Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ASUS P5QL PRO] Domyślne ustawienia BIOS-u

SirPL 28 Cze 2012 17:10 8577 20
  • #1 28 Cze 2012 17:10
    SirPL
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam mały problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
    Ponieważ mój komputer się nagrzewał, a wentylatory od karty graficznej były przysłonięte płytką karty dźwiękowej, postanowiłem przesunąć tą drugą o kilka slotów dalej, aby dać obu dostęp do "świeżego powietrza". Po przełożeniu dźwiękowej uruchomiłem komputer.Ten w pewnym momencie stwierdził jakiś błąd, i zapytał się mnie, czy chcę uruchomić komputer z fabrycznymi ustawieniami biosu, czy z dotychczasowymi. Stwierdziłem, że skoro coś się popsuło, to warto wrócić do podstawy, więc wybrałem opcję fabryczne.

    Problem polega na tym, że komputer się uruchamia, Windows 7 startuje, ale zatrzymuje się (przestaje odczytywać z dysku, zatrzymuje obraz) gdy na ekranie kropki zamieniają się w logo Windows i widnieje napis "Trwa uruchamianie systemu windows". Komputer zatrzymuje się i tyle.
    Próbowałem korzystać z narzędzia "Naprawy Systemu Windows" - ładuje sterowniki, pasek postępu zapełnia się, znika i komputer znowu się zatrzymuje (gaśnie lampka odczytu z HDD).
    Podobny efekt daje uruchamianie systemu ratunkowego z płyty Windowsa, czy ze specjalnie przygotowanej płyty przygotowanej przez Komputer Świat.
    Jedynym sposobem na uruchomienie i działanie się systemu jest włączenie trybu awaryjnego - wtedy, co prawda w niewielkiej rozdzielczości, ale wszystko śmiga...

    Mam wrażenie, że cały problem leży w ustawieniach BIOSu. Dlatego proszę o pomoc kogoś, kto posiada identyczną płytę główną i o podanie wartości, jakie znajdują się w konkretnych zakładkach.

    Ewentualnie, jeżeli komuś coś to powie, podaję wartości, jakie mam ustawione:

    Mój BIOS prezentuje się jako:

    Code:

    v02.61 (C)Copyright 1985-2008, American Megatrends, Inc.

    ZAKŁADKA MAIN
    Code:


    System Time
    System Date
    System Diskette A       [1.44M, 3.5 in.]

     SATA 1       : [WDC WD5000AAKS-00A]
     SATA 2       : [TSSTcorp CDDVDW SH]
     SATA 3       : [Not Detected]
     SATA 4       : [Not Detected]
     SATA 5       : [Not Detected]
     SATA 6       : [Not Detected]

     Storage Configuration
              SATA Configuration        [Enhaced]
                  Configure SATA as     [IDE]

              Hard Disk Write Protect   [Disable]
              IDE Detect Time Out (Sec) [35]

     System Information
              Bios Information




                Version        : 0414
                Build Date     : 07/25/08

              Processor
                Type           : Intel(R) Cote(TM)2 Duo CPU E7300 @ 2.66GHz
                Speed          : 2666MHz
                Count          : 2

              System Memory
                Installed Size : 3072MB
                Usable Size    : 3072MB


    ZAKŁADKA AI TWEAKER
    Code:

    Ai Overlock Tuner          [Auto]
    FBS Stra[ to North Bridge  [Auto]
    DRAM Frequency             [Auto]
    DRAM Timing Control        [Auto]
      1st Information : 5-5-5-18-3-52-6-3
      2nd Information : 8-3-5-4-6-4-6
      3rd Information : 14-5-1-6-6
    DRAM Static Read Control   [Auto]
    DRAM Read Training         [Auto]
    MEM. OC Charger            [Auto]
    Ai Clock Twister           [Auto]
    Ai Transaction Booster     [Auto]
      C/P : A1 A2 | B1 B2
      LVL : 08 08 | 08 08

