Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja Windows 7 zawiesza sie na ekranie "Trwa uruchamianie systemu Win

arekman5 29 Jun 2012 19:10 10056 9
    arekman5
    Level 9  
    Mam problem z instalacją Windows 7 na starszym sprzęcie o specyfikacji:
    1,5Gb Ram DDR1
    Procesor Pentium 4 2,80GHz/512/533 s.478 (SL6PF)
    Grafika GeForce FX 5200 128 MB
    To na płycie MSI 645E Max2 (MS-6567)

Dodatkowo dysk ATA 20 Gb
    Chciałem owy system zainstalować w celu sprawdzenia jak się będzie na tym sprzęcie sprawował, dlatego wybrałem stary dysk który trochę trzeszczy ale minimum raczej spełnia (instaluję 32 bitowy system w wersji Pro).

Dodam też że niestety płyta nie bootowała więc byłem zmuszony podmienić jej boot sektor na ten z visty zrobiłem to korzystając z tego poradnika. Lecz problem nie jest tym wywołany gdyż przy wcześniejszych próbach instalacji na uruchomionym Windowsie xp (obok tj. na tym dysku ATA 20Gb) jest identyczny problem.

No więc przechodząc do problemu. Po włożeniu i zbootowaniu płyty z windowsem 7 instalacja zaczyna się normalnie lecz niestety zostaje jej "ucięty łeb" w momencie gdy wyskakuje napis "Trwa uruchamianie systemu Windows" zaraz po pojawieniu się loga windows. Próbowałem wielokrotnie instalacji i zawsze zacina się w tym samym momencie.

Żeby zobrazować problem:
    Instalacja po prostu nie ruszy się poza ekran wyświetlany w 29 sekundzie tego filmiku (u mnie napis jest w języku polskim). Czekałem 10, 20, 30 minut nic z tego. Przy próbach instalacji wielokrotnie formatowałem dysk (w systemie plików NTFS) na którym chcę system zainstalować (Ten 20Gb ATA). Zna ktoś może rozwiązanie?

Na koniec powiem że wielokrotnie przeszukiwałem internet w celu znalezienia rozwiązania. Wszystko na próżno. Podobno niektórym pomaga przestawienie trybu dysku na ahci leczy u mnie w biosie nic takiego nie znalazlem.]Link[/url]

Dodano po 13 [minuty]:

A zapomniałbym... :)

Po tym wszystkim spróbowałem zainstalować Windowsa Vistę i instalacja zacina się w analogicznym (tak mi się wydaje) momencie. Tj w 12 sekundzie tego filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=ozYCihdrA2o .
    kitor
    Level 34  
    Moim zdaniem błędna konfiguracja dysku (zworki, bios), bądź dysk uszkodzony.

Płyta nie bootowała? Zatem użyj oryginalnej płyty, piratów nikt nie wspiera.
    arekman5
    Level 9  
    Początkowo płyta z Windowsem 7 była oryginalna jednak nie bootowała przez niezgodność boot sektora zainstalowanego na niej przez microsoft z boot sektorem mojej płyty głównej, przez to właśnie musiałem zrobić tą drugą płytę z bootsektorem visty.

Dzięki za radę, pobawię się zworkami (choć przestawiałem je dwa razy tj. raz na slave a raz na master).
    WojtasJD
    Level 43  
    Windows 7 warty dużo więcej niż ten staruszek :wink:
    Wrzuć widok ekranów z BIOSu:
    - Advanced BIOS Features
    - Power Management Features
    - PNP/PCI Configurations

Testowo dysk możesz odłączyć.
    arekman5
    Level 9  
    Dysk, zworki winne nie są. Win 7 robi to samo przy dysku na którym pracuje Windows Xp i na jeszcze innym na którym pracuje Ubuntu 12.04.

@WojtasJD
    Oto zdjęcia:

Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:

Bedzie trzeba cos modzic?

Tak, najpierw przydałoby się wymodzić wstawianie fotek wg:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [WojtasJD]
    WojtasJD
    Level 43  
    S.M.A.R.T. for Hard Disks [Enabled]
    Boot To OS/2 [No]
    Plug and Play Aware O/S [Yes]

Hmm, może naciśnij F10 przy starcie z płyty i dopisz do parametrów po spacji: /SOS

Skoro masz XP to warto:
    http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/downloads/upgrade-advisor

BTW: Tu człowiek miał taki problem na tej płycie jak Vista wchodziła:
    http://www.vistax64.com/vista-installation-setup/19702-msi-6567-a.html
    arekman5
    Level 9  
    No więc zmiany w biosie nie pomogły. Również dopisanie /SOS nie pomogło ale widać ze ładują się jakieś pliki kończąc na chyba jakimś sterowniku dysku, po czym wyskakuje ten ekran:

Następnie przechodzi on w cały czarny który się już nie ruszy.

Co do doradcy uaktualnienia to zapomniałem napisać ale wskazuje że sprzęt będzie kompatybilny.

No widzę że facet z tą vistą miał podobny problem... Ale rozwiązania brak...

Ps. Pan moderator jest wręcz powalający... :) Aj przepraszam pomyliło mi się... przecież wiadomo że moderatorzy przed komputerem siedzą z lupą i w miniaturkę zdjęcia nie muszą klikać (tak jak by musieli w link). Chcę przez to powiedzieć że pan moderator tutaj pokazał sensowność swoich działań...
    arekman5
    Level 9  
    Sprawa zatęchła, czyżby nikt nie potrafił mi pomóc?
    arekman5
    Level 9  
    Oto screen z podanego przez ciebie programu:

Dodano po 5 [minuty]:

Jest to z mojego podstawowego dysku ale myślę że różnicy niema gdyż przy probie instalacji dzieje się to samo czy jest podpięty tylko sam 20Gb czy ten 40Gb.