Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanik zasięgu sieci po uruchomieniu 2 komputera win 7

szakal_1990 28 Cze 2012 18:29 1011 5
  • #1 28 Cze 2012 18:29
    szakal_1990
    Poziom 13  

    Witam wszystkich.
    Mam problem z komputerem (chyba sprzętowy). Ale od początku:
    Dostawca to chyba inea, prędkość 10 Mb/s. Połączone jest to z routerem D-Linka DSL-2640B. Dalej to chyba kablowo jest połączony jeden komputer (nazwijmy A). I po WiFi są podłączone stacjonarny komputer ( nazwijmy B) laptop (C) i Xbox (D). I teraz problem:

    Gdy A korzysta z sieci, mój B traci zasięg do 3 kresek, nie da się nic zrobić, problem ustaje gdy A nie jest podłączony. Jednocześnie na C jest normalnie.
    Ale gdy C ściąga jakiś plik, nawet pełną prędkością, bądź wczytuje filmy HD na youtubie B działa normalnie. Na początku pojawiły sie słowa "chyba" ponieważ A to komputer mojego współlokatora do którego nie mam dostępu. W załączniku raport z Everesta.

    Dodam że mam zainstalowany jeszcze XP i tam jest tak samo. Możliwe że od początku tak było jednak wtedy zrzucałem wine na małą predkość

    0 5
  • #2 29 Cze 2012 07:30
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Czy zasilacz do routera jest sprawny ? Oryginalny ?
    Czy router nie grzeje się za mocno ?
    Próbowałeś zmieniać kanał nadawania routera, czy zjawisko występuje nadal ?

    0
  • #3 29 Cze 2012 12:33
    szakal_1990
    Poziom 13  

    Zbytnio nie mam fizycznego dostępu do routera ale udało mi się sprawdzić, że w czasie używania wszystkich urządzeń robi się ciepły ale nie jakiś gorący. Zasilacz wydaje się być oryginalny. Komp 1 i router należy do współlokatora który jest "informatykiem" i nie widzi problemu bo działa. Czy jest możliwe żeby zasięg znikał przez Iple?
    W routerze odhaczyłem Enable Auto Channel Scan i zmieniłem kanał. Zasięgł wzrósł do maks, teraz musze poczekać za 1.

    0
  • Pomocny post
    #4 29 Cze 2012 13:52
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    Dobre rozwiązanie włączenie: Enable Auto Channel Scan. Inny sposób - na sztywno...zmiana kanału pracy daje porządane efekty w przypadku wzrostu zasiegu WiFi. Spróbuj zrobić tak. Odłącz od zasilania router, uruchom jakiś skaner sieciowy np. inSSIDer i przeszukaj sieć czy aby sa wolne kanały. najlepszym wyjśxciem z sytuacji jest ustawienie kanału nadawania w ten sposób aby mieć odstęp 3 niezajętych sąsiednich kanałów. Należy pamiętac że sygnał WiFi zajmuje szerokość 4 kanałów.

    0
  • #5 29 Cze 2012 15:20
    szakal_1990
    Poziom 13  

    inSSIDer nie znalazł żadnej sieci, możliwe bo dom stoi znacznie oddalony od pozostałych. Po ustawieni na sztywno na razie jest dobrze. Ale nie będę chwalił dnia przed zachodem słońca. Oczywiście leci "pomógł" :D
    Ostatnie dwa pytania:
    Czy jeżeli w Win 7 pokazuje maks (kresek) a win Xp pokazuje (w programie dołączonym do karty sieciowej) -51 dBm 43% ma to jakieś znaczenie? Zaznaczę że i tu i tu działa dobrze teraz.
    Drugie to czy da się coś w tych opcjach poprzestawiać żeby zmienić np. priorytety wczytywania filmów w Ipli na rzecz działania przeglądarki ?
    Zanik zasięgu sieci po uruchomieniu 2 komputera win 7

    0
  • #6 29 Cze 2012 19:12
    Andrzej Ch.
    Poziom 27  

    -51 dB to jest bardzo dobry sygnał. Nie sugeruj się "kreskami" tylko własnie dB

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo