Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 21pt136b-dioda standby miga

mały-Harry 01 Jul 2012 02:39 2738 8
    mały-Harry
    Level 11  
    Witam! Mam na warsztacie telewizor philips21pt136b chassis AA5 i chyba przegrałem z nim bój. Na początku był martwy. Po sprawdzeniu okazało się, że uszkodzony był bezpiecznik T11571(630mA) oraz BU 150BDX został wymieniony, ale TV nie ruszył. Pojawił się komunikat w postaci migającej diody standby (miga 5razy).Wymieniono elektrolity w przetwornicy, wymieniono diodę schottkiego BYV 10-20(D6524) oraz rezystory 27 i 0.22 (R3524,R3524). Tv nadal martwy. Dioda standby świeci;brak reakcji na start.Za mostkiem 302V, odłączyłem cewki i wysokie, obciążyłem żarówką i wykonałem kilka pomiarów 300V jest 12V jest +86 jest, ale tylko na C2448, brak na 7445 BU 150BDX. Dioda nadal miga 5 razy. Po przeczytaniu kilku postów pojawiła się sugestia, aby podmienić MC 44603 (7520) lub wymienić trafopowielacz HR7839. Tak też postąpiłem, ale efekt był mizerny, czyli b/z. Nie wiem gdzie jeszcze szukać? Elementy przetwornicy chyba wszystkie sprawdziłem, nawet wymieniłem tranzystor STP4NA60F (7540).Prosiłbym bardziej doświadczonych o pomoc w tej skomplikowanej sprawie. Chyba w innym przypadku nie zawracałbym sobie głowy, ale telewizor jest starszej nie zamożnej osoby.(przyzwyczajenie+sentyment), Może ktoś doradziłby mi jak ten problem rozwiązać. Z góry b.wszystkim dziękuję za okazaną pomoc.
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Harry zobacz którędy ma dojść do kolektora BU i coś będzie wiadomo, po co o tym pisać? Tymczasem.
    mirex
    Level 43  
    mały-Harry wrote:
    Za mostkiem 302V, odłączyłem cewki i wysokie, obciążyłem żarówką i wykonałem kilka pomiarów 300V jest 12V jest +86 jest, ale tylko na C2448, brak na 7445 BU 150BDX. Dioda nadal miga 5 razy. Po przeczytaniu kilku postów pojawiła się sugestia, aby podmienić MC 44603 (7520) lub wymienić trafopowielacz HR7839. Tak też postąpiłem

Quote:
    nawet wymieniłem tranzystor STP4NA60F (7540)

Doskonale! Zasilacz pracuje, a on MC44603 i tranzystor wymienia! Bo tak gdzieś napisali!
    Quote:
    odłączyłem cewki i wysokie

Ciekawe co to znaczy?
    Quote:
    philips21pt136b

A to, to co to jest?
    Quote:
    Wymieniono elektrolity w przetwornicy

To znaczy?

I to wszystko w dziale:

Tematy o problemach z naprawą telewizorów CRT. Dział dla serwisantów i zaawansowanych amatorów.
    LeDy
    Level 43  
    mały-Harry wrote:
    Mam na warsztacie telewizor........ Chyba w innym przypadku nie zawracałbym sobie głowy, ale telewizor jest starszej nie zamożnej osoby.(przyzwyczajenie+sentyment), Może ktoś doradziłby mi jak ten problem rozwiązać.
    Ty to robisz usługowo? Toż ty tą biedną kobietę doprowadzisz do ruiny. Kto zapłaci za twoje ............ działania? Pozostaje oddać do normalnego serwisu. To jest doradzenie.
    gonia77
    Level 10  
    Oj spokojnie, po prostu sprawdź drogę napięcia B+, czyli tego w Twoim przypadku 86 V, jak pisał Stanisław Piechucki, bo dopóki nie będzie go na kolektorze BU1508DX to szkoda Ci cokolwiek wymieniać, gdzieś tam po drodze jest chyba opór zabezp. rzędu 1-2 ohm, no ewentualnie pęknięta ścieżka, lub zimny lut, gdzieś to napięcie musi ginąć i to w tej chwili jest podstawa.
    gonia77
    Level 10  
    Chmm, może i trochę się znam i doskonale wiem o co Ci chodzi kol Mirex, natomiast koledze mały-Harry pragnę podpowiedzieć w jaki sposób ma szukać przyczyny i nie podaję mu na tacy gotowca, lecz chciałem zmusić go do logicznego myślenia, analizy schematu itp. i to mi masz za złe kol. Mirex? A może on tylko chwilowo odłączył cewki do pomiaru napięcia bez pozostałego obciążenia w układzie, a potem je podłączył, a przerwę ma w innym miejscu.
    japierdziu
    Level 15  
    Quote:
    natomiast koledze mały-Harry pragnę podpowiedzieć w jaki sposób ma szukać przyczyny i nie podaję mu na tacy gotowca, lecz chciałem zmusić go do logicznego myślenia, analizy schematu itp. i to mi masz za złe kol. Mirex?

Lepiej byś zrobił pisząc, żeby mały-Harry nie zabierał się za naprawy telewizorów, bo tylko kosztów klientowi narobi, albo w ogóle sprzęt wykończy. Psujom mówimy tu stanowcze NIE!
    mirex
    Level 43  
    No cóż! Ja uważam, że jak ktoś ma odwagę założyć temat w dziale dla fachowców, to sugerowanie mu, aby przeanalizował schemat jest obrazą. ;)
    Tym niemniej cenię, że nie podajesz gotowca. (Bo w tym wypadku trudno o niego. Choć napisał autor całe mnóstwo słów, to faktycznych danych do analizy przypadku brak.) ;)

Taaa, chwilowo odłączył. Sprawne elementy zasilacza też na chwilę podmieniał. :)

Nadal ciekaw jestem co to znaczy "odłączyłem wysokie". ;)

A o uszkodzonym bezpieczniku 1571 (a nie T11571!) na forum chyba z "1000" postów. ;)
    Tak to bywa, jak zasady pisowni ma się gdzieś. ;)