Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosa Stihl FS 85 - co należałoby wymienić łącznie z pierścieniami?

czasnagli 28 Jun 2012 07:53 5053 8
    czasnagli
    Level 17  
    Pozwolę sobie zadać kolejne pytanie. Chciałbym po tym sezonie w kosie Stihl FS 85 wymienić pierścienie. Kosa w tej chwili chodzi bardzo dobrze w całym zakresie obrotów. Na wolnych obrotach nie gaśnie i pali po czwartym szarpnięciu.

Przez otwór wydechu (po odkręceniu tłumika) zobaczyłem, że tłok jest w bardzo dobrym stanie, a pierścienie nie są zapieczone (można nimi lekko poruszyć). Mimo wszystko kosa jest już 10 letnia i pierścienie należałoby wymienić, aby nie doprowadzić do całkowitego ich zdarcia, a tym samym uszkodzenia tłoka (a następnie cylindra).

W związku z tym mam pytanie.
    Jeżeli będę wymieniał pierścienie, to czy muszę też wymienić uszczelniacze lub łożyska (lub coś jeszcze)?

Dziękuje za informację.
    Anonymous
    Anonymous  
    armada
    Level 22  
    Trochę mnie to dziwi że chcesz naprawić to co jest dobre.
    Kiedyś myślałem podobnie, profilaktycznie wymieniłem pierścienie w innym modelu.
    Najpierw się wykosztowałem, potem z powodu braku doświadczenia (pierścienie nie jest łatwo włożyć) i oprzyrządowania "spieprzyłem" silnik.

Ostatnio przeglądałem znany portal aukcyjny, za 200zł można kupić nowy silnik na gwarancji, nie jest to Stihl, ale też nie chińszczyzna.
    czasnagli
    Level 17  
    Nie jestem do końca przekonany, czy pierścienie wymieniać. Tylko zauważyłem, że dolny pierścień jest bardziej wytarty (czyli schowany w rowku) niż pierścień górny.

Wydaje mi się, że jeżeli ich na czas nie wymienię, to z czasem uszkodzi się tłok (pierścienie zużyją się do tego stopnia (wytrą), że tłok zacznie obcierać o ścianki cylindra. Jeżeli wymienię pierścienie, to będą one trzymały tłok w prawidłowym położeniu i nie dojdzie do jego uszkodzenia.
    Anonymous
    Anonymous  
    czasnagli
    Level 17  
    Czyli mam rozumieć, że:

1. Nawet w nowej kosie (przy nowych i niezużytych pierścieniach) tłok zawsze trze o ścianki cylindra?
    2. Pierścienie natomiast wymiana się dopiero wówczas, gdy kosa nie będzie chciała pracować z powodu słabej kompresji?
    3. Zużyte (wytarte), ale nie zapieczone pierścienie nie wpłyną na uszkodzenie (przytarcie o ścianki) tłoka?
    czasnagli
    Level 17  
    Dziękuje za otrzymane odpowiedzi. Zapytam więc inaczej. To jakim cudem uszkodził się ten tłok Link? Przecież według przedstawionej teorii, jako pierwsze powinny zużyć się pierścienie, a tłok powinien być cały.
    Anonymous
    Anonymous