Witam szanownych użytkowników.
Jestem na etapie montażu instalacji CO i CWU.
Mam zakupiony piec na ekogroszek z dodatkowym rusztem
oraz zawór czterodrożny + pompka i 3 grzejniki każdy z zaworem termostatycznym. (wyczytałem że niepotrzebnie termostatyczne zawory skoro mam zawór czterodrożny)
Piec i prowizoryczna instalacja CO działała jeden sezon i ogrzewała piwnice.
Nadszedł czas jednak na rozbudowę instalacji o zasobnik CWU i podłogówkę oraz ewentualnie grzejki tam gdzie nie da się zastosować podłogówki nad piwnicą i na poddaszu użytkowym.
Wyczytałem także że dobrze jest zastosować wymiennik płytowy oddzielający ogrzewanie podłogowe od instalacji pieca.
Dom z piwnica użytkową i poddaszem (czyli 3 poziomy do ogrzania)
Moje pytanie i prośba:
Jaki powinien być prawidłowy schemat takiej instalacji CO? czy taki wymiennik jest zbędny czy też faktycznie jest funkcjonalnym elementem instalacji, jaki ewentualnie duży (metraż piwnica 60 m2 -same grzejniki,parter 80m2 głownie podłogówka + grzejniki w salonie 25m2, poddasze 80m2 i wszędzie podłogówka.
Czy sama podłogówka wystarczy do do uzyskania odpowiednich temperatur?
Czy jednak konieczne dodatkowe grzejniki?
Ile metrów rury PEX i jakiej oraz jakiego producenta najlepiej?
Jeśli instalacja CO będzie otwarta a reszta zamknięta to zbiornik wyrównawczy wystarczy w piwnicy?
Jak wysoko nad piecem?
Wreszcie jaki materiał zastosować na zasilaniu chyba rury stalowe dopiero potem na zgrzewane i PEX?
Podaje powierzchnie pomieszczeń w których muszę poprowadzić CO:
PARTER nad ogrzewana piwnicą
* pokój dzienny 22 m2 tutaj musi być grzejnik bez podłogówki bo będzie podłoga drewniana lub panele
*kuchnia 15 m2 podłogówka
*pokój 12 m2 podłogówka
*hol 5 m2 podłogówka
*wiatrołap 3m2 podłogówka
*wc 3m2 podłogówka
*pokój 6 m2 podłogówka
PODDASZE częściowo ograniczona wysokość ze względu na dach
*pokój 13 m2
*pokój 13m2
*łazienka i wc 11 m2
*pokój 14 m2
Z góry dziękuje za wszelka fachowa pomoc i doradztwo.
Jestem na etapie montażu instalacji CO i CWU.
Mam zakupiony piec na ekogroszek z dodatkowym rusztem

Piec i prowizoryczna instalacja CO działała jeden sezon i ogrzewała piwnice.
Nadszedł czas jednak na rozbudowę instalacji o zasobnik CWU i podłogówkę oraz ewentualnie grzejki tam gdzie nie da się zastosować podłogówki nad piwnicą i na poddaszu użytkowym.
Wyczytałem także że dobrze jest zastosować wymiennik płytowy oddzielający ogrzewanie podłogowe od instalacji pieca.

Dom z piwnica użytkową i poddaszem (czyli 3 poziomy do ogrzania)
Moje pytanie i prośba:
Jaki powinien być prawidłowy schemat takiej instalacji CO? czy taki wymiennik jest zbędny czy też faktycznie jest funkcjonalnym elementem instalacji, jaki ewentualnie duży (metraż piwnica 60 m2 -same grzejniki,parter 80m2 głownie podłogówka + grzejniki w salonie 25m2, poddasze 80m2 i wszędzie podłogówka.
Czy sama podłogówka wystarczy do do uzyskania odpowiednich temperatur?
Czy jednak konieczne dodatkowe grzejniki?
Ile metrów rury PEX i jakiej oraz jakiego producenta najlepiej?
Jeśli instalacja CO będzie otwarta a reszta zamknięta to zbiornik wyrównawczy wystarczy w piwnicy?
Jak wysoko nad piecem?
Wreszcie jaki materiał zastosować na zasilaniu chyba rury stalowe dopiero potem na zgrzewane i PEX?
Podaje powierzchnie pomieszczeń w których muszę poprowadzić CO:
PARTER nad ogrzewana piwnicą
* pokój dzienny 22 m2 tutaj musi być grzejnik bez podłogówki bo będzie podłoga drewniana lub panele
*kuchnia 15 m2 podłogówka
*pokój 12 m2 podłogówka
*hol 5 m2 podłogówka
*wiatrołap 3m2 podłogówka
*wc 3m2 podłogówka
*pokój 6 m2 podłogówka
PODDASZE częściowo ograniczona wysokość ze względu na dach
*pokój 13 m2
*pokój 13m2
*łazienka i wc 11 m2
*pokój 14 m2
Z góry dziękuje za wszelka fachowa pomoc i doradztwo.