    ******* Please key in numbers directly! *******
    CPU Voltage                [Auto]
    FBS Termination Voltage    [Auto]
    Memory Voltage             [Auto]
    North Bridge Voltage       [Auto]
    South Bridge Voltage       [Auto]
    *********************************
    Load-Line Calibration      [Auto]
    CPU GTL Reference          [Auto]
    CPU Speed Spectrum         [Auto]
    PCIE Spread Spectrum       [Auto]
    CPU Margin Engancement     [Optimized]


    ZAKŁADKA ADVANCED
    Code:

     CPU Configuration
          Manufacturer:Intel
          Brand String:Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7300 @ 2.66GHz
          Frequency   :2.66GHz
          FSB Spped   :1066MHz
          Cache L1    :64 KB
          Cache :2    :3072 KB
          Ratio Status:Unlocked (Min:06, Max:10)
          Ratio Actual Value:10
          CPUID       :10676

          CPU Ratio Setting              [Auto]
          C1E Support                    [Enabled]
          Max CPUID Value Limit          [Disabled]
          CPU TM function                [Enabled]
          Execute-Disable Bit Capability [Enabled]
          Intel(R) SppedStep(TM) Tech    [Enabled]
          Intel(R) C-STATE Tech          [Enabled]

     Chipset
          North Bridge Chipset Configuration
             Memory Remap Feature       [Enabled]
               PCI MMIO Allocation: 4GB to 3328MB
             Memory Hole                [Disabled]

             Initiate Graphic Adapter   [PEG/PCI]

     Onboard Devices Configuration
          High Definition Audio      [Enabled]
            Front Panel Type         [HD Audio]
            SPDIF_OUT Mode Setting   [SPDIF Output]
          Marvell IDE controller     [Enabled]
          Onboard PCIE GbE LAN       [Enabled]
            Lan Option ROM           [Disabled]

          Serial Port1 Address       [3F8/IRQ4]

     USB Configuration

          USB Functions            [Enabled]
          USB 2.0 COntroller       [Enabled]
          USB 2.0 Controller Mode  [HiSpeed]
          BIOS EHCI Hand-Off       [Enabled]
          Legacy USB Support       [Auto]

     PCIPnP

          Plug And Play O/S        [No]


    ZAKŁADKA POWER
    Code:

    Suspend Mode       [Auto]
    ACPI 2.0 Support   [Disabled]
    ACPI APIC support  [Enabled]

     APM Configuration
          Restore on AC Power Loss     [Power Off]

          Power On By RTC Alarm        [Disabled]
          Power On By Externam Modems  [Disabled]
          Power On By PCI Devices      [Disabled]
          Power On By PCIE Devices     [DIsabled]
          Power On By PS/2 Keyboard    [Disabled]
          Power On By PS/2 Mouse       [Disabled]

     Hardware Monitor

          CPU Temperature    [45°C/113°F]
          MB Temperature     [36°C/96.5°F]

          CPU Fan Speed      [2556RPM]
          CPU Q-Fan Control  [Disabled]

          Chassis Fan Speed  [N/A]

          Power Fan Speed    [N/A]

          CPU  Voltage       [ 1.192V]
          3.3V Voltage       [ 3.312V]
          5V   Voltage       [ 5.088V]
          12V  Voltage       [11.872V]



    ZAKŁADKA BOOT
    Code:

     Boot Device Proirity
          1st Boot Device    [1st FLOPPY DRIVE]
          2nd Boot Device    [SATA:PM-WDC WD5000]
          3rd Boot Device    [CDROM:SM-TSSTcorp ]

     Boot Settings Configuration
          Queck Boot                 [Enabled]
          Full Screen Logo           [Enabled]
          AddOn ROM Display Mode     [Force BIOS]
          PS/2 Mouse Support         [On]
          Wait For 'F1' If Error     [Enabled]
          Hit 'DEL' Message Display  [Enabled]
          Interrupt 19 Capture       [Disabled]


    ZAKŁADKA TOOLS

    Code:

    ASUS EZ Flash 2

    Express Gate                   [Disabled]

     AI NET 2
          Check Atheros LAN cable  [Disabled]


    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    PS. Naprawdę mi zależy na naprawie tego.

