Witam.
Mam problem z monitorem SAMSUNG 226BW - to dość stary model.
Na tym forum jest kilka tematów związanych z problemami z monitorami LCD. Jednak nie znalazłem na nich odpowiedzi która pasuje do mojego przypadku. A wszystkie możliwe rozwiązania które inni użytkownicy w podobnych przypadkach podawali nie skutkowały.
Sprawa wygląda tak:
1. Monitor od jakiegoś czasu zaczął migotać. Coraz częściej. Wyłączenie przycisku power i włączenie przeważnie pomagało.
2. Po jakimś czasie monitor przestał migotać a po prostu się wyłączał po paru minutach. Czarny ekran i nic więcej. Raczej nie podświetlenie bo nic dosłownie nic nie widać. W tym przypadku również power off/on pomaga.
3. Postanowiłem zgodnie z informacjami na chociażby tym forum jak i na YT wymienić 5 kondensatorów w zasilaczu. Mimo iż nie były wylane to nic innego mi do głowy nie przyszło więc je wymieniłem. Nic to nie zmieniło.
4. Zauważyłem wczoraj coś ciekawego nasłuchując zasilacz przy włączonym i rozebranym kompletnie monitorze. W momencie kiedy monitor gaśnie po kilku minutach (czyli występuje własnie mój problem z tym monitorem) to słychać delikatny pisk w okolicy tych 5 kondensatorów. Niestety dźwięk jest tak dziwnie skumulowany, że ciężko jednoznacznie stwierdzić czy to dochodzi z tych kondensatorów które de facto wymieniałem (zarówno przed jak i po wymianie nic się nie zmieniło) czy może z transformatora (bo chyba jest to jest transformator) obok.
5. Jeszcze jedna chyba istotna informacja jest taka, że na początku monitor chodzi dłużej a później wyłącza się po około minucie. Dodam, że wyłącza się matryca tak jak by został wciśnięty przycisk Power na obudowie jednak dioda wskazująca działania monitora nie gaśnie (w normalnym przypadku gaśnie).
Główny problem wciąż jednak nie zniknął po kilku minutach przeważnie od 3 do 5 monitor gaśnie. Przycisk Power OFF i ON zawsze pomaga na kilka minut. Nie mam już koncepcji co z tym zrobić. Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać. Od razu mówię, że kompletnie się nie znam na elektronice i jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to prosiłbym jak dziecku tłumaczyć. Nie wiem na co zwrócić uwagę jak zmierzyć prawidłowo napięcia itp. Potrafię wlutować kondensator czy coś innego na płycie ale na elektronice monitorów się nie znam. Prosiłbym o pomoc. Może ktoś wie co robić.
Model zasilacza to IP-43130A
Z góry dziękuję