Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hitachi HA-D100, brak sygnału na wyjściu

27 Cze 2012 17:38 2707 27
  • Poziom 13  
    Witam serdecznie wszystkich. Borykam się z problemem wzmacniacza Hitachi HA-D100, który zbudowany jest na końcówkach STK4044V. Wymieniałem w nim wczoraj końcówki mocy i wzmacniacz nie daje sygnału wyjściowego. Zmierzyłem Vcc na 13 pinie i wynosi 60,5V (rekomendowane to 61V). Na wejściu wzmacniacza dochodzi napięcie, na wyjściu wzmacniacza, wyjście głośnikowe napięcie mieści się miedzy 3 a 7mV, na wyświetlaczu surround przy podaniu sygnału na wzmacniacz z phono można zauważyć ze sygnał ten dochodzi. Więc pytam, w czym jeszcze może tkwić problem, nie wiem czy przekaźnik nie działa z opóźnieniem czy włącza się wraz ze wzmacniaczem bo po prostu go nie słysze ale skoro napięcie na końcówki przychodzi to można stwierdzić ze po prostu działa, chyba ze jest odpowiedzialny za coś innego?

    Dodano po 12 [minuty]:

    Sluchajcie jest problem, pod INPUT pierwszej koncowki przychodzi napiecie 0,5V a pod druga skacze od 0,5 niekiedy do 20V.

    Schemat układu:
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/41560/SANYO/STK4044V.html
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 17  
    Witam. W razie obecności napięć zasilania (+) i (-) 61V, warto sprawdzić kondensatory.Jeśli poprawnie zrozumiałem przekaźnik pstryka? To oznacza, że układ zużywa normalny prąd. Myśle że na jednym z pinów jest nieodpowiednie napięcie.
  • Poziom 13  
    Witam ponownie. Napiecie wg. schematu zgadza się jak najbardziej ale mogę sprawdzić. Z przekaźnikiem jest taki problem, że po prostu nie wiem czy działa bo nie wiem czy jest z opoznieniem czy pstryka wraz z włączeniem przycisku POWER hmm stwierdziłem tak, że jest dobry ponieważ zauważyłem ze napięcie zasilające dochodzi do końcówki i sygnał wchodzący. Mysle ze sygnal wchodzący ten który ma 0,5-19V jest o wiele za duży, wydaje mi się ze 0,5V jako sygnal wchodzacy wystarcza?
  • Poziom 17  
    Witaj.Rzeczywiście w razie kiedy nie działa "encoder" takie zjawisko jest całkiem możliwe. Jeśli nie masz oscyłatora, posłuchaj sygnał nausznikiem ( przez kondensator 2 lub 4,7 mF) żeby sprawdzić czy rzeczywiście on jest zanadto duży.W razie kiedy sygnał ma zanadto duży poziom wtedy rzeczywiście układ blokuje się. Można odlutować jedną nogę kondensatora 4,7 mF ( na pin 1) i podłączyć sygnał z oddzielnego źródła. Lecz to należy czynić od razu w obu kanałach.
  • Poziom 13  
    tak tak ale jak wezme nausznik, podlaczajac go do sygnalu gdzie waha się napięcie od 0,5 do 19V to będę miał skopcone ucho, sprawdzę to na drugiej końcówce, gdzie napiecie jest mniej wiecej stale i utrzymuje się w granicy 0,5V. Bardziej drazni mnie przekaźnik, może go po prostu zewrzeć ? bo do teraz nie jestem pewny czy on działa, chyba ze go rozbiorę i zobaczę z góry czy zwiera? Oby go nie uszkodzic.
  • Poziom 17  
    luk526 napisał:
    ale jak wezme nausznik, podlaczajac go do sygnalu gdzie waha się napięcie od 0,5 do 19V to będę miał skopcone ucho,


    Przepraszam,nie uważnie czytałem.Rzeczywiście 19V będzie zanadto dla ucha.Żeby uchu nic nie stało się należy nausznik podłączyć przez kondensator. Myślę że przekaźnik można zewrzeć lecz nie na stałe.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Okej kondensator bedzie jutro wymieniony.Myslę ze razem do tego dojdziemy, dzieki wielkie narazie, co do przekaznika to zadam glupie pytanie, nigdy z tym nie pracowałem i nie wiem jak go zewrzec. Jest 6 nóżkowy, 4 nozki sa obok siebie a 2 osobno, czyli w tych 2 osobno jest cewka a te 4 pozostałe powinny się zewrzeć jesli przekaznik by działał ? Przejscie miernikiem sprawdzic na tych dwoch osobnych nozkach ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 17  
    luk526 napisał:
    Jest 6 nóżkowy, 4 nozki sa obok siebie a 2 osobno, czyli w tych 2 osobno jest cewka a te 4 pozostałe powinny się zewrzeć jesli przekaznik by działał ?


    Oczywiście.
  • Poziom 13  
    Wymienilem kondensator z 4,7uF 25v na 4,7uF 50v, zwarlem przekaznik, wlaczam wzmacniacz i gdzies poszedl dymek z okolicy kondensatorow.

    Dodano po 3 [minuty]:

    nie powiem dokladnie gdzie to bylo bo nie chcialem go dlugo trzymac zeby tej czesci nie przepalić, ale gdzies miedzy miejscem rpzekaznika ktory zwarlem, transformatorem, wejsciem phono i wyswietlaczem , kondensatorami glownymi.

    Dodano po 2 [minuty]:

    sprawdzilem oczywiscie stary przekaznik, przejscie na cewce jest :) styki sa troszke czarne, walne je papierem, ale to na razie i tak nic nie da skoro dalej nie dziala, liczę na was chlopcy:)!
  • Poziom 17  
    Należało by pierwsze włączyć urządzenie a już potem pincetą zawrzeć przekaźnik lecz tylko na sekundę.Podejrzewam, że problem polega nie w przekaźniku. Myślę warto znaleźć element z którego właśnie wychodził dym.Być może przepaliła się jakaś dioda w bloku zasilania
  • Poziom 13  
    Tak takk tylko co to jest, nie chce nic wiecej przepalić znow zwierajac przekaznik, a na samej plycie nie wiele widac, nic zabieram się do sprawdzania tego miejsca bo tylko tyle zostało do zrobienia na ten czas.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Jest tez tutaj układ NEC upc1237h, co to za układ ? i mozliwe ze z niego poszedl dymek, bo nic wiecej tutaj nie ma hmm..
  • Poziom 12  
    nie chce cie wprowadzić w błąd ponieważ nie znam tego układu ale z tego co widze to jest odpowiedzialny za zabezpieczenie protector. Sprawdź ten układ
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Heh w ogóle dzieki za zainteresowanie, co do układu zabezpieczającego, jeśli macie gdzieś opis to moglibyście wrzucić, byłbym bardzo wdzięczny, muszę go sprawdzić n jakiejś podstawie, wyjście mierzyłem głośnikowe niedawno i napięcie stałe wynosiło tam 7mA czyli znośne, końcówki są wymieniane 3 dni temu!...nieopodal dymu znajduje się mostek graetza, ale myślę, że on działa bez zarzutów skoro napięcia zasilające końcówkę były spoko.
  • Poziom 34  
    luk526 napisał:
    nie chce nic wiecej przepalić znow zwierajac przekaznik, a na samej plycie nie wiele widac

    Jest tez tutaj układ NEC upc1237h, co to za układ ? i mozliwe ze z niego poszedl dymek


    To zwierałeś styki czy cewkę przekaźnika? Przy okazji; co to za pomysły ze "zwieraniem przekaźnika"?

    µPC1237 jest scaloną kostką używaną właśnie jako zabezpieczenie w niektórych konstrukcjach wzmacniaczy m.cz.
    Zawiera detektor przesterowań, składowej stałej i steruje przekaźnikiem.

    Zapewne zwarłeś piny przekaźnika które są połączone z cewką, a nie stycznikami.

    Tu masz dokumentację kostki scalonej zabezpieczenia:

    µPC1237

    luk526 napisał:
    wyjście mierzyłem głośnikowe niedawno i napięcie stałe wynosiło tam 7mA


    Cóż to takiego :?:
  • Poziom 28  
    luk526 napisał:
    Sluchajcie jest problem, pod INPUT pierwszej koncowki przychodzi napiecie 0,5V a pod druga skacze od 0,5 niekiedy do 20V
    Omomierzem sprawdź opornik R2 przy pin1 (INPUT) drugiego układu STK czy jest 56kΩ (schemat z pierwszego postu).

    luk526 napisał:
    Jest tez tutaj układ NEC upc1237h, co to za układ ? i mozliwe ze z niego poszedl dymek
    Jeśli zwierałeś cewkę to dymek może być z niego lub w najlepszym przypadku z opornika który jest połączony szeregowo z cewką.
  • Poziom 13  
    Zwierałem styczniki nie cewkę ! napisalem dokladnie wyżej jak to zrobiłem, cewkę tylko sprawdzałem a dokładnie obwód!
  • Poziom 34  
    No ale niemożliwe jest prawdopodobne uszkodzenie tego co sugerujesz, jeżeli zwierałeś nie cewkę! Nie rozumiesz tego?