    0 20
  • #2 28 Cze 2012 17:21
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    To na 99% nie wina biosu, a jeśli już, to zresetuj go zworką na płycie gł.
    W trybie awaryjnym odinstaluj sterowniki karty dźwiękowej, uruchom komputer bez karty muzycznej i sprawdź, czy system się uruchomi.

    0
  • #3 28 Cze 2012 18:08
    adamadi33
    Poziom 43  

    Poustawiaj bios do potrzeb sprzętu na koniec zapisz ustawienia.

    0
  • #4 28 Cze 2012 18:32
    SirPL
    Poziom 9  

    Cytat:
    Poustawiaj bios do potrzeb sprzętu na koniec zapisz ustawienia.


    No tylko jak. Po to właśnie zadałem pytanie, aby ktoś pomógł mi go poprawnie ustawić.

    Cytat:
    To na 99% nie wina biosu, a jeśli już, to zresetuj go zworką na płycie gł.
    W trybie awaryjnym odinstaluj sterowniki karty dźwiękowej, uruchom komputer bez karty muzycznej i sprawdź, czy system się uruchomi.


    Wykonałem reset biosu (wyjęcie bateryjki na 35 min, bo nie mogłem znaleźć styków od resetu), usunąłem sterowniki i fizycznie wyjąłem kartę ze slotu zgodnie z poradą . Efekt taki, że uruchamiając naprawę systemu, włączył się Windows i pokazało okienko "Narzędzia do naprawy systemu podczas uruchamiania", ale i ono się zawiesiło - reakcji systemu, jak i kontrolki odczytu HDD brak.

    Co, jeżeli nie BIOS może być tego powodem? Jakie testy wykonać, aby sprawdzić, co jest grane?

    0
  • #5 28 Cze 2012 18:36
    adamadi33
    Poziom 43  

    W ustawieniu: Configure SATA as [IDE], ustaw: as AHCI.

    0
  • #6 28 Cze 2012 18:40
    SirPL
    Poziom 9  

    adamadi33 napisał:
    W ustawieniu: Configure SATA as [IDE], ustaw: as AHCI.

    Zmiana skutkuje zatrzymaniem się zmiany kuleczek w logo Windows, bluescreenem i restartem...

    EDIT ------------

    Jeszcze na wszelki wypadek wszystkie parametry kompa:

    Intel Core 2 Duo E7300 2,66GHz
    ASUS P5QL Pro P43
    Geil 2x 1GB
    GoodRam 1x 1GB
    Gainward 9800GT 512MB (miałem właśnie zamiar zamienić na MSI N560GTX-Ti)
    WD WD5000AAKS 500GB sATAII
    Rasurbo GAP 565 550W
    Nagrywarka Samsung DVD
    Creative SoundBlaster Audigy (obecnie wyjęta)

    0
  • #7 28 Cze 2012 18:44
    adamadi33
    Poziom 43  

    Podłącz dysk twardy pod inny interfejs SATA i spróbuj uruchomić.

    0
  • #8 28 Cze 2012 18:48
    SirPL
    Poziom 9  

    Bez zmian - nadal zatrzymanie, BlueScreen i restart.

    0
  • #9 28 Cze 2012 18:49
    adamadi33
    Poziom 43  

    Napęd optyczny też na serial ATA?

    0
  • #10 28 Cze 2012 18:52
    SirPL
    Poziom 9  

    Dokładnie takie samo złącze jak przy HDD

    0
  • #11 28 Cze 2012 18:56
    adamadi33
    Poziom 43  

    Marvell IDE controller [Enabled] ustaw: [Disabled].

    0
  • #12 28 Cze 2012 18:59
    SirPL
    Poziom 9  

    Zmiana opcji powoduje Bluescreen jeszcze szybciej niż poprzednio

    0
  • #13 28 Cze 2012 19:14
    adamadi33
    Poziom 43  

    Jaki system operacyjny?Ilu bitowy 32 czy 64?

