Witam. Jestem zainteresowany studiowaniem Automatyki i Robotyki na Politechnice Poznańskiej w systemie zaocznym. Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego kierunku, dowiedzieć się jaka jest różnica pomiędzy AiR na wydziale Informatycznym a Elektrycznym, oraz jakich ciekawych rzeczy mogę się tam nauczyć.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam.
Właśnie kończę ten kierunek na wydziale elektrycznym. Czy można się nauczyć ciekawych rzeczy - owszem, zależy co kto lubi Niestety pewnym rozczarowaniem dla mnie było, że robota widziałem kilka razy z daleka - wszystkie laboratoria z przedmiotu "podstawy robotyki" itp odbywały się jako symulacja w Matlab'ie.
Będziesz miał konkretne pytania - wal śmiało.
Projekty i projekciki na zamówienie.
Pracownia na fejsbuku.
Dzięki za odpowiedź i gratuluję sukcesu ;]
Mam kilka pytań. Studiowałeś zaocznie? Mógłbyś mi trochę powiedzieć o specjalizacjach? Oraz masz już jakieś plany jeśli chodzi o pracę w zawodzie?
Studiowałem zaocznie, nie do końca z myślą o zawodzie, tylko chciałem naprawić błędy młodości i zdobyć tytuł inżyniera na 40te urodziny ... jeszcze tylko praca dyplomowa i można myśleć i kolejnym wyzwaniu.
W między czasie zainteresowałem się połączeniem przyjemnego z pożytecznym i można powiedzieć, że pracuję w zawodzie od jakiegoś roku.
Specjalizacje to ściema - były do wyboru dwie, z czego cała grupa została bodajże "automatyka przemysłowa" bo taka była większość w głosowaniu
Jeśli chodzi o pracę, to prawda jest taka, że mając "papier" to masz dopiero otwartą furtkę, ale i tak reszta to umiejętności praktyczne.
Reasumując polecam kierunek, bo jest dość szeroki, więc zajęć jest dużo różnorodnych, od filozofii począwszy, przez języki obce, programowanie PC, programowanie PLC, programowanie mikrokontrolerów, na budowie silników i ich napędzie skończywszy. Jako ciekawostka pojawił się przedmiot o sterowaniu silnikami spalinowymi.
Ja jestem zadowolony, Ty pewnie też będziesz.
Acha, wszędzie, WSZĘDZIE jest sporo matematyki, więc całka, różniczka i tym pochodne trzeba mieć obcykane
Pracownia na fejsbuku.
Jeśli chodzi o matematykę to na razie zbytnio się nią nie martwię, geniuszem nie jestem, ale najgorzej też mi nie szło.
Trochę szkoda, że tak wygląda sprawa ze specjalizacją, ale z drugiej strony z tego co widzę to na wydziale Informatycznym wcale nie ma specjalizacji lub nie jest podana.
Z tego co zauważyłem to wydział Informatyczny jest bardziej nastawiony na sterowanie komputerowe, trochę mnie do tego ciągnie ponieważ ukończyłem technikum informatyczne. Lecz chciałbym nauczyć się dosyć dużo z zakresu elektroniki, silników itd., na tyle dużo aby sam mógł tworzyć jakieś dziwne urządzenia. ;]
I trochę się obawiam, że na wydziale Informatycznym ten materiał może być trochę okrojony.
Z chęcią wysłuchałbym opinii kogoś kto ma styczność z AiR na wydziale Informatycznym.
Witam. Ja skończyłem właśnie pierwszy rok AiR na wydziale informatycznym (zaocznie). Ogólnie jestem zadowolony. Bardzo dużo tutaj matematyki oraz zajęć na komputerze. Jestem po technikum elektronicznym, także Elektrotechnika na PP to jak na razie tylko powtórki ze szkoły średniej, ale myślę, że z czasem materiał się poszerzy Dość uciążliwe jest to, że od poniedziałku do piątku praca, a w weekendy zazwyczaj od 8:00 do 18:00 uczelnia (na szczęście tylko co drugi tydzień) Pozdrawiam.
