Witam.
Otóż mam pewien problem ze skuterem, a mianowicie w ostatnim czasie paliło mi żarówkę od krótkich świateł, kupiłem nową i niestety nic to nie pomogło. Po poradzie u mechanika stwierdziłem iż to regulator napięć, ale nie miałem jak go kupić więc założyłem żarówkę 45W/12V - poprzednia 35W.
Lecz na drugi dzień i ta również odmówiła posłuszeństwa. Wczoraj w czasie jazdy już zastrajkowały wszystkie światła krótkie, długie i te postojowe z tyłu - stop i kierunku działają normalnie.
Po założeniu nowego regulatora napięć i kompletu nowych żarówek niestety
świateł jak nie było tak nie ma.
A dzisiaj rano skuter nie odpalił wcale. Kręci normalnie, ale nie ma iskry.
Skuter to chinol - zadbany, tylko trochę wysłużony(14tyś. kilometrów)
Czy ktoś mógłby poradzić co to może być? Czy mogły paść cewki na statorze? Bo z tego co kojarzę na nim znajdują się cewki od zapłonu jak i od świateł
Czy może moduł? Lub cewka zapłonowa - choć nie wiem co ona ma do świateł
Czekam na odpowiedź czy poradę
)
Pozdrawiam.
Otóż mam pewien problem ze skuterem, a mianowicie w ostatnim czasie paliło mi żarówkę od krótkich świateł, kupiłem nową i niestety nic to nie pomogło. Po poradzie u mechanika stwierdziłem iż to regulator napięć, ale nie miałem jak go kupić więc założyłem żarówkę 45W/12V - poprzednia 35W.
Lecz na drugi dzień i ta również odmówiła posłuszeństwa. Wczoraj w czasie jazdy już zastrajkowały wszystkie światła krótkie, długie i te postojowe z tyłu - stop i kierunku działają normalnie.
Po założeniu nowego regulatora napięć i kompletu nowych żarówek niestety

A dzisiaj rano skuter nie odpalił wcale. Kręci normalnie, ale nie ma iskry.
Skuter to chinol - zadbany, tylko trochę wysłużony(14tyś. kilometrów)

Czy ktoś mógłby poradzić co to może być? Czy mogły paść cewki na statorze? Bo z tego co kojarzę na nim znajdują się cewki od zapłonu jak i od świateł

Czy może moduł? Lub cewka zapłonowa - choć nie wiem co ona ma do świateł
Czekam na odpowiedź czy poradę

Pozdrawiam.