Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CCTV - Kamera ip z normalnej przewodowej kamery z rejestratorem

universal16 30 Cze 2012 16:15 6791 53
  • #1 30 Cze 2012 16:15
    universal16
    Poziom 8  

    Witam nie wiem czy odpowiedni dział.
    Opiszę może co chciałbym zrobić, a wy mi napiszecie czy tak się da i jak to zrobić :)
    Otóż od niedawna mam neostradę 10mb i router. Od dłuższego czasu mam też kamerę dzień/noc z rejestratorem. W rejestratorze jest wejscie na RJ45. I chciałęm się zapytać czy jest możliwość podpięcia rejestratora pod router i zrobienia z tego kamery z rejestratorem + wizja w internecie?

    0 29
  • Pomocny post
    #2 30 Cze 2012 16:43
    voitek1
    Poziom 39  

    Jest:
    Wgrywasz soft i udostępniasz IP rejestratora, na zewnątrz (poprzez otwarcie portów na routerze oraz wykonanie "port forward"). Możesz ewentualnie zainstalować hamachi, bądź dynDNS na routerze - masz wtedy stały dostęp z zewnątrz do rejestratora

    0
  • #3 30 Cze 2012 17:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    voitek1 napisał:
    Wgrywasz soft

    Gdzie ten soft wgrać, bo nie rozumiem?
    voitek1 napisał:
    bądź dynDNS na routerze

    Rozwiązanie z ddns jest raczej konieczne przy zmiennym IP.

    0
  • #4 30 Cze 2012 18:58
    universal16
    Poziom 8  

    Ja też nię rozumem prosiłbym bardziej lopatologicznie wytłumaczyć. Step by step :) ale widzę ze sie da?

    0
  • Pomocny post
    #5 30 Cze 2012 18:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    universal16 napisał:
    Ja też nię rozumem prosiłbym bardziej lopatologicznie wytłumaczyć. Step by step :) ale widzę ze sie da?

    Kolego podałeś zbyt mało danych. Co do za modele urządzeń (router i rejestrator).

    0
  • #6 30 Cze 2012 19:59
    universal16
    Poziom 8  

    Modem: Sagemcom F@st 2704 wifi ADSL
    Rejestrator: Avtech 4CH Mpeg 4DVR
    Liczę na waszą pomoc

    0
  • Pomocny post
    #7 30 Cze 2012 20:09
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Instrukcja strona 83 Link NAT->Serwery Wirtualne przekierowujesz port lub porty na których pracuje twój rejestrator (port 0080).

    0
  • #8 30 Cze 2012 20:54
    universal16
    Poziom 8  

    Tzn nie wiem jak mam to zrobić bo tam z menu jest wybór usługi. I jakie wewnętrzne i zewnętrzne porty mam podać? Koniec i początek. I co potem mam zrobić.

    Przepraszam za to pytanie ale mógłbyś mi pomóc na pw?

    0
  • #9 30 Cze 2012 20:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Usługa może być http, port początek 80 i koniec 80, wpisujesz adres IP rejestratora i zapamiętujesz konfigurację.

    0
  • #10 30 Cze 2012 21:32
    universal16
    Poziom 8  

    a adres ip jaki mam przydzielić? Jak klikam z takim 192.168.1.101 i wybraną usługą web serwer (http) i portami na 00080 to wyskakuje żadna aplikacja nie jest wybrana. Co robić?

    Jakie ja mam ustawić porty w tej usłudze?

    0
  • #11 30 Cze 2012 21:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj screen-a z tego okienka.

    0
  • #12 30 Cze 2012 22:19
    universal16
    Poziom 8  

    Więc tak to wygląda udało mi się dodać na końcowym adresie ip .100 co teraz mam zrobić?
    CCTV - Kamera ip z normalnej przewodowej kamery z rejestratorem

    0
  • #13 30 Cze 2012 22:22
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Router nie chce przekierować adresu który jest nadawany z DHCP (automatycznie), dopiero adres z poza puli może być przekierowany. Zmień adres na rejestratorze na 192.168.1.100

    0
  • #14 30 Cze 2012 22:26
    universal16
    Poziom 8  

    Jak to zrobić?