Witam was ,
mam parę pytań, na początku powiem iż myślę o studiowaniu na PP w trybie zaocznym ale teoretycznie na 4 kierunkach bo:
Informatyka na 2-óch wydziałach oraz Air na dwóch.
Również jak pawel909 ukończyłem technikum informatyczne.Orientacyjnie znam Pacala i c++.
Bardzo zaciekawił mnie Air a Informatykę od zawsze lubiłem zwłaszcza rozkręcać PC
@ Kuniarz :
1)Czy umiałeś wcześniej całki , różniczki i pochodne czy nauczyłeś się tego na studiach ?
2)Jak było na studiach z programowaniem ( PC:c++ , java itd)tzn , czy jechaliście podstawy i pomalutku bez stresu ,czy coraz raz to trudniej i trudniej było oraz jakich językach programowaliście ?
3)Czy ogólnie na studiach zakuwałeś od poniedziałku do piątku po pracy czy tylko w weekendy uczyłeś się ?
@Crazy Angel
1) Nie przeraża Cię ta matma? Wszytko wykładają od postaw i uczą , czy tylko wykładają i nie przejmują się Tobą?
2)Czy masz przedmioty związane z programowaniem ( C++ , programowanie PLC )tak jak Kuniarz ?
Zacznijmy od tego, że szkołę średnią kończyłem niespełna 20 lat temu... w związku z tym :
1. Nie pamiętam, więc nauczyłem się tego na studiach, choć "nauczyłem" to dużo powiedziane - mając tablice matematyczne z własnymi notatkami potrafię ogarnąć to i owo. Ogólnie zarys znam, ale żebym się tym fascynował to nie powiem
2. Javy nie było, C# głównie, przebieg zajęć jak to na zaocznych - na wykładzie jakieś tam omówienie komend, na laborkach ciężka orka. Programowanie PC i mikrokontrolerów przewija się przez całe studia, więc coś tam w głowie zostaje. Przy czym jako domorosły wynalazca, tam gdzie się dało, to starałem się zaliczać laboratoria prezentując jakąś własną konstrukcję. Generalnie zawsze działało Acha, nie ma ludzi, którzy znają się na KAŻDYM języku programowania. Trafiła mi się taka trzyosobowa grupa laboratoryjna, gdzie był spec od C#, C++ , drugi kolega miał w małym palcu sterowniki PLC, a ja dużo przepychałem... w Bascomie.
3. Zaoczne = dla pracujących, więc nie zakuwałem. Generalnie zdarzało mi się poświęcać tydzień - dwa wieczorami na przygotowania do trudniejszych egzaminów, a tak to wiesz... laski mi mówią że jestem bystrzacha
Kierunek polecam, jest ciekawy, ale są też trudne i zagadkowe przypadki.
Podsumowując : przeważnie miałem średnią z zakresu 3,5-4.0, miałem trzy poprawki, zero warunku.
Pracownia na fejsbuku.
1) Ja osobiście nigdy nie miałem problemów z matematyką, ale znajomi z roku, którzy byli całkiem zieloni w całkach, różniczkach i pochodnych również ogarnęli temat i studiują dalej Wykładowcy wszystko tłumaczą bardzo dokładnie, nie mają oporów przed tym, aby powtórzyć coś kilka razy (jeśli ktoś w dalszym ciągu nie zrozumiał).
2) Obecnie skończyłem drugi semestr studiów i jak dotąd miałem tylko C++ w zastosowaniu w wierszu poleceń i troszkę Borlanda (ale tylko poglądowo, bez szaleństw )
3) Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie nr. 3 skierowane do Kuniarz'a Nigdy nie miałem sytuacji, że cały tydzień zakuwałem do egzaminu. Zdarzało się tak, że kilka popołudni z rzędu spędziłem przy zeszytach, ale zazwyczaj dzień przed kolokwium zaczynałem się uczyć.
Mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem Pozdrawiam
A co do wyboru kierunku na studiach to mam wielki dylemat
Jak widzę oferty pracy ogólnie dla informatyków to większość pracodawcy szukają programistów choć w dzisiejszych czasach to i po zawodówce można kosić kasę.
Zawsze programowanie lubiłem i odnajdywałem się w kodzie ale to jest ta niepewność czy będą miał chęci na programowaniem i samo naukę bo tylko zdolni dobrze zarabiają.
AiR jest takim kierunkiem który mnie zaciekawił i jak przeglądałem przedmioty to super a ludzie z tym wykształceniem nie narzekają na brak pieniędzy.
Choć nie wiem czy lepiej tworzyć programy pod Windowsa (jak tych programistów i w ogóle informatyków jak grzybów po deszczu) czy może lepiej pójść w AiR opracowywać maszyny programować je i na tym wyjdzie się lepiej.
Mam zagadkę,co wybrać , może nawet większą niż pawel909 .
@Kuniarz powiedź mi jeszcze jedną rzecz.
1)Jaka masz wybraną specjalizacje. Masz inżyniera czy magistra+inżynier?
2)Wiem ze o pieniądzach się nie rozmawia ale interesuje mnie w jakiej firmie pracujesz , tzn nie o nazwę firmy itd. , tylko w czym się firma specjalizuje ,jaka miejscowość , jakie zajmujesz stanowisko no i jakie masz zarobki.
Bo przecież 4/6 lat studiów to czas który nie może pójść na marne. A do Poznania mam 180 km. Jak w mieście rodzinnym lub okolicach nie znajdę pracy to trzeba będzie poszukać czegoś w Poznaniu
@Crazy Angel , pomogłeś ale naprawdę nie wiem co wybrać nawet z pośród tych 2 wydziałów PS. Pracujesz w Poznaniu ?
1. Bodajże Automatyka Przemysłowa, wybór to fikcja, przeważyła większość głosów i cała grupa została w danej specjalizacji
Skończyłem pierwszy poziom, jak się obronię to będę miał inżyniera. Magister to dodatkowo 2 lata i przyznam, że póki co nie widzę sensu.
2. okolice Poznania, branża : urządzenia mechatroniczne ułatwiające pracę fotografom i operatorom kamer Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, jest dobrze.
Pracownia na fejsbuku.
Kilka dni mnie nie było, wchodzę, a tu rozkręciła się całkiem fajna rozmowa ;]
Jeśli chodzi o kierunki które mnie interesują to nie jest to tylko AiR, zastanawiam się również nad Elektronika i Telekomunikacja oraz Informatyką.
Chyba jednak zdecyduję się na EiT. Jeśli chodzi o pracę po tym kierunku to bardziej mi odpowiada od AiR, oraz z tego co słyszałem jest tam dosyć dużo programowania, podobno więcej niż na zaocznej Informatyce.
Pod czas technikum również z programowaniem nie miałem większych problemów, nie zawsze wszystko rozumiałem oraz często popełniałem masę prostackich błędów. Ogólnie składnie były poprawne ale często mały błąd i program nie działa poprawnie.
Trochę żałuję, że nie uczyłem się programowania w domu, ograniczałem się tylko do lekcji.
A Ty apis92 zastanawiałeś się nad Elektroniką i Telekomunikacją?
Tak zastanawiałem się nad EiT nawet na PG(Politechnika Gdańska) i szukałem informacji o wszystkich tych kierunkach jednak najbardziej mi odpowiada Air i infa na PP.
Pracuję we Wrześni, do Poznania mam za daleko żeby codziennie dojeżdżać Studiowanie zaoczne jest o tyle dobre, że w momencie kiedy skończysz studia, bedziesz miał juz 4/6 lat doświadczenia w pracy
Zdecydowałeś się ostatecznie na jakiś konkretny kierunek?
