Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

falownik IMO - brak reakcji

Bogus105 25 Jun 2012 13:40 1790 2
Tespol
  • #1
    Bogus105
    Level 16  
    Witam Kolegów!

    zakupiłem 3 szt falowników i okazało się, że jeden działa, pozostałe nie. Model to dokładnie IMO EDX-075-21-E do zasilania silnika o maks mocy 0.75kW. Niedziałające falowniki ponumerowałem jako 1 i 2 i porównałem pomiary zrobione miernikiem z działającym egzemplarzem.
    ---------------------------------------------------------
    ezgemplarz 1:
    na pewno spalony mostek prostowniczy - jedna gałąź ma zwarcie więc od tego zacznę. Niestety nie mogę nigdzie namierzyć takiego mostka 1000V, 25A zgodnego z rozmiarami. Model GBJ25M. Rozumiem, że bez problemu mogę dać jakiś zamiennik? Czy na 800V może być - taki znalazłem w TME. Drugim elementem, który mi się 'nie podoba' to moduł IGBT IKCS17F60F2A. Patrząc na jego datasheet zmierzyłem kondycje diod na wyjściu V+(10), a wyjściami U(8), V(5) i W(2) i są spalone.

    Czy to oznacza, że nie ma sensu się już tym zajmować ze względu na koszty serwisu??
    ---------------------------------------------------------
    Egzemplarz 2: mostek ok - po podłączeniu zasilania nie wywala korków, ale też nic się nie dzieje. Sprawdziłem oporności między nóżkami przetwornicy i tak jakby było zwarcie, bo w działającym egzemplarzu pomiary były ok. 500R, a w obu niedziałających w tych samych miejscach było w okolicach 30-35R.

    Nie jestem serwisantem, czy któryś z Kolegów byłby w stanie podjąć się wyceny i naprawy. Może by z 2 niedziałających zrobić jeden działający?

    Co ciekawe jak podłącze tego działającego egzemplarza do 230VAC to jest ok, ale jak podłącze przewód PE to wyrzuca przeciwporażeniówkę w skrzynce bezpieczników u mnie w mieszkaniu - czyli jednak jest jakieś przebicie? Druga sprawa to temperatura pracy trafa przetwornicy, która robi napięcia +15V, -15V, +24V i +5V - (żółta na czwartym zdjęciu). Sprawdziłem pirometrem po ok pół godziny pracy i miała ok 70C - czy to nie za dużo?

    Proszę o porady Kolegów.
    Poniżej zdjęcia 'bebechów':
    falownik IMO - brak reakcji falownik IMO - brak reakcji falownik IMO - brak reakcji falownik IMO - brak reakcji falownik IMO - brak reakcji
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • #2
    falowniki.com
    Power inverters specialist
    Bogus105 wrote:

    Co ciekawe jak podłącze tego działającego egzemplarza do 230VAC to jest ok, ale jak podłącze przewód PE to wyrzuca przeciwporażeniówkę w skrzynce bezpieczników u mnie w mieszkaniu - czyli jednak jest jakieś przebicie?


    Stan normalny, nie podłączamy przemienników w instalacjach z wyłącznikami r.prądowymi. I nie ma takich wymogów ze względu na budowę przemienników.
  • #3
    Bogus105
    Level 16  
    Dziękuję za tą wiadomość!
    Czy Koledzy posiadacie schemat serwisowy tego falownika? Martwi mnie przetwornica napięć. Temat przetwornic jest dla mnie magiczny, a w egzemplarzu, gdzie IGBT i mostek są sprawne nie ma napięć -15, +15, +5 i +24 czyli padła. W działającym egzemplarzu przetwornica jest najbardziej grzejącym się elementem. Co jest z tymi przetwornicami? Czyżby słaby punkt?