Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie urządzenie wielofunkcyjne drukarka + skaner A3 do 1000zł ?

CarArt 26 Jun 2012 19:19 19601 13
phoenixcontact
    CarArt
    Level 9  
    Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy w takiej oto sprawie:

Obnoszę się z zakupem urządzenia wielofunkcyjnego drukarka + skaner A3 KOLOR.

Warunki jakie musi spełniać:
    1) dobrej jakości skaner kolor A3
    2) druk kolor A3
    3) praca w wi fi
    4) cena do 1000zł

Zastanawiałem się nad kupnem dwóch oddzielnych urządzeń ale nie mam na to miejsca.
    Jeżeli chodzi o rodzaj drukarki to atramentowa z powodu oczywiście ograniczonej ceny oraz rodzaju eksploatacji = domowa.
    Na innych cechach/funkcjach specjalnie mi nie zależy, oczywiście dobrze by było, gdyby dostępne były wysokiej jakości zamienniki tuszy po atrakcyjnych cenach

Z tego co się wstępnie orientowałem to:
    OKI, Kserox, HP nie posiada takich urządzeń.

Mam na celowniku Brother MFC-J6510DW Link
    Co o tym sądzicie?
    W ogóle jak to możliwe że dostaje drukarka + skaner a3 za ok. 850zl jeżeli np Plustek same skanery A3 zaczynają się od 2000zł?
  • phoenixcontact
    SEDNO
    Level 18  
    Brother'y są najtańsze w utrzymaniu (tanie, jeśli nie najtańsze zamienniki tuszy, lub montaż "wiecznych pojemników na tusz"). Wielofunkcyjne i dość tanie w zakupie. Jednak jeśli zależy Ci na szybkości pracy i świetnej jakości, to chyba tego nie osiągniesz.

Sam mam 2 Brother'y A4 i jestem zadowolony. MFC-J825DW jest rewelacyjna - duplex, wifi i lan, druk na cd/dvd, tacka z łatwą regulacją na wszelkiego rodzaju mniejsze formaty papieru do zdjęć, dotykowy ekran z w pełni Polskim menu, fax i wiele innych funkcji!

Jednak jeśli chodzi o wydruk zdjęć to ideałów nie ma, chociaż nie ma też tragedii. Jak dla mnie to jest ok, ale jako drukarka do drukowania zdjęć zarobkowo raczej odpada. Prędkość pracy jak już wspomniałem też nie powala.

Zakupiony jakiś rok wcześniej MFC-5490CN ma te same drobne wady co jego następca, jednak nie grzeszy taką mnogością funkcji. Jest to drukarka tania w utrzymaniu do mniej wymagających zadań niż następca.

Co do drukarek A3 nie miałem z nimi doświadczenia, ale przed zakupem MFC-J825DW, cena odpowiedników z A3 była kusząca, jednak zrezygnowałem, bo nie potrzebuję aż tak bardzo A3, a MFC-J825DW oferowała jednak więcej funkcji niż tańsze wersje A3.

Co do innych marek nie mam doświadczenia, odkąd kilka lat temu przesiadłem się na Brother'y, ze względu na ich rewelacyjnie niskie koszty w utrzymaniu, w czym są chyba bezkonkurencyjne ;).

Ten model, który podałeś wydaje się ok. Ma duplex, druk dwustronny, fax, wifi itp.
    Z tym, zę producent nie podał jakie w niej są pojemniki na tusz, bo jak wiadomo są różne i ich zamienniki nie zawsze są tanie (do MFC-5490CN kupuję 10 pojemników za 20zł :P).
  • phoenixcontact
    darozegaro
    Level 15  
    Też polecam brother tanie zamienniki generalnie ważne aby były dobre.
    Tam pasuje Zamiennik Brother LC1220 / LC1240 / LC1280 to są tusze które kosztują poniżej 10zł.

Ważne aby nie dopuszczać do przyschnięcia głowicy i można drukować latami.
    CarArt
    Level 9  
    Dzięki,
    Zadzwoniłem jeszcze do sklepu gdzie mają tę drukarkę aby spytać się czy można zrobić testowy skan.
    Niestety nie, ale gość mi powiedział, że "głębia skanu jest na poziomie 3" co oznacza że gorzej niż takie oddzielne skanery z głębią np 3.8 czy 4.
    Nie mam pojęcia co to za parametr i gdzie go szukać, ale generalnie najtańsze skanery A3 (osobne urządzenie) o głębi 3.8 zaczynają się od 2000zł.
    Muszę gdzieś znaleźć miejsce gdzie pozwolą mi na testowy skan rysunku kolorowego aby zweryfikować czy taka jakość skanu mi odpowiada, bez tego ani rusz.

