z oczywistych powodów. Jeżeli będę odpowiedzialny za monitoring na nowej hali firmy to chciałbym aby rozwiązanie było aktualnych standardów, stabilne i z myślą o przyszłości.
    goabroad
    Level 12  
    Korgoth wrote:
    Reeltime wrote:
    Szanowni Przedmówcy

Co racja to racja.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Zaczynamy od warstyw 1 i wymiana kabelkologii na fiber optic :)
    Reeltime
    Level 16  
    Dla Kolegi Ferago
    Otwartym tekstem mówiąc, należy po kolei:
    1. Oszacować potrzeby (jakość, wielkość pól pokrycia, wymagana detaliczność, warunki oświetlenia, czasy zapisu, etc .. ) co do ilości i rodzaju kamer i przyjąć margines bezpieczeństwa (niezbędną wielkość skalowania systemu w górę).
    2. Standard IP narzuca się tu z prostej ze względu na konieczność stopniowej bezbolesnej rozbudowy/modernizacji istniejącego systemu.
    3. Rozrysować w przestrzeni sposób mapowania kamer (które i ile do którego switcha z uwzględnieniem dystansu po kablu <90m)
    4. Wybrać wielkość switchy versus ilość punktów kamerowych
    5. Dobrać sprzęt i/lub oprogramowanie do wynikowej liczby kamer
    6. Sporządzić business plan - czyli kosztorys inwestorski
    7. Rozpisać przetarg lub konkurs ofert
    8. Wybrać wykonawcę okablowania lub całego systemu
    9. Zamontować kamery
    10. Uruchomić i poustawiać parametry zapisu i hierarchię dostępu
    11. Przekazać do eksploatacji i cieszyć się lub wściekać z wybranego rozwiązania ;o)
    Ferago
    Level 11  
    Reeltime wrote:
    Dla Kolegi Ferago
    Otwartym tekstem mówiąc, należy po kolei:
    1. Oszacować potrzeby (jakość, wielkość pól pokrycia, wymagana detaliczność, warunki oświetlenia, czasy zapisu, etc .. ) co do ilości i rodzaju kamer i przyjąć margines bezpieczeństwa (niezbędną wielkość skalowania systemu w górę).
    2. Standard IP narzuca się tu z prostej ze względu na konieczność stopniowej bezbolesnej rozbudowy/modernizacji istniejącego systemu.
    3. Rozrysować w przestrzeni sposób mapowania kamer (które i ile do którego switcha z uwzględnieniem dystansu po kablu <90m)
    4. Wybrać wielkość switchy versus ilość punktów kamerowych
    5. Dobrać sprzęt i/lub oprogramowanie do wynikowej liczby kamer
    6. Sporządzić business plan - czyli kosztorys inwestorski
    7. Rozpisać przetarg lub konkurs ofert
    8. Wybrać wykonawcę okablowania lub całego systemu
    9. Zamontować kamery
    10. Uruchomić i poustawiać parametry zapisu i hierarchię dostępu
    11. Przekazać do eksploatacji i cieszyć się lub wściekać z wybranego rozwiązania ;o)

Ok, wrócę do tematu jak zdobędę dalsze informacje.
    Póki co hala jest na etapie planowania infrastruktury IT.
    mikan4
    Level 26  
    Kolego jpl co Ty chesz nagrywać tą nagrywarką?? M jak Miłość w TVRip - ie??
    Bez jaj chyba nie liczyłeś ile zajmuje zapis? Poza tym większość rejestratorów jest wyposażona w port USB do podpięcia pendrive'a lub zewnętrznego HDD do backupu materiału.
    Co rozumiesz przez ciężkie oświetlenie?? Testowałeś może laboratoryjnie BCS/K2/DVS itd.. że wiesz na 100% że nie radzą sobie z oświetleniem??
    Ja rozumiem, że im droższy sprzęt tym się więcej zarabia, no ale bez przesady...
    Montuję rejestratory z d@huy i kamery między innym z bcs/k2/kpc i powiem że jak na razie nawet w totalnej ciemności sobie w miarę radziły.
    Poniżej te słabo widzące kamery, zapraszam do komentowania:
    Link
    Reeltime
    Level 16  
    Kolego mikan4
    "ciężkie" warunki oświetlenia to nie tylko ciemność czyli brak światła ale także to o czym m.in. wspomina Kolega jpl czyli zjawiska powodujące zmniejszenie przezroczystości powietrza takie jak mgła, opady atmosferyczne, dym no i szybkie zmiany natężenia oświetlenia - jakie są efekty tych zjawisk chyba Kolega wie. Zaś kamery które prezentuje kolega na Youtube-ie : obraz 1 i 4 to magia zwolnionej migawki i układu cyfrowej redukcji szumu co widać po odświeżaniu zakłóceń w odstępach 2-3 sekundowych, poza tym ma Kolega dosyć jasno w tym ogródku (cienie na trawie), myślę że np. kamera Samsunga lub CNB pracowała by jeszcze w kolorze w tych warunkach. Kamera 3 jest odświeżana dość szybko no i efekt murowany czyli "ciemność widzę", co do 2 kamery to tutaj chyba czas integracji jest ustawiona na zbyt krótki, widać już szum ale ekspozycja jeszcze niezupełna, albo nie włączony filtr szumów. Niestety zwolniona migawka ma swoje wady - szybciej poruszający się obiekt będzie jak wszyscy wiemy zamazany ... :(
    jpl
    Level 34  
    mikan4 wrote:
    Bez jaj chyba nie liczyłeś ile zajmuje zapis? Poza tym większość rejestratorów jest wyposażona w port USB do podpięcia pendrive'a lub zewnętrznego HDD do backupu materiału.

