Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SAGEMCOM F@ST 2704 jak skonfigurować???

27 Cze 2012 14:55 21783 4
  • Poziom 2  
    Witam,
    mam ogromny problem. Próbowałam zainstalować modem sagemcom f@st 2704. robię wszystko zgodnie z instrukcją. ale zatrzymuję się w martwym punkcie: w instrukcji pisze, ze trzeba go skonfigurować wchodząc na 192.168.1.1, ale jak do cholery mam na to wejść, jak nie mam neta? Ktoś ma jakiś pomysł? Próbowałam wejść u znajomych, ale się nie da. wpisuję admin/admin po tysiąc razy i nic z tego. a i jeszcze jak podpinam go do kompa przez ethernet to dostępne jest tylko połączenie lokalne, cokolwiek to znaczy. wchodzę na centrum sieci i udostępnienia, tam pisze, że sieć jest niesklasyfikowana. mam win 7. net jak nie chodził tak nie chodzi. warto wspomnieć, ze nie dostałam żadnego sterownika do niego. Ktoś wie jak pomóc? aha, i jak próbuję rozwiać problem, to pisze coś w stylu: niesklasyfikowane IP. POMÓŻCIE
  • Poziom 43  
    To raczej na początku tej instrukcji się zatrzymujesz...
    W domu, będąc podłączona do tego urządzenia musisz wpisać http://192.168.1.1 w przeglądarkę internetową, nie u znajomych, nie gdziekolwiek indziej.

    Karta sieciowa musi być ustawiona na automatyczne pobieranie adresu, kabel pomiędzy komputerem a urządzeniem musi być sieciowy, nie telefoniczny.

    Komunikatu "niesklasyfikowane IP" w systemach Windows nie ma, na przyszłość po prostu rób zrzuty ekranu.
  • Poziom 2  
    Mam dokładnie ten sam problem. Oczywiście u siebie się próbuję przez przeglądarkę dostać... ale nic się nie dzieje bo "niby neta nie ma". Komputer z modemem normalnie połączony (czy to przez wifi czy przez Ethernet jest ta sama pieśń), tylko właśnie w przeglądarce skonfigurować nie mogę, bo się nie łączy.

    Internet w ogóle mam. Mogę łączyć się z Internetem jak teraz przez mój stary modem, ale nie po to przecież dostałam do nowej umowy (a raczej przedłużenio-ulepszeniu starej umowy) modem Sagemcom fast 2704 żeby mi stał na półce jako eksponat obecnej epoki :) W dodatku to jedyna opcja bez przewodowa jak dla mnie :)

    Asystent z orange - program, nie pomaga, rejestracja też na stronie nic nie daje by uzyskać parametry do połączenia, bo wyskakuje błąd EAI_getCFSI_error przy próbie rejestracji. Możliwe, że po prostu nie muszę tego robić, skoro przecież łączę się przez wcześniejsze parametry z Internetem. Ale asystent też mnie połączyć nie chce kiedy podaje i parametry rejestracyjne i te po prostu o które prosi czyli chyba numer umowy i haslo (już nie pamietam). W każdym razie na wsze i różne sposoby wpisywałam i na stronie i w asystencie i nic :)

    To realne by skonfigurować modem w przeglądarce nie mając teoretycznie dostępu do internetu w ogóle? Nie mam pojęcia co robić :)

    Dodano po 4 [minuty]:

    Dodam że na modemie swego czasu się paliła zielona dioda "@" a teraz coś raczej czerwona. Ale jak była zielona też nie mogłam dostać się do konfiguracji modemu w przeglądarce. Modem jest nowy, wczoraj a raczej dziś w nocy go podłączałam i próbowałam robić pierwsze manewry ;)

    Dodano po 6 [minuty]:

    Jeśli jakiekolwiek ma to znaczenie, to system: Vista Home Premium. Próbowałam skonfigurować w Explorerze, ale z tego co i pamiętam to w Mozilli. Rezultat ten sam.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Pierwsza sprawa to podłącz router pod komputer i daj screen-a z komendy ipconfig /all wpisanej do cmd.
  • Poziom 2  
    Okej. Nie wiem czemu i tak, ale u mnie udało się skonfigurować po prostu.... po zresetowaniu modemu (ale dziwne, skoro nowy był...), przez ten mały otworek w modemie. I połączyło i super :)

    Dodano po 20 [minuty]:

    Jedno mnie tylko zastanawia - ma to jakieś znaczenie, że wyświetla mi niby że "tylko lokalne" ? Internet normalnie mam i jak patrzyłam na http://www.orange.pl/speedtest.phtml to miałam 10,66 Mb/s download, Up 0,92 Mb/s przy ofercie 10Mb/s, czyli jak wnioskuje, że wszystko jest w porządku i nie mam czym się przejmować... :)