W między czasie znalazłem firmę Epson, która w tym przypadku legitymuję się takim oto urządzeniem: Epson WorkForce WF‑7515 Link
    .. ale cena już lekko wyższa.
    darozegaro
    Level 15  
    A to tez spoko urządzenie i zamienniki tanie , wpisz w wyszukiwarkę :

Zamiennik EPSON T1301 BK BLACK czarny WF-7015 ,

i wychodzą około 14 zł więc tania w drukowaniu.
    CarArt
    Level 9  
    Słuchajcie nieprawdopodobna lipa w tym kraju jest jeżeli chodzi o te urządzenia.
    Po pierwsze od tygodnia staram się dowiedzieć jaka jest głębokość optyczna skanera w obu urządzeniach (brother MFC-J6510DW oraz EPSON WF-1715) i nikt nie ma pojęcia.
    Ani dystrybutor ani serwis, nic takiego. W specyfikacjach też próżno tego parametru szukać.
    W ogóle dodzwonienie się do firmy Brother graniczy cudem.

Ani Brother ani Epson nie mają kompletnie nigdzie tego urządzenia w salonie sprzedaży jako sprzęt demonstracyjny.

Ale uwaga teraz hit!
    Żaden sklep nie chce odpakować urządzenia na testowy skan (nie druk tylko skan) bo .... trzeba rozpakować i zamontować tusze!? Co to oznacza?
    Mianowicie drukarka bez tuszy lub z pustymi wyświetla komunikat i blokuje całe urządzenie! Nie można użyć skanera!!!! Reasumując, mając w domu urządzenie, w którym np skończył nam się tusz, nie możemy zeskanować dokumentu!
    CO ZA BZDURA? JAK MOŻNA TAK PROJEKTOWAĆ URZĄDZENIA WIELOFUNKCYJNE???!!!
    Aż mi się wierzyć nie chce!
    zen3x
    Level 34  
    Rozdzielczość optyczna to 2400dpi - epson, brother optyczna 2400 x 2400 dpi, interpolowana 19200 x 19200 dpi.
    roberto2011
    Level 9  
    CarArt,
    Dowiedziales czegos wiecej nt. głębii skanu i co dokladnie kryje sie za "3"?
    Kupiłeś Brother MFC-J6510DW? Jak ci się sprawuje?

Potrzebuje drukarki do użytku domowego ale z możliwością skanu i druku A3...
    Daj znać
    Dzięks
    raffal1990
    Level 10  
    CarArt wrote:

Ale uwaga teraz hit!
    Żaden sklep nie chce odpakować urządzenia na testowy skan (nie druk tylko skan) bo .... trzeba rozpakować i zamontować tusze!? Co to oznacza?
    Mianowicie drukarka bez tuszy lub z pustymi wyświetla komunikat i blokuje całe urządzenie! Nie można użyć skanera!!!! Reasumując, mając w domu urządzenie, w którym np skończył nam się tusz, nie możemy zeskanować dokumentu!
    CO ZA BZDURA? JAK MOŻNA TAK PROJEKTOWAĆ URZĄDZENIA WIELOFUNKCYJNE???!!!
    Aż mi się wierzyć nie chce!

Kolega chyba urwał się z choinki. Skanera można używać ale jak są pojemniki z tuszem, niekoniecznie pełne mogą być totalnie puste chodzi o to żeby fizycznie tam "siedziały" inaczej urządzenie nie ruszy, nawet skaner.

Żaden handlowiec nie udostępni ci tego typu urządzeń na testy bo to wiąże się z kosztami np tuszy a jeśli nawet tusze są w komplecie to nikt ci ich nie włoży do karetki (chyba że zagwarantujesz mu że kupisz to urządzenie ale w takim przypadku to równie dobrze możesz to sprawdzić w domu po zakupie) ponieważ jak zrezygnujesz z zakupu to po dłuższym czasie może zaschnąć głowica a wtedy takie urządzenie się do niczego nie nadaje no chyba że jako skaner ale w takiej opcji to nikt normalny tego nie kupi wiec ja doskonale rozumiem sprzedawców.

pozdr
    szymes
    Level 10  
    Witam Was serdecznie,

Ostatnio napaliłem się na brother'a MFC-J825DW. Przeszedłem się jeszcze do media marktu dla idiotów ;) , żeby zobaczyć, jak to wygląda. Rozmawiałem też z obsługą na temat zamienników -facet powiedział, że jeśli nie drukuje się często to od zamienników może uszkodzić się drukarka. Ponoć zapychają się kanaliki doprowadzające tusz do głowicy. Nie wiem, czy jest to prawda, czy nie, jednak nosząc się z zamiarem kupna tej drukarki myślałem głównie o zamiennikach.

Potrzebuję urządzenia takiego, jak to powyżej. Czy jest to Waszym zdaniem dobry wybór, czy w tej cenie może znajdę coś lepszego?

Do czego potrzebna drukarka:
    Do użytku domowego oraz mała firma (kilka razy w tygodniu coś będzie drukowane i skanowane).

