Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzona semetria vw passat 1.9 TDI??

djjarosz2 29 Jun 2012 17:35 1827 5
    djjarosz2
    Level 9  
    Witam wszystkich.
    Dziś piszę z kolejnym moim zdaniem nietypowym problemem mojego B4
    Wczoraj wymieniłem opony na letnie rozmiar 175 R15. Po wyjeździe od wulkanizatora nic się nie dzieje aczkolwiek kiedy usiadłem dzisiaj na ławce i obserwowałem autko dostrzegłem dziwną różnicę-mianowicie koło przednie prawe jak i oba tylne mieszczą się pod błotnikiem, natomiast koło przednie lewe wystaje około 7 do 10 mm poza obrys błotnika.
    Dodam jeszcze, że Passat miał przeszłość powypadkową-wg. poprzedniego właściciela zdarzenie z sarną -delikatnie uszkodzony błotnik, lampa przednia lewa grill i maska-po oględzinach i kontroli czujnikiem lakieru na tych elementach widać było znaczące różnice w grubości powłoki lakierniczej.
    Auto jedzie prosto, nie ściąga go na boki zbieżność i kąty ustawione były po wymianie amortyzatorów przednich(jeszcze na oponach zimowych dużo węższych-jedynie denerwujący jest ten efekt wystającej opony z jednej strony.
    Jak można i czy w ogóle można samemu coś z tym zrobić, czy konieczna będzie wizyta u jakiegoś specjalisty jak tak to u kogo mechanika czy blacharza??
    Bardzo proszę o jakiś podpowiedzi.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Najpierw geometria, na jej podstawie pewnie blacharz i rama.
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Albo rant błotnika wciągnięty do środka przy klepaniu, lub felga z innym offsetem. Jeśli nie zdziera opon prosto się prowadzi, nie ma się czym przejmować. Jeśli zaś to faktycznie wada nadwozia, to auto do złomowania.
    djjarosz2
    Level 9  
    zmierzona została geometria-wszystko ok
    Okazuje się, iż w aucie założono nieoryginalny najtańszy zamiennik, który jest o ok. 1.9cm mniej wyprofilowany niż oryginał.
    niestety tak już musi zostać
    Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za podpowiedzi
    tzok
    Moderator of Cars
    djjarosz2 wrote:
    Okazuje się, iż w aucie założono nieoryginalny najtańszy zamiennik, który jest o ok. 1.9cm mniej wyprofilowany niż oryginał.
    niestety tak już musi zostać
    Muszę Cię zmartwić ale
    djjarosz2 wrote:
    natomiast koło przednie lewe wystaje około 7 do 10 mm poza obrys błotnika.
    to jest podstawą do zatrzymania dowodu rejestracyjnego przy pierwszej kontroli drogowej, no i nie ma mowy aby samochód pomyślnie przeszedł (uczciwe) badanie techniczne. Koło nie ma prawa wystawać poza obrys błotnika.