Kolego czytaj post, nagrywarka DVD jest wygodniejsza do zgrywania materiału, jak nad głową masz policje. Szybko sprawnie i do domu. Ponadto może to zrobić nawet właściciel takiego domu weselnego, lub pracownik.
    Pendrive? no jasne że jest, ale zgrywanie na pendrive też trwa, i trzeba mieć pendrive'a. Jak może wiesz, czasami się zdarza że policja nie chce pendrive'a albo nagrań z takiego nośnika.
    Raz miałem przypadek gdzie biegły podważył autentyczność nagrania na pendrive - jako że jest to nośnik gdzie można edytować dane.

mikan4 wrote:
    Co rozumiesz przez ciężkie oświetlenie?? Testowałeś może laboratoryjnie BCS/K2/DVS itd.. że wiesz na 100% że nie radzą sobie z oświetleniem??

Wystarczy że widziałem w akcji rejestratory BCS/K2/DVS - kupione za 2000 pln brutto, które mają strumień na kamerę 2000 kbits, widziałem jak sobie radziły w miejscach gdzie obraz zmieniał się często i to w 80%. Jedna wielka kasza na ekranie spowodowana zbyt małym strumieniem danych. Nawet to widziałem na rejestratorze gdzie strumień był ustawiony 4000kbits - ale rejestrator i tak nagrywał max 2000kbits.
    Zastanów się dlaczego żaden BCS/k2/DVS nie podaje bitrate'u dla kanałów? A dahua podaje? Bo w polsce papier łyknie wszystko.
    Wg mnie najlepsze rejestratory to takie które bitrate w ruchu mają nawet 6000-7000kbits.
    Nie żadne 1604LE-A / HF-AS / LF-A / LE-AS/SL / czy seria 31xx czy to bcs k2 dvs - wszystko to samo. Jak sam producent o nich pisze, są to rejestratory low-cost - do biór, domów.

Przykład - stacja benzynowa, dom weselny, dyskoteka - k2 były wcześniej -przy dynamicznych zmianach światła, obraz na żywo ok, odtwarzanie... kaszana.

mikan4 wrote:
    Poniżej te słabo widzące kamery, zapraszam do komentowania:
    Link

Z kamerami jest tak że każda teraz może widzieć łądnie. Przyznaje racje że widzą w nocy. Mi raczej chodziło o wdr'a i bezawaryjność.
    bernanio
    Level 14  
    możesz jeszcze zorientować się ze sprzętem ze stajni UBNT ,
    nie ma jak na razie zbyt dużego wyboru kamer, ale z tego co widziałem to działają fajnie.
    Kamery działają same lub z rejestratorem, rejestrator na PC. Dostęp przez przeglądarkę do panelu. Soft za free na Linux (pod Ubuntu i Debianem instalacja i konfiguracja przebiega super szybko) i na winde.
    Kamery obsługują vlan, działają na 12V i na 24V.
    Stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry[/youtube]
    Marek31415
    Level 31  
    bernanio wrote:
    Stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry[/youtube]