Pozdrawiam
    SEDNO
    Level 18  
    bla bla bla, temu sprzedawcy zwyczajnie od małej ilości drukowania i od korzystania z zamienników, nie napełnia się kieszeń wystarczająco szybko...

Drukarka o ile jest podłączona cały czas do prądu, to co kilka dni(chyba jakoś tak co tydzień) włącza sobie automatycznie tryb czyszczenia głowicy. Pobiera minimalną ilość tuszu, czyści głowice i dzięki temu jest zabezpieczona przed zasychaniem tuszu . W tą funkcję były wyposażone wszystkie Brother'y z którymi miałem styczność, więc to chyba standard w tej firmie.

Odgrzewam trochę ten temat, ze względu na post powyżej i 1 podobne zapytanie z przed kilku dni na PW. ;)

Sprzęt działa u mnie bezawaryjnie i bezproblemowo na "niemarkowym" tuszu.

Co do opcji drukowania bez marginesów w MFC-J825DW, o którą pytano mnie na PW, to niestety nie wiem czy jest to możliwe i obecnie nie mam możliwości sprawdzenia tego. Proszę spróbować poprosić o taki wydruk jakiegoś sprzedawcę, który mógłby wydrukować taką stronę testową(marginesy na 0mm ustawia się po prostu w programie do pisania - MS Office/OpenOffice Writer). Choć drukarka może mieć automatyczny margines ustawiony np na 0,5mm, więc trzeba by to "fizycznie" sprawdzić.
    szymes
    Level 10  
    Witam,

Kupiłem wyżej wspomniana drukarkę i jestem bardzo zadowolony. Śmiało polecam drukarkę brothera.
    Jestem ciekaw tylko, jak to będzie z zamiennikami.

@U.P.
    Jakiego producenta polecasz zamienniki?
    polma
    Level 1  
    Brother-a MFC-J6510DW opis
    Mam Brother-a MFC-J6510DW
    Jadę na tuszach zamiennikach od roku jak dotąd wszystko ok. Jedyna rzecz o której należy pamiętać to żeby sprzęt podłączony był do prądu i bez przerwy musi być w stanie czuwania, co jakiś czas czyści sobie głowice. Z początku ją wyłączałem jeden kolor przestał drukować, musiałem w menu wybrać czyszczenie głowic i to pomogło.
    Skany robi moimi zdaniem dobre jeżeli chodzi o zwykłe dokumenty, jeżeli ktoś potrzebuje skaner do wysublimowanej grafiki to na pewno nie powinie kupować urządzenia wielofunkcyjnego.
    Kupując nie znalazłem nigdzie dobrej specyfikacji tego produktu.
    Jest to drukarka dość tania jak na A3, jest na rynku droższy model z dwoma szufladami na A3 i A4 i myślałem że tylko tym się różni.
    Drukarka ta jest tania gdyż posiada dupleks tylko do odwracania papieru drukowanego.
    Jeżeli drukujecie z komputera i macie druk dwustronny do wszystko OK.
    Jeżeli jednak chcecie zrobić dwustronną kopię lub skan to nie posiada ona automatu do odwracania oryginału, można taką kopię wykonać ale trzeba przełączać się po MENU kilka kliknięć i ręcznie odwracać kartkę, na szybie, jeśli ktoś potrzebuje taką kopię raz w miesiącu to można się bawić ale do biura to trochę upierdliwe, droższy model posiada taki automat i wówczas jednym przyciskiem włączamy kopie dwustronne.
    Kolejna mała wada to tylny podajnik papieru myślałem że włożę tam A3, a w szufladzie A4 i dędzie mi pobierał który wskażę. Drukarka pobiera zawsze z tylnego podajnika jeżeli coś tam włożycie, druga rzecz może tam być tylko jedna kartka ponieważ nie zamontowali automatu do pobierania pojedynczych kartek. Np kseruję 3 sztuki A3 z tylnego podajnika wówczas muszę czekać na każdy wydruk wkładać pojedyncza kartkę wciskać OK i wtedy następuje wydruk.
    Ogólnie drukarka drukuje przyzwoicie, kolory są jednak matowe, nie tak żywe jak w laserowej, ale kilkukrotnie tańsze, tusze starczają na przebieg jaki daje specyfikacja, ja używam tych XL powiększonych. Moim zdaniem drukarka dobra do domu , dla studentów, jednak brak podajniki i automatu do odwracania oryginału oraz drugiej szuflady na duży papier dla biura czynią ją mało przydatną, zbyt duże komplikacje przy wykonaniu kserokopii. Zaleta długa gwarancja, firma wie jaki sprzęt robi. Miałem też małe problemy z pobieraniem papieru z szuflady, chyba zależy to od wilgotności papieru, bywają zacięcia, lub nie umie pobrać papieru.
    Pozdrawiam myślę, że opis będzie przydatny dla kupujących.