    Cytat:
    Jest tez tutaj układ NEC upc1237h, co to za układ ? i mozliwe ze z niego poszedl dymek


    Temat się rozrasta...

    Patrz jeszcze tu:

    Cytat:
    luk526 napisał:
    Jest 6 nóżkowy, 4 nozki sa obok siebie a 2 osobno, czyli w tych 2 osobno jest cewka a te 4 pozostałe powinny się zewrzeć jesli przekaznik by działał ?


    Kol. mnych tobie potwierdził, ale czy tylko na tym potwierdzeniu się opierałeś? Czy nie trawiła Cię ciekawość, czy na 101% jest tak jak to sobie wydedukowałeś?

    Sądzę, że rozwalisz pół maszyny zanim dojdziesz do rdzenia pierwotnej usterki.

    p.s. Jednostkę napięcia elektrycznego pisz z dużej litery.
  • Poziom 12  
    Nie wiem jak wy panowie, ale moim zdaniem koledze pomoże jedynie serwis. Chyba że kolega zrobi krok w tym kierunku i posprawdza elementy w otoczeniu tego układu. Mój amplituner niedawno naprawiłem, też brak dźwięku w kolumnach jak i słuchawkach, ale to winny był scalak ze wzmacniaczami operacyjnymi.
  • Poziom 13  
    Dobrze zwarłem przekaźnik na 101%, dostlownie na parę sekund, zwieralem styczniki, nie cewkę ze stycznikami, rozbierałem ten przekaźnik i widziałem gdzie jest cewka a gdzie styczniki, dlaczego ten układ jest niemożliwy do zajechania, skoro to jest protector to może odpowiadać za te błędy.
  • Poziom 12  
    Sprawdź ten układ co mówiłem i elementy w jego otoczeniu. Ściągnij jego notę aplikacyjną i sprawdź układ, być może ubiłeś tranzystor w jego otoczeniu, diodę lub rezystor. Cierpliwości i sprawdzaj na spokojnie każdy element. Możesz sobie pomóc schematem. Nikt ci nie powie co się uszkodziło, jedyna metoda na znalezienie usterki to miernik w dłoń i sprawdzanie.


    Moderowany przez Mirek Z.:

    Popraw pisownię swoich postów - wszystkie zdania należy zaczynać wielką literą (również pierwsze w poście) i kończyć np. kropką. Dbaj o interpunkcję.
    Ten post poprawiłem.

  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Witam. Chciałbym odkopać temat, wróciłem do pracy ze wzmacniaczem. Postępem jaki zrobiłem jest wymiana układu zabezpieczającego głośniki przed zwarciem, temperaturą, napięciem stałym na wyjściu. Układ protector nec upc1237H został wymieniony na upc1237HA, niestety to nie dało rezultatu większego. Przekaźnik zwierałem na ostro i nic. Przeszedłem do dalszej pracy i zauważyłem ze dioda przy przekaźniku się spaliła 496 Ohm na przejściu, w drugą stronę 490 Ohm, wymieniłem na 520 Ohm, Zwarłem przekaźnik na ostro, pojawił się chark w głośniku i dioda ponownie się spaliła, również dioda zennera na wyjściu głośnikowym jest spalona, co może boleć ten wzmacniacz ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Potrzebuje tylko wskazówki i dobrej rady. Uczę się jako elektronik, pasjonuje mnie to więc działam w tym kierunku, tylko nie robię tylko jednej rzeczy jak wzmacniacze tylko zajmuje się ogólnie elektroniką, komputerami, jest to dla mnie ciężki orzech do zgryzienia, jakbym miał schemat wzmacniacza to już dawno by grał tylko kupno schematu kosztuje bo nie da się dostać na internecie za darmo...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Ok, uczyć się od mistrza trzeba !:) Zrobię jak mówisz, nie bd wylutowywał, chyba ze kondensatory. Oporniki,diody sprawdzę na płycie bo jest dobre dojście !:) Pozdrawiam, dam znać, poświęcę się troszkę temu bo w sumie od czegoś trzeba zacząć a najlepiej od podstaw :) Pozdrawiam, w razie pytań bd pisał na PW do Ciebie jeśli to nie robi problemu !