    0
  • #15 30 Cze 2012 22:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zgodnie z instrukcją obsługi, wpisać na stałe do rejestratora, zakładka sieć lub network:
    adres ip 192.168.1.100
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    dns 192.168.1.1 lub 194.204.159.1
    port pozostaje 80

    0
  • #16 30 Cze 2012 22:33
    universal16
    Poziom 8  

    Ale instrukcją obsługi rejestratora? Jak ja mam je wpisać na stałe do tego rejestratora? Nie posiadam takowej instrukcji.

    0
  • #17 30 Cze 2012 22:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak kolego w instrukcji powinno być wszystko wyjaśnione, nie ma przed sobą tego rejestratora więc też muszą sobie ją pobrać.
    Link - jeżeli to ten model.

    0
  • #18 30 Cze 2012 22:42
    universal16
    Poziom 8  

    jja nieposiadam instrukcji. jakbys mi mógl powiedzieć później jak to zrobić to byłbym wdzięczny ;)

    0
  • #19 30 Cze 2012 22:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    universal16 napisał:
    ja nieposiadam instrukcji.

    Hmm, nie rozumiem więc wpisu w twoim profilu:
    Specjalizacja: Informatyka

    Jeżeli nie potrafisz znaleźć sobie instrukcji w internecie :(

    0
  • #20 30 Cze 2012 22:47
    universal16
    Poziom 8  

    mimo to liczę na Twoja pomoc

    0
  • #21 30 Cze 2012 22:48
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Kolego już dawno znalazłem link jest wyżej, potwierdź tylko czy to ten model bo Avtech ma ich kilka.

    0
  • #22 30 Cze 2012 22:53
    universal16
    Poziom 8  

    Tak to jest ten model - AVC-761

    0
  • #23 30 Cze 2012 22:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Link 4.12 MENU ZAAWANSOWANE - SIEĆ

    0
  • #24 30 Cze 2012 23:11
    universal16
    Poziom 8  

    i jak potem będę mógł oglądać wizję.

    0
  • #26 01 Lip 2012 00:03
    universal16
    Poziom 8  

    Dziękuję działa. :) Jak byś mi jeszcze mógł powiedzieć jak podpiąć to pod darmową domenę? żebym mógł zdalnie go obserwować.
    Ten obraz jest tylko nagrywany na rejestratorze nigdzie więcej tak?

    0
  • #27 01 Lip 2012 00:12
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie wiem jakie domeny ddns obsługuje twój sagemcom, lub no-ip i aplikacja zainstalowana na jednym z komputerów które pracują w sieci razem z rejestratorem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    universal16 napisał:
    Ten obraz jest tylko nagrywany na rejestratorze nigdzie więcej tak?

    Tak na dysku w twoim rejestratorze.

    0
  • #28 01 Lip 2012 00:19
    universal16
    Poziom 8  

    A jak to sprawdzić? Wysyłałeś wcześniej instrukcję, a chciałbym móc oglądać obraz nie tylko w domu. W którym często mnie nie ma

    Narazie udało mi się ustawić, że po wpisaniu domeny przekierowuje na router jak teraz zrobić żeby przekierowało na końcówkę 100 zamiast 1

    Znalazłem jeszcze w router'ze dynamiczne dnsy "Ta strona umożliwia dodanie Dynamicznego DNS z DynDNS.org lub TZO. " Obydwie strony są płatne. Można jakoś to obejść żeby można było dodać dnsy z darmowych stron?

    0
  • #29 01 Lip 2012 09:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    universal16 napisał:
    Narazie udało mi się ustawić, że po wpisaniu domeny przekierowuje na router jak teraz zrobić żeby przekierowało na końcówkę 100 zamiast 1

    Zmienić port na routerze lub rejestratorze bo obydwa pracują na porcie 80.
    universal16 napisał:
    Można jakoś to obejść żeby można było dodać dnsy z darmowych stron?

    Pisałem, domena no-ip i instalacja aplikacji na komputerze który pracuje w sieci z rejestratorem lub wymiana routera.

    0
  • #30 01 Lip 2012 09:58
    universal16
    Poziom 8  

    No dobrze, ale jak mam skonfigurować tą domenę no-ip? wystarczy zmiana portu?

    Zmieniłem na port 90
    Adres który przesyła mi program no-ip to 192.168.1.1, a musi przesyłać 192.168.1.100 z portem 90 więc jak to zrobić? Czy przestawić na to samo ip co ma router i dodać port 90? Ale tak nie wyświetla strony.

    0