Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

stary zestaw komp. 2 sat. i 1 sub.

15 Sty 2005 20:52 711 1
  • Poziom 15  
    Ostatnio znalazłem w domu w jakimś kącie moje pierwsze głośniki komputerowe sprzed 4 lat. Był to zestaw pod nazwą SoundLink Centauri o mocy 480W P.M.P.O. Składał się z 2 satelitek i subwoofera (o ile można go tak nazwać).

    Podłączyłem go i...nie wiem czy to ze starości, czy z długiego okresu nieużytkowania, ale zauważam bardzo dziwne rzeczy, które dzieją się z subem:

    1. gdy gra głośno jest OK, dobrze współpracuje z satelitami, ale gdy ściszę (do poziomu pozwalającego na nieuciążliwe dla uszu słuchanie muzyki siedząc przed monitorem), to sub się po prostu wyłącza! Jest pewna granica głośności, poniżej której już nie pracuje, tylko sobie "popyrkuje". Po prostu bardzo cicho pierdzi w rytm muzyki. Muszę zwiekszyć głośność, aby włączył się ponownie.

    2. sub nie przenosi niektórych niskich tonów (szczególnie tych które są cichsze) i utwór jest pozbawiony niektórych dźwięków. Brzmi to czasem jakby się wycięło jakiś instrument (np. tubę, gitarę basową). Sub wycina tylko niektóre partie i robi to raczej rzadko....


    Co wy na to? Czym takie zachowanie może być spowodowane? Zaznaczam, że nie zależy mi na tym zestawie i mogę sobie w nim spokojnie pogrzebać, jeśli będę wiedział co jest powodem takiego grania...
  • Pomocny dla użytkowników
    Ogólnie można powiedzieć, że przyczyną jest dodoopność tego typu zestawów ale więcej mogłoby powiedzieć przeanalizowanie sposobu regulacji głośności. Sprawdź czy nie masz jakichś zimnych lutowań a i jeszcze czy kondensatory elektrolityczne nie wyschły ze starości i niskiej jakości.