JA stoję przed podobnym dylematem. Pracuję zawodowo w pewnej firmie od 7 lat. Mam Wykształcenie średnie techniczne (Technik Elektronik). Pewnego dnia mój przełożony oznajmił mi, iż jeśli chcę dalej pracować na moim stanowisku to muszę zacząć studia!.
Z jednej strony się cieszę, bo zawsze chciałem studiować. Z drugiej strony mam pewne obawy, gdyż edukację zakończyłem jakieś 11 lat temu. Obawiam się szczególnie matmy..
Arkadio, nie ma się czego bać, tylko zaciskać pośladki i brnąć do przodu. Moja przerwa po szkole średniej to było hmmm... dobre 15 lat. Faktycznie matematyka była przerażająca, ale trochę samozaparcia i można przez to przebrnąć
Pracownia na fejsbuku.
Arkadio_Moralez ,
studiuje AiR na wydziale elektrycznym teraz. Jest u nas paru kolegów 30+ (jeżeli chodzi o wiek).
Co do matmy to na pewno pomoże Ci kurs matmy "eTrapez" - radze go pobrać i oglądać i ćwiczyć bo to jest naprawdę pomocne.
A co do fizyki puszczane są slajdy w Power Poincie i objaśniane.
Teraz będę miał chwile wolną to trzeba przysiąść Halliday,Resnick tom 1/2.
Co do informatyki to tylko i wyłącznie programowanie ,polecam Symfonia c++.
Przedmiot Humanistyczny i BHP to tylko na zaliczenie.
To tyle z 1 semestru. Trzeba 2x w tygodniu przysiąść na 3 h.
Jeżeli masz taką przerwę w nauce to porób sobie matury z matmy bo na pewno ci się przyda np logarytmy,wielomiany, fukcjie kwadratowe,zbiory.
w lutym egzaminy więc nie mam zbyt wiele czasu Pozdrawiam
Z perspektywy czasu wiem, że studia nauczyły mnie kombinowania (w dobrym znaczeniu tego słowa) i otwarły oczy na nowe perspektywy. Czy się czegoś nauczyłem - eeeee, nic nowego, ale kilka ciekawostek poznałem. Czy się sporo wymaga ? Tak, choć wiele zależy od wykładowcy i stopnia jego "przejmowania się rolą", choć byłem miło zaskoczony, jak jeden z większych k..sów na obronie okazał się całkiem spoko kolesiem
Pracownia na fejsbuku.
Generalnie to nie pracowałem wówczas w soboty, teraz też się to sporadycznie zdarza. Nie ma też co ukrywać, że jak Cię nie będzie na kilku zjazdach to nie dasz rady. Grunt to uczestniczyć w laboratoriach, bo często podejście do egzaminu uzależnione jest od zaliczenia laborek.
Pracownia na fejsbuku.
Witam mam pytanie: warto wedlug was isc na zaoczne AiR po liceum ? W miedzy czasie robic kursy, zbierac certyfikaty, kupic sobie plc i programowac w domu. Ponoc na studiach nie ucza za duzo praktyki, wiec chcialbym samemu doswiadczenie zdobywac. A na zaocznych podobno jest troche latwiej i juz nie tepia tak z matmy czy fizy, dzieki temu mozna samemu cos w domu programowac i uczyc sie bardziej przydatnych rzeczy
@Kuniarz i @Arkadio_Moralez Jestescie po liceum czy technikum jesli moge zapytac ? w jakim wieku sa przewaznie osoby na zaocznych ? Sa tez dziewczyny ?
U mnie wygląda to trochę inaczej, bo inżyniera sprezentowałem sobie na 40tkę jestem po technikum, ale za czasów lamp elektronowych Ogólnie na PP są dziewczyny, niektóre nawet eeeee... ładne
Pracownia na fejsbuku.