A w jaki sposób oceniasz jakość?
    Widziałem wiele kamer IP z dobrym i bardzo dobrym obrazem.
    Niestety przy dłuższych testach wychodziły wady.
    Niestabilna praca, uszkodzenia zasilaczy, wieszanie się w określonych przypadkach wynikające z niedopracowanego firmware.
    Nie wszystkie funkcje, te rzadziej wykorzystywane działały poprawnie.
    To wszystko świadczy o jakości, nie tylko obraz.
    Nawet ważniejsza jest niezawodność, bezawaryjna praca niż odrobinę gorszy obraz.
    Czy masz jakieś doświadczenia z instalacji i pracy tych kamer?
    Może rzeczywiście warto się nimi zainteresować.
    bernanio
    Level 14  
    Uptime kamer jest od czasu podłączenia do sieci, zasilanie PoE z porządnych zasilaczy UBNT (oczywiście w zestawie) z uziemieniem i na kablu FTP. Popatrz sobie w sklepie jaka jest cena, optyka na pewno będzie gorsza, ale czasami cena jest decydująca dla klienta czy zastosuje technologię. Firmware kamer jest na Linuksie, no i serwer jest na Linuksa a nie tylko na windows.
    yvv
    Level 20  
    Takie pytanie do poprzedników: jaka kamera dobrze widzi w dymie albo mgle?
    treborsz
    Industrial cameras specialist
    Jest jeszcze jedna opcja w przypadku mgły - kamera czarno-biała (lub dzień noc) z założonym na obiektyw filtrem pasma widzialnego.
    Mechanizm filtra światła widzialnego/podczerwieni jest wbudowany w specjalizowane obiektywy typu motorzoom - właśnie w celu umożliwienia obserwacji obszarów zamglonych.
    musicmen
    Level 2  
    w przypadku montażu kamer IP należy się zastanowić i dobrze zestawić sprzęt, a także zwrócić uwagę na infrastrukturę sieciową. W przypadku kamer IP będą zawsze występować opóźnienia. Jeżeli miałby polecić sprzęt to byłyby to kamery IP Samsunga. Na zewnątrz dałbym kamery szybkoobrotowe np SNP -3302H w obudowie zewnętrznej IP66, 30x zoomem optycznym, WDR, POE +
    W środku zamontowane mogłyby być w zależności od potrzeb kamera kopułkowa ( np. SNV-3120) lub typowa stacjonarka (SNB-3000) . Do tego oprogramowanie sieciowe na 16 kamer, które sprawdziłoby się lepiej aniżeli rejestrator, ponieważ rejestrator ma przepustowość 68 Mb/s , natomiast oprogramowanie posiada przepustowość do 250 Mb/s . Warto zaznaczyć, że kamery IP megapikselowe przy najwyższych ustawieniach np. 1.3 MP pobiera ok 7 Mb/s .
    Marek31415
    Level 31  
    musicmen wrote:
    W przypadku kamer IP będą zawsze występować opóźnienia.

Nie zawsze. Opóźnienie wprowadza kodek H.264.
    W systemach KD powiązanych z monitoringiem wymagana jest synchronizacja rejestracji karty zbliżeniowej z zapisywanym obrazem.
    Wtedy stosuje się kodek MJpeg lub wprost pobieranie poklatkowe w jpeg.
    Opóźnienie tu jest stabilne i wynosi 0.5 do 1 sekundy.
    Jest mniejsze niż w klasycznych rejestratorach analogowych.
    Kodek H.264 z założenia wymaga skompletowania pewnej ilości klatek do wygenerowania strumienia.
    Programy monitoringu też buforują strumień w celu sprawdzenia poprawności przesłanego pakietu.
    Jeżeli do tego dojdzie przytkanie procesora z powodu zbyt dużej ilości danych lub słabego sprzętu, opóźnienie dochodzi do nawet minuty.

musicmen wrote:
    Warto zaznaczyć, że kamery IP megapikselowe przy najwyższych ustawieniach np. 1.3 MP pobiera ok 7 Mb/s .

Ten maksymalny parametr to podana rozdzielczość 1.3 MPix?
    Dla mnie to jest minimalny dla systemów MPix.
    Rozdzielczość oczywiście to jeden z podstawowych parametrów mających wpływ na wielkość strumienia.
    Pozostałe to: ustawiona jakość obrazu (stopień kompresji), rodzaj kodeka, ilość klatek na sekundę i treść obrazu.
    O ile tym ostatnim raczej nie możemy manewrować, to pozostałe dają możliwość zmiany strumienia, obciążenia sieci i komputera nawet 20-o krotnie.
    Sama zmiana jakości z 100% na 80% wzrokowo jest trudna do zauważenia, strumień zmniejsza się prawie 2x.
    Tak więc ustawianie parametrów na maksymalne raczej nie ma sensu i żaden rozsądny instalator tego nie zrobi.