    0
  • #14 28 Cze 2012 19:16
    SirPL
    Poziom 9  

    Windows 7 Home Premium 64-bit

    1
  • #15 28 Cze 2012 19:26
    adamadi33
    Poziom 43  

    Memory Remap Feature [Enabled], ustaw: [Disabled].

    0
  • #16 28 Cze 2012 19:31
    SirPL
    Poziom 9  

    BlueScreen znów szybciej od poprzedniego.

    [EDIT]

    Zauważyłem, że po zmianie z [IDE] na [AHCI] pojawiła się nowa funkcja:

    ZAKŁADKA MAIN

    Code:

    AHCI Configuration
          AHCI CD/DVD Boot Time out        [15]

          AHCI Port1  [Not Detected]
          AHCI Port2  [ATAPI CD-ROM]
          AHCI Port3  [Not Detected]
          AHCI Port4  [Hard Disk]
          AHCI Port5  [Not Detected]
          AHCI Port6  [Not Detected]

    a w każdym [Not Detected] można ustawić (tu dla port3):
    Code:

             SATA Port3           [Auto]
             SMART Monitoring  [Enabled]

    Musiałem zamienić złącze SATA dysku z 1. na 4.

    [EDIT2]

    Wróciłem do ustawień, które nie powodowały BlueScreena. Zauważyłem, że gdy system zatrzyma się przy wyświetlaniu loga Windows, przy górnej krawędzi ekranu jest kilkanaście, może kilkadziesiąt pixeli, jakby martwych. Nie jest to wina kabla.

    0
  • #17 28 Cze 2012 19:56
    adamadi33
    Poziom 43  

    Możliwe uszkodzenie sprzętowe.
    Podaj całą konfiguracje sprzętową komputera.

    0
  • #18 28 Cze 2012 20:02
    SirPL
    Poziom 9  

    SirPL napisał:
    adamadi33 napisał:
    W ustawieniu: Configure SATA as [IDE], ustaw: as AHCI.

    Zmiana skutkuje zatrzymaniem się zmiany kuleczek w logo Windows, bluescreenem i restartem...

    EDIT ------------

    Jeszcze na wszelki wypadek wszystkie parametry kompa:

    Intel Core 2 Duo E7300 2,66GHz
    ASUS P5QL Pro P43
    Geil 2x 1GB
    GoodRam 1x 1GB
    Gainward 9800GT 512MB (miałem właśnie zamiar zamienić na MSI N560GTX-Ti)
    WD WD5000AAKS 500GB sATAII
    Rasurbo GAP 565 550W
    Nagrywarka Samsung DVD
    Creative SoundBlaster Audigy (obecnie wyjęta)


    Już podawałem. Jeżeli coś jeszcze potrzebujesz, to powiedz co konkretnie - sprawdzę.

    PS. Komp kupiony w grudniu 2008 i od tamtego czasu dodałem tę kartę dźwiękową (jakieś 2 lata temu) i 1 GB RAM (GoodRam, ok 1,5 roku temu) - reszta jest oryginalnie składana przez ProLine Wrocław

    0
  • #19 28 Cze 2012 20:09
    adamadi33
    Poziom 43  

    Sprawdź poprawność działania karty graficznej na innym komputerze.

    0
  • #20 28 Cze 2012 20:13
    SirPL
    Poziom 9  

    Jedyne, co zrobiłem, to włożyłem tą nową kartę (GTX560Ti) - efekt jest identyczny.

    0
  • #21 26 Paź 2013 11:12
    dzieju1
    Poziom 8  

    Witaj,
    mam ten sam problem z intalacją systemu win7. Zatrzymuje się na instalatorze. Próbowałem różnych metod ale nic nie daje.
    Możesz powiedzieć jak cobie poradziłeś z tym problemem?
    Pozdrawiam

    0