Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Politechnika Poznańska AiR zaocznie

30 Jun 2012 15:11 10592 47
Nazwa.pl
    Anonymous
    Anonymous  
  • Nazwa.pl
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Właśnie kończę ten kierunek na wydziale elektrycznym. Czy można się nauczyć ciekawych rzeczy - owszem, zależy co kto lubi ;-)
    Niestety pewnym rozczarowaniem dla mnie było, że robota widziałem kilka razy z daleka - wszystkie laboratoria z przedmiotu "podstawy robotyki" itp odbywały się jako symulacja w Matlab'ie.
    Będziesz miał konkretne pytania - wal śmiało.
    Anonymous
    Anonymous  
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Studiowałem zaocznie, nie do końca z myślą o zawodzie, tylko chciałem naprawić błędy młodości i zdobyć tytuł inżyniera na 40te urodziny ;-) ... jeszcze tylko praca dyplomowa i można myśleć i kolejnym wyzwaniu.
    W między czasie zainteresowałem się połączeniem przyjemnego z pożytecznym i można powiedzieć, że pracuję w zawodzie od jakiegoś roku.
    Specjalizacje to ściema - były do wyboru dwie, z czego cała grupa została bodajże "automatyka przemysłowa" bo taka była większość w głosowaniu ;-)

Jeśli chodzi o pracę, to prawda jest taka, że mając "papier" to masz dopiero otwartą furtkę, ale i tak reszta to umiejętności praktyczne.

Reasumując polecam kierunek, bo jest dość szeroki, więc zajęć jest dużo różnorodnych, od filozofii począwszy, przez języki obce, programowanie PC, programowanie PLC, programowanie mikrokontrolerów, na budowie silników i ich napędzie skończywszy. Jako ciekawostka pojawił się przedmiot o sterowaniu silnikami spalinowymi.
    Ja jestem zadowolony, Ty pewnie też będziesz.

Acha, wszędzie, WSZĘDZIE jest sporo matematyki, więc całka, różniczka i tym pochodne trzeba mieć obcykane ;-)
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
  • Nazwa.pl
    Crazy Angel
    Level 11  
    Witam. Ja skończyłem właśnie pierwszy rok AiR na wydziale informatycznym (zaocznie). Ogólnie jestem zadowolony. Bardzo dużo tutaj matematyki oraz zajęć na komputerze. Jestem po technikum elektronicznym, także Elektrotechnika na PP to jak na razie tylko powtórki ze szkoły średniej, ale myślę, że z czasem materiał się poszerzy :) Dość uciążliwe jest to, że od poniedziałku do piątku praca, a w weekendy zazwyczaj od 8:00 do 18:00 uczelnia (na szczęście tylko co drugi tydzień) :)
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    apis92:

Zacznijmy od tego, że szkołę średnią kończyłem niespełna 20 lat temu... w związku z tym :

1. Nie pamiętam, więc nauczyłem się tego na studiach, choć "nauczyłem" to dużo powiedziane - mając tablice matematyczne z własnymi notatkami potrafię ogarnąć to i owo. Ogólnie zarys znam, ale żebym się tym fascynował to nie powiem ;-)

2. Javy nie było, C# głównie, przebieg zajęć jak to na zaocznych - na wykładzie jakieś tam omówienie komend, na laborkach ciężka orka. Programowanie PC i mikrokontrolerów przewija się przez całe studia, więc coś tam w głowie zostaje. Przy czym jako domorosły wynalazca, tam gdzie się dało, to starałem się zaliczać laboratoria prezentując jakąś własną konstrukcję. Generalnie zawsze działało ;-)
    Acha, nie ma ludzi, którzy znają się na KAŻDYM języku programowania. Trafiła mi się taka trzyosobowa grupa laboratoryjna, gdzie był spec od C#, C++ , drugi kolega miał w małym palcu sterowniki PLC, a ja dużo przepychałem... w Bascomie.

3. Zaoczne = dla pracujących, więc nie zakuwałem. Generalnie zdarzało mi się poświęcać tydzień - dwa wieczorami na przygotowania do trudniejszych egzaminów, a tak to wiesz... laski mi mówią że jestem bystrzacha ;-) ;-) ;-)

Kierunek polecam, jest ciekawy, ale są też trudne i zagadkowe przypadki.
    Podsumowując : przeważnie miałem średnią z zakresu 3,5-4.0, miałem trzy poprawki, zero warunku.
    Crazy Angel
    Level 11  
    apis92:

1) Ja osobiście nigdy nie miałem problemów z matematyką, ale znajomi z roku, którzy byli całkiem zieloni w całkach, różniczkach i pochodnych również ogarnęli temat i studiują dalej :) Wykładowcy wszystko tłumaczą bardzo dokładnie, nie mają oporów przed tym, aby powtórzyć coś kilka razy (jeśli ktoś w dalszym ciągu nie zrozumiał).
    2) Obecnie skończyłem drugi semestr studiów i jak dotąd miałem tylko C++ w zastosowaniu w wierszu poleceń i troszkę Borlanda (ale tylko poglądowo, bez szaleństw :) )
    3) Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nr. 3 skierowane do Kuniarz'a :)
    Nigdy nie miałem sytuacji, że cały tydzień zakuwałem do egzaminu. Zdarzało się tak, że kilka popołudni z rzędu spędziłem przy zeszytach, ale zazwyczaj dzień przed kolokwium zaczynałem się uczyć.

Mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem :)
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    1. Bodajże Automatyka Przemysłowa, wybór to fikcja, przeważyła większość głosów i cała grupa została w danej specjalizacji
    Skończyłem pierwszy poziom, jak się obronię ;-) to będę miał inżyniera. Magister to dodatkowo 2 lata i przyznam, że póki co nie widzę sensu.
    2. okolice Poznania, branża : urządzenia mechatroniczne ułatwiające pracę fotografom i operatorom kamer ;-) Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, jest dobrze.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Crazy Angel
    Level 11  
    apis92:

Pracuję we Wrześni, do Poznania mam za daleko żeby codziennie dojeżdżać :)
    Studiowanie zaoczne jest o tyle dobre, że w momencie kiedy skończysz studia, bedziesz miał juz 4/6 lat doświadczenia w pracy ;)
    Arkadio_Moralez
    Level 10  
    Do: Pawel909

Cześć!

Zdecydowałeś się ostatecznie na jakiś konkretny kierunek?

JA stoję przed podobnym dylematem. Pracuję zawodowo w pewnej firmie od 7 lat. Mam Wykształcenie średnie techniczne (Technik Elektronik). Pewnego dnia mój przełożony oznajmił mi, iż jeśli chcę dalej pracować na moim stanowisku to muszę zacząć studia!.

Z jednej strony się cieszę, bo zawsze chciałem studiować. Z drugiej strony mam pewne obawy, gdyż edukację zakończyłem jakieś 11 lat temu. Obawiam się szczególnie matmy.. ;)

Panowie:

Kuniarz, Crazy Angel, apis92 - dziękuję Wam serdecznie za cenne informacje!.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Arkadio, nie ma się czego bać, tylko zaciskać pośladki i brnąć do przodu. Moja przerwa po szkole średniej to było hmmm... dobre 15 lat. Faktycznie matematyka była przerażająca, ale trochę samozaparcia i można przez to przebrnąć ;-)
    Anonymous
    Level 1  
    Arkadio_Moralez
    Level 10  
    Witam,

Dzięki wielkie za dobre słowo i support :)

Z pewnością się jeszcze odezwę, a póki co have a nice holiday! :))
    Arkadio_Moralez
    Level 10  
    Witam serdecznie!!

Już studiuję!! :) AiR - studia niestacjonarne na wydziale elektrycznym. nie jest najgorzej, ale zawsze mogłoby być lepiej ;)

pozdrawiam !
    mehuman
    Level 9  
    Witam. Chciałbym odkopać temat. Czy są duże różnice między AiR na WE i na WI?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    mehuman wrote:
    Czy są duże różnice między AiR na WE i na WI?

...raczej nie znajdziesz osoby, która studiowała tu i tam, więc musisz bazować na opiniach na temat WE i WI ;-)
    mehuman
    Level 9  
    Masz rację. Z perspektywy czasu jesteś zadowolony ze studiów na WE? Sporo się wymaga (mam nadzieję, że tak:))?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Z perspektywy czasu wiem, że studia nauczyły mnie kombinowania (w dobrym znaczeniu tego słowa) i otwarły oczy na nowe perspektywy. Czy się czegoś nauczyłem - eeeee, nic nowego, ale kilka ciekawostek poznałem. Czy się sporo wymaga ? Tak, choć wiele zależy od wykładowcy i stopnia jego "przejmowania się rolą", choć byłem miło zaskoczony, jak jeden z większych k..sów na obronie okazał się całkiem spoko kolesiem :)
    mehuman
    Level 9  
    Kuniarz, jak udało ci się pogodzić studia z pracą? Miałeś może sytuację, że musiałeś zrezygnować ze zjazdu z powodu np. choroby, pracy?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Generalnie to nie pracowałem wówczas w soboty, teraz też się to sporadycznie zdarza. Nie ma też co ukrywać, że jak Cię nie będzie na kilku zjazdach to nie dasz rady. Grunt to uczestniczyć w laboratoriach, bo często podejście do egzaminu uzależnione jest od zaliczenia laborek.
    Anonymous
    Anonymous  
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    nor222 wrote:
    tepia tak z matmy czy fizy

...oj tępią tępią, przynajmniej na Politechnice Poznańskiej.
    Anonymous
    Anonymous  
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    U mnie wygląda to trochę inaczej, bo inżyniera sprezentowałem sobie na 40tkę ;-) jestem po technikum, ale za czasów lamp elektronowych ;-) Ogólnie na PP są dziewczyny, niektóre nawet eeeee... ładne :D