Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana starego pieca gazowego na nowego Junkersa jaki wybrać ?

Par_Dez 30 Jun 2012 17:19 3347 5
    Par_Dez
    Level 9  
    Witam !
    Mieszkam w domku jednorodzinnym(ale mieszkają dwie rodziny) o powierzchni 120m2.Jest u mnie stary piec gazowy z 1988 r. ale do niczego się już nie nadaje z tym że jest podłączony do instalacji gazowej bo czasami włączaliśmy go z teściem na noc - to była tylko strata gazu.Dokąd dało się teść palił w piecu węglowym,jednak w tym roku zdecydowaliśmy się na kupno pieca np.Piec gazowy dwufunkcyjny Junkers Cerlaclass 14/21kW z zamkniętą komorą spalania za 2500 zł.
    Chciałem się dowiedzieć tak najprościej jak można czy taki piec można będzie podłączyć do c.o,ale bez wymiany instalacji c.o bo na taki wydatek nas już nie stać.
    Piec o którym wspomniałem można podłączyć w miejsce starego,który ma do tego celu osobne pomieszczenie.Czytałem sporo przez dwa dni na różnych forach na temat techniki grzewczej,ale dostałem zamętu w głowie i dalej wiem nie wiele.
    1) Kto takowy piec może założyć - z tego co się doczytałem to chyba tylko serwisant - jak się z nim skontaktować po kupnie pieca przez internet ?
    2) Czy może ktoś kto posiada uprawnienia założyć i podłączyć piec czy tylko wybrany serwisant ?
    3) Czy piec j/w. ogrzeje moje 120m. ?
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Moc pieca z powodzeniem wystarcza na ogrzanie domu 120m2 (nawet jest z lekkim zapasem), ale już nie wystarczy mocy na ciepłą wodę, gdyż sama ciepła woda to ok. 20kW (nie mniej). Wymiana instalacji c.o. nie jest konieczna (chociaż nie widziałem tej istalacji, ale zakładam, że jest to ogrzewanie pompowe), ale sprawdzić, czy nie są zamulone kryzy lub gałązki oraz wskazane byłoby założenie zaworów termostatycznych (i prawidłowe ustawienie kryzowania).
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Zbigniew Rusek wrote:
    ...ale już nie wystarczy mocy na ciepłą wodę, gdyż sama ciepła woda to ok. 20kW (nie mniej)...

SPRZECIW !!!
    Wystarczy w zupełności. Jest to bowiem kocioł 2-funkcyjny, o mocy 21 kW na grzanie wody :)
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    mirrzo wrote:

SPRZECIW !!!
    Wystarczy w zupełności. Jest to bowiem kocioł 2-funkcyjny, o mocy 21 kW na grzanie wody :)

Mniej więcej tyle trzeba na grzanie wody.
    Par_Dez
    Level 9  
    Dziękuję,pomogliście - zdecydowałem się na Junkersa.Nie wiem tylko ile się czeka na instalatora,ale sądzę że skoro w Warszawie jest ich tylu to nie powinno być problemu.