Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Corrado G60 (kompresor) - dziwna usterka !(?)

mple 15 Jan 2005 20:27 5686 8
    mple
    Level 14  
    Witam
    Mam taki problemik, a mianowicie, jak uruchamiam auto zimne to wszystko jest OK, obroty wolne w granicach 850/min. Natomiast jak jest auto cieple to po uruchomieniu obroty biegu jałowego nie schodzą na mniej niz 1200/min. Czy to czujnik temper. czy silnik krokowy ? a moze zupelnie co innego. Mysle ze jest tez uszkodzona sada lambda bo auto ma przepały - co widac po ubywaniu paliwa i czarnej rurce. Prawdopodobnie jest to powiazane z czyms co juz wogule nie rozumiem, tzn., jak przekrece stacyjke na zaplon to musze szybko krecic rozrusznikiem bo w przeciwnym wypadku silnik sie zalewa - jakis zawor sie chyba nie zamyka albo cos. A tak ogolnie, silnik i turbo jest w stanie bardzo dobrym, poza tymi problemami. Moze ktos sie z czyms takim juz kiedys spotkal i pomoze, z gory dzieki.
    Pozdro.
    (?) - ozdobnik? [h]
  • Helpful post
    tomekb
    Level 25  
    witam
    potrzebny bedzie VAG do określenia błedów
    miałem kiedys auto z takimi samymi objawami ale okazało sie ze scięło klin na wale korbowym gdzie znajduje sie koło napedzajace rozrząd
    po prostu przesunęło sie o kilka stopni
    jakas franca nie dokręciła mocniej śruby
    dosyć czesto pracowałem nad tymi silnikami mam jako takie pojecie jezeli wypadnie cos powaznieszego to daj znac na priv postaram sie pomóc
    pozdro
    T
  • Helpful post
    iglotkz
    Level 12  
    ja bym stawial na czujnik temperatury ktory caly czas mysli ze silnik jest zimny i daje za duzo paliwa

Dodano po 56 [sekundy]:

ja bym stawial na czujnik temperatury ktory caly czas mysli ze silnik jest zimny i daje za duzo paliwa
  • Helpful post
    tomekb
    Level 25  
    owszem nie mozna wykluczyc czujnika
    najpierw zacznij od VAG-a
    ja podałem tylko z czym miałem do czynienia i jaki był powod niesprawności
    mple
    Level 14  
    Zobaczymy.
    A co sadzicie o tym zalewaniu po przekreceniu stacyjki na zaplon ??
  • Helpful post
    tomekb
    Level 25  
    chłopie to jest jak lizanie lodów przez szybe nigdy nie poznasz smaku
    najpierw VAG a potem bedziesz wiedział jak smakują te lody
    mple
    Level 14  
    Oki, podlacze VAG OBD, zobaczymy co bedzie, ale na podlaczenie musze poczekac az mi przysla interfejs, bo nie bede placil za podlaczenie 100 zł w serwisie jak za 120 na allegro mam swoj :), a ze mam laptopa to bedzie OK.
    Pozdro i dzieki za pomoc.
    mple
    Level 14  
    OK , zamontowalem nowy czujnik temper. i wolne obroty wrocily do normy. Dzieki.
    Niebawem podlacze VAG OBD i zobaczymy co tam jeszcze ...
    Pozdro.
    mars212
    Level 18  
    Witam, napisz, czy zdiagnozowałeś silnik, bo ja też mam dziwną sprawę i nie wiem od czego zacząć. Poszedł ci vag z corrado?